Similar Posts

6 Comments

  1. Sunt de acord cu tot ceea ce ai scris aici. Si eu am putine limite obligatorii (cam cele mentionate de tine) si cateva flexibile (pe astea e mai greu sa i le imprim). In schimb sotul meu e numai cu nu in gura. Pune limite peste tot si nu genul “ii explicam la copil” ci genul “eu sunt parintele si tu te supui”. Asa ca din punctul asta de vedere avem frecusuri multe si inconsistente care numai rau ii fac la pustiul nostru de 2 ani (peste 2 sapt). “Norocul” e ca el e mai tot timpul plecat la servici si deci eu am mai multa influenta…deocamdata

    1. Si sotul meu a avut o perioada cu mai multe interdictii si putina rabdare de a explica lui Bogdan de ce nu trebuie sa faca un anumit lucru. Am tot incercat sa ii explic de ce nu este bine sa ii punem prea multe reguli si i-am aratat ca dupa un anumit numar de “Nu”-uri spuse unul dupa altul copilul deja incepe sa ignore adultul.
      O strategie care a mers bine la noi a fost ca de fiecare data cand sotul incerca sa impuna o regula si Bogdan protesta, sa ma duc calma langa ei, sa ii vorbesc lui Bogdan si sa ii explic de ce ii spune Tati sa faca (sau sa nu faca) acel lucru. In majoritatea cazurilor Bogdan reactiona bine si ma asculta, asa ca treptat a observat si sotul meu din practica faptul ca este mai bine sa ii vorbesti copilului decat sa incerci sa te impui cu o atitudine superioara.
      Sper sa se convinga curand si sotul tau. 🙂 Multa bafta!

  2. Doamne, ce greu a fost asta cu mersul de mana..pana pe la 2 ani si jumatate, cand, ca prin minune, a devenit mult mai cooperant. Nu doar la mers de mana ci la multe altele, cu care imi scotea peri albi:))
    De acord cu tine in tot ce-ai scris. Important sa stabilesti limite si sa le respecte toti cei care stau cu el, important sa le inteleaga-accepte, important sa nu fie inconjurat de prea multe limite caci atunci nu va mai respecta nici pe cele cu adevarat importante…
    Si, da, limitele se schimba pe traseu, cand copilul creste. Noi acum suntem in stadiul in care la stradutele mici ne oprim si ne asiguram AMANDOI ca nu vin masini, stanga-dreapta, apoi trecem. Nu pt ca mi-as propune sa-l trimit singur la colt:) ci pt ca mi se pare ca are varsta si capacitatea psihica de a intelege ca sunt reguli pe care tb sa le stim ca sa circulam in siguranta. Si asta este doar un exemplu.
    Asta nu inseamna ca nu avem si acum limite cu care ne chinuim…:)))
    Eu cred ca fiecare varsta va veni cu asa ceva, cumva..ei vad copii mai mari care “au voie” (si, din pacate “au voie” unele lucruri pt ca au parinti inconstienti sau indiferenti) si uneori e foarte greu sa inteleaga asta.

    Si eu cred ca Bogdan va intelege ca strada se trece doar de mana. Va dorim succes 🙂

    1. Multumesc mult, Vio! Deja simt ca facem progrese cu traversatul. 🙂
      Si pe mine ma afecteaza uneori ca el vede un anumit comportament la alti copii si nu intelege de ce el trebuie sa respecte regulile. Cand sunt copii mai mari ii explic mai usor, intelege diferenta, dar cand sunt copii de varsta lui care fac lucruri pe care el nu le face am dificultati in a-l convinge ca trebuie respectata regula. De exemplu eu ii spun ca nu este bine sa urce pe tobogan in sens invers, ci doar pe scari, dar cand vede alti copii facand asa incepe sa vrea si el, iar explicatiile nu merg intotdeauna.
      Astept si eu varsta aia cand va deveni mai cooperant, mi-a dat curaj ce mi-ai scris despre Andrei.

      1. :))
        sa stii ca si eu aveam asta cu “toboganul nu se urca invers” pana cand..am clacat (caci toti il urcau, doar fi-mi avea intredicitie) si am lasat copilul sa-l urce invers ..Intr-o zi si-a luat un picior in cap..de la un copil care se dadea normal, iar de atunci NU il mai urca invers… Cateodata..functioneaza “invatam din greseli”.
        Asta e..asa faceam si eu cand eram mica..asa ca pot sa-i inteleg caposenia:)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *