Cum am trecut peste prima raceala de bebelus
Chiar daca facem tot ce putem sa evitam ca bebelusul sa raceasca, mai ales in primele saptamani, uneori este imposibil sa il ferim de asta cu atat mai mult iarna. Iata ca la doar 8 saptamani bebe a racit dupa ce Tati a venit acasa bolnav, cu febra si durere de gat.
Simptomele au fost nasul infundat, stranuturile si tusea. Am mers la pediatru pentru ca vroiam sa prevenim orice complicatie care putea aparea la un bebe atat de mic. Din fericire se pare ca bebe nu avea rosu in gat si pediatra ne-a dat mai multe sfaturi utile.
Cel mai important atunci cand bebe raceste mi se pare ca este ca doctorul sa iti ofere variante de tratament pentru fiecare posibilitate. Noi am plecat de la pediatra cu o lista clara care cuprindea medicamente pentru orice eventuale probleme. Tratamentul depinde de cat de mare este copilul, atat ca numar de saptamani, cat si ca greutate, deci nu voi scrie aici ce recomandari de medicamente am primit, dar voi scrie cum aratau recomandarile primite. Aveam o varianta de tratament de la care porneam, una simpla cu ser fiziologic pus in nas de trei ori pe zi, cate 1-1,5 ml (asta se poate face in orice situatie, pentru ca serul fiziologic are doar rolul de a curata nasul si de a usura vindecarea), apoi variante pentru fiecare agravare posibila: medicamente pentru situatia in care stranuturile deveneau mai dese si bebe devenea mai agitat, medicamente pentru situatia in care facea febra si medicamente pentru situatia in care tusea devenea productiva si mai puternica. Am folosit doar medicamentele pentru atunci cand bebe a inceput sa stranute si sa tuseasca mai multe, din fericire am scapat fara febra si am fost mai linistiti.
Dupa cele trei zile de tratament am ramas cu nasul infundat, dar pediatra ne-a spus ca acest lucru mai poate dura pana la doua saptamani, dar il putem trata doar cu ser fiziologic pus zilnic de trei ori.
Un lucru interesant aflat de la doctor este ca la bebelusi raciti salivatul intens este un semn ca pe bebe il doare in gat, iar astfel evita sa inghia si elimina saliva prin acest comportament. Simptomul nu se aplica atunci cand ii apar dintii, pentru ca atunci salivatul este ceva normal.
Sfatul meu pentru orice parinte, mai ales cand bebe este mic, este ca orice tratament sa fie facut la recomandarea doctorului. De asemenea mereu febra este un simptom care trebuie tratat foarte serios pentru ca poate afecta mult un bebe atat de mic. Noi am fost sfatuiti ca atunci cand febra creste peste 38 de grade sa reactionam imediat. Se racoreste camera in care se afla bebe pentru a elimina supraincalzirea, se dezbraca bebelusul in haine cat mai lejere si preferabil se pune la san pentru a-l ajuta sa regleze temperatura. Daca febra ramane ridicata cel mai bine este sa sunam pediatrul care ne va spune ce sa facem. Noi am intrebat pediatra cum ar trebui sa facem in situatiile acestea, pentru a fi pregatiti, desi ne dorim sa nu fie nevoie de tratament. De asemenea este bine sa aveti in casa medicamentele recomandate de doctor pentru febra, noi avem Panadol Baby si supozitoare cu paracetamol ca sa le folosim la nevoie.
Cel mai bine este sa ferim bebelusii de orice raceala, dar pentru ca nu putem face asta mereu, putem macar sa ii ajutam sa se faca bine cat mai repede. Iar cel mai important este sa ii stimulam sistemul imunitar prin alaptat si plimbari dese la aer curat.
Cum se numeste pediatrul la care ati fost cu copilul ?
Noi am fost la dr Irina Antonescu, la clinica Regina Maria.