Cum poate sustine un tata alaptarea
Inca de dinainte de a deveni mama am considerat ca tatal trebuie sa fie implicat in tot ceea ce inseamna cresterea copilului. Niciodata nu am vrut ca in familia mea copilul sa fie exclusiv preocuparea mamei, in timp ce tatal este un pseudo-necunoscut pentru copil, care doar aduce bani in casa si mai se joaca din cand in cand cu el, atunci cand are chef.
Am spus de la inceput ca in afara de nastere si alaptare orice alta indeletnicire a mamei poate fi preluata si invatata si de tata fara probleme. Partea buna este ca in familia noastra chiar am reusit sa respectam asta si Tati este implicat in tot ceea ce tine de copil, ii pot lasa oricand impreuna fara sa dau indicatii suplimentare, iar Bogdan este incantat sa stea cu tatal lui de fiecare data. Iar ca un bonus am descoperit ca tatal se poate implica si in alaptare, chiar daca nu in mod direct, dar poate fi o sustinere indispensabila, mai ales in perioadele grele.
Asa ca atunci cand am citit despre campania “Taticii fac diferenta!” m-am bucurat sa aflu ca Asociatia SAMAS s-a gandit sa scoata in evidenta si implicarea tatilor in acest proces, care de multe ori este neglijata sau insuficient apreciata.
Iata care sunt informatiile pe care se bazeaza aceasta campanie:
- Bărbații români sunt tot mai implicați în deciziile care țin de alăptarea bebelușului: peste jumătate (54%) asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia și peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern.
- Cu toate acestea, foarte puțini bărbați (2 din 10) se informează într-un cadru instituțonalizat, la cursuri de pregătire perinatală.
- Asociația SAMAS lansează cu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării campania „Tăticii fac diferența!”, pentru a semnala că și barbatii pot sprijini efortul de creștere a ratei de alăptare din România, foarte scăzute, în comparație cu media europeană (în România, 12% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, aşa cum recomandă OMS; spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda).
- Bărbații joacă un rol important în succesul alăptării: femeile care au alături parteneri informați, care le susțin, alăptează o perioadă mai lungă.
Cum le pot ajuta tatii pe mame sa nu renunte la alaptat
Ana Maita, vicepresedintele SAMAS, explica felul cum tatii se pot implica, din punctul de vedere al unei persoane implicate constant in consilierea proaspetelor mame:
“În unele maternitati, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, când ajung acasă, continuă să aibă nevoie de suport. Atunci, dacă nu ai un partener informat și suportiv, care să te ajute cu informații și cu susținere, poți ceda în fața dificultăților ce pot apărea în timpul alăptării. Foarte interesant este faptul că peste 60% dintre solicitările pe care le primim la Asociația SAMAS pentru consultanți în lactație, în primele săptămâni după naștere, vin de la bărbați. Ceea ce înseamnă că tăticii chiar pot face diferența! Lansăm, deci, această campanie, pentru că vrem să accentuăm rolul pe care îl au bărbații în succesul procesului de alăptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului și care poate fi asumat de-acum prin participarea la cursuri prenatale despre alăptare.”
Din perspectiva mea de mama iata cateva lucruri simple pe care un tata le poate face pentru ca mama sa aiba parte de sustinere in alaptare:
– Sa ii ofere confort in momentele de alaptare, mai ales in primele saptamani.
La noi lucrurile mergeau cam asa: eu ma asezam pe un fotoliu sau pe canapea, cu bebelusul la san, iar Tati se ocupa de stam comod, imi mai aducea perne, apa, ceva de rontait, imi tinea companie si apoi la final il lua pe bebe in brate si il tapota.
– Sa o sustina pe mama atunci cand intervin parerile altora despre alaptare.
Mamele sunt vulnerabile in perioada de dupa nastere si sfaturi neavizate din partea rudelor sau chiar a doctorilor pot duce la renuntarea treptata la alaptare. Un tata implicat poate insa sa o sustina in acele momente, sa o reasigure ca alaptarea este alegerea cea mai buna si eventual sa o ajute sa faca fata asaltului de sfaturi nesolicitate.
– Sa o ajute pe mama sa recupereze orele de somn.
Alaptarea pe timp de noapte este obositoare, iar orice mama tanjeste dupa niste ore suplimentare de somn. Aici tatii pot ajuta, iar intre doua alaptari pot sta cu bebelusul pentru ca mama sa se odihneasca.
In zilele de weekend eu profit uneori sa lenevesc mai mult in pat de dimineata, iar Tati se trezeste si sta cu Bogdan pana cand reusesc eu sa ma mai odihnesc. Chiar si o ora de somn suplimentara poate face diferenta intre o mama obosita si nervoasa si una mai linistita si pregatita de o noua sesiune de joaca.
– Sa ceara ajutor atunci cand apar probleme.
De multe ori mamele prefera sa sufere in tacere atunci cand se confrunta cu probleme de alaptare, iar acest lucru aduce mult disconfort si uneori chiar decizia de a opri alaptarea, cand de fapt un consultant ar putea oferi solutii pentru a depasi dificultatile. Atunci implicarea tatalui poate insemna mult, un telefon dat unui consultant in alaptare poate insemna depasirea unui moment dificil si continuarea alaptarii in conditii bune.
As sfatui orice mama sa ceara ajutor tatalui, pentru ca este normal ca el sa se implice. Cresterea copilului este o provocare pentru amandoi si este firesc ca responsabilitatile sa se imparta cat mai egal. Cu cat tatii sunt mai constienti ca alaptarea este un proces plin de beneficii care trebuie sustinut, cu atat mamele au sanse mai mari sa alapteze pe termen lung si sa le ofere copiilor cel mai bun lapte, plin de nutrienti si de dragoste.
In cadrul campaniei SAMAS tatii care sustin alaptarea sunt invitati sa semneze manifestul “Taticii fac diferenta”, pe care o puteti gasi aici. Dureaza putin, dar poate conta mult si poate fi primul pas pentru tati mai implicati in viata de familie. Mi-as fi dorit sa pot scrie mai devreme despre aceasta campanie, pentru ca saptamana trecuta SAMAS a oferit cursuri gratuite pentru femeile insarcinate insotite de partener, dar sper ca astfel de initiative sa se repete si cu alte ocazii, ar fi minunat ca parintii sa poata primi informatii de calitate despre alaptare si beneficiile ei pe termen lung.
Mai multe informatii despre programele SAMAS puteti citi aici, pe site-ul lor, dar si pe pagina lor de Facebook, aici.