Hainutele copilului – Cum alegem o garderoba practica si de calitate
Magazinele cu hainute pentru copii au acel farmec aparte, care ma face uneori sa ma plimb printre rafturi doar pentru a admira culorile vesele si croielile jucause. Inca de dinainte sa devin mama eram fascinata de hainele mititele si atat de dragalase, asa ca am fost incantat atunci cand am putut sa cumpar primele lucruri pentru copilul meu.
De-a lungul timpului insa am inteles ca alegerile hainelor pentru copil ar trebui sa insemne mai mult decat bucuria cu care mi-o aduceau hainutele cu personaje dragute de pe rafturi. De cand am devenit mama am invatat sa privesc altfel alegerile pe care le fac atunci cand cumpar ceva, sa fiu mai atenta la calitatea produselor si sa imi doresc sa ii ofer copilului doar lucruri frumoase, dar in acelasi timp de calitate. Recunosc ca la inceput aveam impresia ca nu merita sa investesc foarte mult in hainele copilului, pentru ca el oricum creste repede si nu va apuca sa le poarte prea mult timp. Treptat insa mi-am dat seama cat de importante sunt alegerile informate si ca nu este necesar sa alocam un buget foate mare pentru a avea o garderoba de calitate, ci doar sa urmam cateva principii care sa ne ajute sa profitam din plin de hainele pe care le cumparam.
Idei pentru o garderoba practica si de calitate
Iata cateva dintre ideile care pe mine m-au ajutat sa imi permit sa ii ofer copilului o garderoba asa cum imi doream, fara a aloca un buget peste puterile noastre, dar in acelasi timp fara a face concesii in ceea ce priveste calitatea materialelor.
1. Imi construiesc o imagine de ansamblu asupra garderobei.
O greseala pe care am facut-o la inceput a fost sa cumpar dezorganizat, uneori impulsionata doar de modele dragute sau de perioade de reduceri, iar ceea ce parea a fi o garderoba realizata din produse accesibile ca pret s-a dovedit o investitie neinspirata din care oricum foloseam doar cateva haine.
Atunci mi-am dat seama ca este mult mai practic sa ma gandesc in ansamblu si sa imi fac o lista de haine necesare, pentru ca atunci cand fac urmatoarele cumparaturi sa investesc exact in lucrurile care chiar ne trebuie. Astfel am reusit sa folosesc mult mai intelept bugetul pe care il am si din aceiasi bani sa pot cumpara haine de calitate pe care sa le folosim constant.
2. Am bazat garderoba pe principiul “mix & match”, adica am fost atenta ca orice noua achizitie sa se potriveasca bine cu ce aveam deja in dulapul copilului.
Desigur ca hainele copilului ne ofera multa libertate de asortare, dar chiar si asa mi se intampla deseori sa cumpar haine care nu se potriveau cu ce aveam deja si astfel sa ajungem sa le folosim rareori. Acum insa incerc sa ma gandesc de fiecare data cum se incadreaza o haina noua in garderoba deja formata si sa imi dau seama daca o voi putea folosi impreuna cu hainele pe care le avem deja. Cu cat o haina noua se poate combina cu cat mai multe dintre lucrurile din dulap, cu atat este o investitie mai buna.
Pe mine ma ajuta sa cumpar hainele in mod constant din colectiile acelorasi branduri, pentru ca acestea sunt gandite astfel incat sa poata fi purtate impreuna si astfel sunt mult mai usor de combinat.
3. Am pus accentul pe calitate si nu pe cantitate.
Recunosc ca la inceput am fost tentata sa cred ca este bine sa am cat mai multe haine pentru copil si la un moment dat ajunsesem sa avem o multime de lucruri in dulap. Multe dintre ele m-au dezamagit dupa cateva purtari, cand ajungeau sa aiba semne clare de uzura, altele nu au fost deloc pe placul lui Bogdan si deci erau “ocolite” in fiecare dimineata cand trebuia sa se imbrace.
Astfel ajunsesem ca dintr-un dulap plin de haine sa poarte doar cateva tricouri si vreo 3 perechi de pantaloni, in timp ce restul hainelor stateau ignorate pe raft pana ii ramaneau mici. Atunci am decis sa investesc doar in hainute de calitate, chiar daca vom avea mai putine lucruri in dulap, pentru ca s-au dovedit mereu ca sunt cea mai buna investitie.
Pentru hainele care intra in contact direct cu pielea copilului incerc sa nu fac niciodata concesii in legatura cu calitatea, pentru ca mi se pare esential ca pielea lui sa nu fie afectata de substantele toxice folosite in procesul de productie a multor dintre lucrurile de pe piata. Una dintre alegerile mele preferate este bumbacul organic, de indata ce am aflat despre beneficiile lui. Este un material ideal pentru pielea copiilor, dar trebuie sa fiti atenti sa nu va lasati pacaliti de etichetele produselor. Multe magazine afiseaza haine pe eticheta carora este mentionat ca sunt facute din bumbac organic, dar este o reala diferenta intre aceste lucruri si cele care au certificarea GOTS. Aceasta certificare ne asigura ca hainele din bumbac organic sunt realizate fara folosirea de pesticide, ierbicide si vopseluri toxice. Astfel de hainute am gasit online pe BebeGhi.ro, un magazin car vinde doar haine certificate, care pe mine ma incanta pentru ca stiu ca in realizarea lor (de la alegerea materialelor pana la procesul de productie) totul este facut cu respect pentru mediu si oameni. La finalul articolului veti gasi cateva modele de hainute si cu siguranta veti intelege de ce imi plac atat de mult. 🙂
4. Am pus in practica idei care sa ne ajute sa folosim hainele cat mai mult.
In primul rand durata de folosire a unei hainute de calitate este categoric mai mare si asta o pot spune cu tarie din tot ceea ce am experimentat pana acum. In afara de alegerile inspirate in materie de materiale folosite, ceea ce ne-a ajutat sa construim o garderoba trainica a fost sa pun in practica o serie de idei simple, dar de efect:
- la multe haine cumpar marimi putin mai mari decat ne trebuie in acel moment, pentru a ma asigura ca Bogdan le va purta un timp mai indelungat (nu pot face asta la toate hainele, de exemplu la pantalonii care nu au elastic in talie trebuie sa iau marimea exacta, dar la hanorace, tricouri, pijama cumpar deseori marimi putin mai mari)
- incerc sa gasesc haine care se pot purta in mai multe sezoane (de exemplu avem colanti pe care primavara si toamna ii poarta normal, iar iarna ii punem pe sub inca o pereche de pantaloni ca sa ii tina de cald; in general sistemul de imbracare in mai multe straturi este mult mai practic decat cumpararea unor haine foarte groase, pentru ca se poate adapta mai usor in functie de vreme, iar hainele se folosesc un timp indelungat)
- asa cum scriam si mai sus, ma gandesc mereu la cat mai multe combinatii posibile astfel incat o haina sa poata fi purtata intr-o multitudine de variante (in acest fel nu este nevoie de un dulap plin de haine, ci doar de inspiratie pentru a combina aceleasi hainute in mod diferit mai mult timp).
De ce hainute din bumbac organic?
Am primit de multe ori intrebarea asta, iar primul raspuns care imi vine in minte mereu este ca am ales hainutele din bumbac organic pentru ca sunt cea mai buna alegere pentru pielea copilului meu si in acelasi timp sunt haine facute in mod responsabil, cu gandul la sanatatea celor mici si cu respect pentru mediu. Asa cum ca parinti citim mult mai atent etichetele alimentelor pe care le cumparam, mi se pare ideal sa facem acelasi lucru si cu hainele pe care le alegem.
Iata cateva argumente care m-au convins sa aleg bumbacul organic:
- este cultivat 100% natural, fara nici un fel de chimicale
- este cules manual si prelucrat cu atentie
- cultivarea lui nu polueaza in nici un fel mediul, iar habitatul animalelor este protejat
- in procesul de productie se folosesc doar solutii naturale
- oamenii angajati in fabricile de bumbac organic nu sunt exploatati (asa cum se intampla deseori in industria textila, inclusiv in cazul marilor branduri).
Exista inca o conceptie des intalnita potrivit careia hainele din bumbac organic nu sunt accesibile ca pret, dar va asigur ca atunci cand garderoba este construita atent si inspirat este posibil sa aveti haine de calitate intr-un buget decent. Tocmai din acest motiv am vrut sa scriu acest articol cu mici idei despre cum putem construi o garderoba de calitate pentru cei mici, pentru ca imi doresc sa le pot transmite cat mai multor mame ca le pot oferi copiilor lor haine frumoase din bumbac organic chiar daca nu dispun de un buget foarte mare. Este de ajuns sa avem cateva hainute bune in dulap, pe care sa le folosim constant si care sa ii ofere copilului o stare de bine si o senzatie placuta pe piele, iar treptat cu investitii facute atent putem realiza acest lucru. Pe termen lung beneficiile sunt mult mai mari decat atunci cand avem un dulap plin de haine ieftine, din materiale nepotrivite pentru pielea copiilor.
Eu va recomand sa incercati aceste hainute, sa le dati o sansa si sa va convingeti chiar voi de diferenta. Pe site-ul Bebe Ghi a aparut deja prima parte a colectiei de primavara-vara, o puteti descoperi aici, sper sa va inspire sa alegeti aceste hainute si sa le faceti loc in garderoba copiilor vostri. Cu siguranta de indata ce le incercati veti dori sa mai adaugati si alte hainute din bumbac organice in dulapul celor mici. 🙂
Cateva dintre hainutele noastre
Daca tot v-am povestit despre Bebe Ghi, iata si cele mai recente hainute care au intrat in garderoba lui Bogdan: un hanorac dragut cu model de autobuz (mamele de baieti sigur inteleg entuziasmul generat de un hanorac cu autobuz :-)), o pijama vesela cu model de monstruleti si un costum de protectie solara (pe care abia asteptam sa il folosim la mare).
Costumul de protectie solara a fost deja probat intens prin casa, are factor de protectie 50+ si mi se pare ideal pentru vacantele la plaja. Pijamaua cu monstruleti este facuta dintr-un bumbac asa moale, incat abia astept sa mai primesc o imbratisare de la Bogdan inainte de culcare. 🙂 Hanoracul a fost o dragoste la prima vedere, asa cum ma asteptam inca de cand l-am vazut pe site. Eu sunt bucuroasa ca Bogdan este incantat de el, pentru ca sunt sigura ca il va purta cu drag in toate diminetile si serile racoroase.
Citind despre brandul care realizeaza aceste produse (Frugi) am descoperit ca este recunoscut la nivel mondial pentru grija avuta pentru calitatea hainelor realizate, iar pe langa certificarea GOTS au primit multe premii internationale care sa le recunoasca meritele, inclusiv Queen’s Award for Enterprise, premiu oferit de casa regala britanica.
La finalul articolului va invit sa admirati cateva din hainutele din noua colectie, poate va inspira pentru urmatoarele cumparaturi. (am vazut niste rochite asa dragalase, incat tare mi-ar pleca sa existe si marimi pentru adulti :-))
Sunt bucuroasa ca am descoperit magazinul Bebe Ghi, nu doar datorita hainutelor minunate, ci si pentru ca am avut ocazia sa o cunosc pe Anda, mama care a lansat acest proiect. Am fost incantata sa intalnesc un om care mai presus de profitul unei afaceri pretuieste lucrurile facute cu responsabilitate si cu dorinta de a oferi doar produse de calitate. Pentru mine este important sa rezonez cu oamenii din spatele unui brand, sa simt ca ei pun suflet in ceea ce fac si ca promoveaza valori in care la randul meu cred cu tarie. Anda este un astfel de om si mi-as dori mult ca magazinul ei sa aduca o schimbare in bine in mentalitatea parintilor si sa reuseasca sa determine cat mai multe mame se aleaga alternative sanatoase pentru copiii lor.
Daca vreti sa urmariti noutatile Bebe Ghi o puteti face atat pe site-ul lor, cat si pe pagina lor de Facebook. Daca va hotarati sa incercati produsele lor sper sa fiti la fel de incantati ca noi de bumbacul organic, mie mi se pare minunat. Va doresc spor la cumparaturi inspirate si o garderoba cu hainute frumoase si practice, pe care cei mici sa le poarte cu drag!
One Comment