Am descoperit de ceva timp o abordare interesanta despre jucarii, pe care noi o aplicam cu succes si care cred ca ar trebui sa ajunga la cat mai multi parinti. Recunosc ca ideea asta am avut-o oarecum in instinct, adica niciodata nu am fost adepta prea multor jucarii oferite simultan copilului. De asta atunci cand avem perioade cand primim multe jucarii cadou, le pastram ascunse si i le ofeream lui Bebe treptat, iar aceasta metoda a fost mereu inspirata. Bebe se bucura de fiecare jucarie in parte si le apreciaza pe toate la adevarata lor valoare.

De asta am decis sa aflu mai multe despre principiul rotatiei jucariilor, ca sa fac lucrurile “ca la carte” si sa fiu sigura ca metoda are efectele dorite. Rotatia jucariilor este un principiul al playful parenting, prin care jucariile sunt oferite pe rand copilului, pentru ca acesta sa se poata concentra pe ele.

Am observat de multe ori ca atunci cand Bebe se afla intr-o camera plina de jucarii trece de la una la alta repede, fara sa se joace de fapt cu nici una. Atunci cand are doar cateva jucarii se concentreaza asupra lor si jocul este mai aprofundat si mai placut.

Iata informatiile pe care le-am strans despre acest subiect, sper sa va fie utile si poate veti incerca si voi aceasta metoda. Un copil care are prea multe jucarii simultan se va simti coplesit si va avea dificultati in a se concentra la o anumita activitate.

Principalele motive pentru rotirea jucariilor ar fi:
– daca va avea jucarii mai putine la dispozitie copilul va fi mai angajat in activitatile cu acestea si se va stradui sa le foloseasca in moduri mai creative
– strangerea jucariilor va fi mai usoara
– este stimultata inventivitatea si creativitatea
– copilul nu va mai fi suprastimulat, va avea parte de un mediu de joaca mai relaxant si placut
– entuziasmul redescoperirii jucariilor va fi mereu mare, va fi ca si cand i-ati oferi o jucarie noua
– prin joaca un copil asimileaza o anumita abilitate pe care apoi o exerseaza in mod repetat, dar acest sir de repetari trebuie intrerupt atunci cand este facut perfect, pentru ca din acel moment el nu mai reprezinta o provocare pentru copil (De exemplu construirea unui turnulet din piese este o abilitate care se obtine treptat, dar dupa un anumit timp copilul va face perfect turnuletul si va repeta asta ca un gest reflex, fara ca dezvoltarea lui cognitiva sa mai fie reala. Atunci este bine sa il provocam cu un alt joc, care sa ii dezvolte o alta abilitate si sa il atraga mai mult.)

Cum functioneaza rotatia jucariilor

Cea mai usoara modalitate este de a crea cateva cutii cu jucarii, care sa fie oferite pe rand copilului. Exista doua variante de abordare: fie punem in fiecare cutie jucarii pe o anumita tematica, fie punem jucarii total diferite. Prima abordare incurajeaza joaca focalizata pe un subiect si este mai potrivita pentru copiii mai maricei, care pot aprofunda o tematica. A doua abordare ofera diversitate si este potrivita copiilor mai mici.

Rotatia jucariilor trebuie facuta la un interval de timp suficient de mare cat copilul sa “uite” fostele jucarii, dar suficient de mic incat sa nu isi piarda interesul pentru cele actuale. Un interval un ar fi de 2 saptamani, dar acesta trebuie adaptat dupa felul in care reactioneaza copilul la schimbare.

In rotatia jucariilor nu intra niciodata jucaria de care copilul este cel mai atasat, de exemplu daca el are un ursulet de plus pe care il ia peste tot, acesta va ramane mereu disponibil.

Rotatia jucariilor este un prilej bun de a face ordine prin acestea. De fiecare data cand strangem o cutie pentru a o pune deoparte putem sa ne uitam atent la jucariile din ea si sa le eliminam pe cele care s-au stricat sau s-au deteriorat prea tare si pe cele care nu mai sunt potrivite nivelului copilului. de exemplu noi am scos jucariile de dentitie, pentru ca Bebe nu mai era tentat sa le roada si la alte activitati nu le folosea deloc.

Este important ca introducerea unei noi cutii sa fie cat mai atractiva pentru copil, ca el sa nu sufere o dezamagire atunci cand nu gaseste jucariile din fosta rotatie. Schimbarea trebuie facuta atunci cand copilul nu este prezent, se strang toate jucariile din rotatia anterioara intr-o cutie si se aduce noua cutie, iar jucariile din aceasta sunt aranjate frumos pe rafturile din camera.

Cele mai bune efecte se obtin pentru copii de pana la 5 ani, pentru ca mai apoi joaca lor devine oricum mai structurata si copilul poate selecta singur jucariile pe care sa le pastreze la indemana intr-o anumita perioada.

Pentru mine cele mai mari beneficii ale rotatiei jucariilor sunt pastrarea entuziasmului si interesului lui Bebe (mai ales acum iarna cand petrecem mai putin timp pe afara si in casa apare mai repede plictiseala) si posibilitatea de a-i oferi o joaca mai linistita si organizata, fara prea multe jucarii aruncate peste tot intr-un mediu haotic.

Daca si voi folositi aceasta metoda de rotatie a jucariilor m-as bucura sa aflu cum functioneaza la voi, sa invat si alte lucruri utile. Daca va tenteaza ideea de a folosi aceasta abordare eu v-o recomand cu drag, este cu adevarat o schimbare cu multe beneficii.

4 thoughts on “Rotatia jucariilor – idei si beneficii

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: