Jocuri si povesti terapeutice intr-o cutie pentru cei mici (+ daruri pentru voi)
Sunt tare bucuroasa ca scriu aceste randuri, pentru ca va pot povesti despre un proiect frumos care a devenit realitate. Adriana Mitu este o persoana pe care o admir mult pentru toate lucrurile interesante si utile pe care reuseste sa le faca, asa ca vestea aparitiei unor pachete terapeutice concepute de ea m-a bucurat mult, pentru ca sunt sigura ca acestea le vor fi de folos multor parinti. Eu abia astept sa le descopar!
Va invit si pe voi sa le descoperiti, sigur va veti regasi in multe dintre temele abordate. La final, impreuna cu Adriana am pregatit si doua daruri dragute pentru voi, care sper sa va placa mult!
Despre pachetele terapeutice
Iata descrierea pachetelor, cu toate detaliile despre ele:
Adeseori incercam sa le vorbim copiilor pe limba noastra, oferindu-le argumente si solutii bine slefuite de mintea adulta. Se intampla ca, de multe ori, aceste metode sa nu functioneze si ne gasim in fata unor situatii in care ne simtim lipsiti de resurse, dupa ce am incercat toate variantele pe care le-am gasit la indemana. si atunci ce am putea face diferit? Am putea sa le vorbim copiilor pe limba lor. Prin intermediul povestilor si jocurilor reusim sa ne conectam cu ei, iar mesajul ajunge cu mai multa usurinta la urechile si in sufletele lor.
Autoarea Adriana Mitu, in parteneriat cu Editura Diana, a conceput un proiect unic ce se adreseaza atat parintilor, cat si dascalilor si tuturor celor ce lucreaza cu cei mici. Acest proiect cuprinde zece pachete terapeutice, fiecare cutie fiind un mic atelier pentru dezvoltarea emotionala a copilului si pentru a trata o anumita situatie din viata sa.
Pachetul terapeutic cuprinde:
– O poveste terapeutica ce se adreseaza unei teme specifice
– Un puzzle cu o imagine reprezentativa din poveste
– Jocuri pentru dezvoltarea emotionala a copilului
– Solutii pentru a gestiona situatiile respective si informatii utile in acest sens
Care sunt beneficiile pachetelor terapeutice?
– Vei descoperi resurse pentru a-l sprijini pe copil sa faca fata situatiilor provocatoare din viata sa
– Vei afla ce poti face pentru a gestiona emotii puternice precum teama si furie, dar si pentru a modela comportamente precum agresivitate, lipsa increderii in sine, lipsa de motivatie, evitarea asumarii responsabilitatii pentru propriile actiuni si asa mai departe
– Copilul se transpune in pielea personajelor principale si descopera noi resurse pentru a gestiona diferite provocari pe care le intampina
– Cartea, puzzle-ul si jocurile au o structura practica si interactiva, fiind construite sub forma unui atelier pentru dezvoltarea emotionala, atelier pe care il poti tine chiar la tine acasa
– Jocurile si intrebarile de la finalul fiecarei povesti sunt construite astfel incat sa-l ghideze pe copil sa invete si sa vindece diferite aspecte din viata sa
Temele abordate in cadrul acestei colectii sunt:
– Teama de separare / intoarcerea parintelui la locul de munca (Povestea Veveritei Castanica)
– Cresterea incredereii in sine / transformarea defectelor in calitati (Povestea Oitei Gogosica)
– Agresivitatea din ambele perspective: agresor si agresat (Povestea dragonului furios)
– Dezvoltarea empatiei si a compasiunii pentru ceea ce simt ceilalti (Spiridusii Bat si Sugubat in misiune secreta)
– Teama de a face lucruri noi
– Asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni
– Dezvoltarea motivatiei intrinseci
– Aprecierea cadourilor si dezvoltarea sentimentului de recunostinta
– Teama de intuneric si de creaturi imaginare
– Construirea unor relatii sanatoase cu ceilalti si gestionarea conflictelor.
Suna minunat, nu-i asa? Daca vreti sa fiti primii care sa vedeti aceste pachete, va invit sa mergeti la lansarea lor: primele patru pachete terapeutice vor fi lansate in cadrul targului de carte Gaudeamus, in data de 19 Noiembrie, de la ora 11:00, la standul Editurii Diana.
Informatii complete despre pachetele terapeutice puteti gasi pe blogul Adrianei, iar daca vreti sa le comandati o puteti face pe site-ul editurii, www.edituradiana.ro.
Pachete terapeutice in dar pentru voi
Pentru ca eu sunt tare incantata de aceste pachete terapeutice si abia astept sa le vad, ma bucur mult ca Adriana Mitu a decis sa ofere doua daruri pentru cititorii blogului. Este vorba de: un pachet terapeutic poveste + puzzle si un set de 3 povesti terapeutice.
Daca va doriti ca aceste povesti sa ajunga la copiii vostri, trebuie doar sa imi dati de veste in comentarii si sa imi spuneti care dintre temele abordate de pachetele terapeutice vi se pare cea mai interesanta si care ar fi cea mai utila pentru voi si cei mici. De asemenea, m-as bucura daca ati distribui pe Facebook acest articol, pentru ca si alti parinti sa afle despre aceste pachete terapeutice, sunt sigura ca le-ar fi de folos.
Va puteti inscrie in comentarii pana marti, pe 22 noiembrie, iar cei doi norocosi vor fi anuntati aici si pe pagina de Facebook a blogului. Astept cu drag parerile voastre, sunt curioasa care dintre pachete este preferatul vostru!
Update 29.11: Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, ma bucur sa vad ca aceste povesti terapeutice sunt de interes pentru parinti si sper ca povestile Adrianei sa ajunga in cat mai multe case.
Iata si numele celor doi norocosi: primul premiu (un pachet terapeutic poveste + puzzle) ajunge la nr 26 – Madalina Buna si al doilea premiu (un set de 3 povesti terapeutice) ajunge la nr. 13 – Ioana Nae. Felicitari castigatoarelor!
Cea mai utila si interesanta tema pentru noi este “Dezvoltarea motivației intrinseci”
Teama de a face lucruri noi mi se pare tema cea mai interesanta!
Ne-ar ajuta mult “Teama de separare / intoarcerea parintelui la locul de munca (Povestea Veveritei Castanica)”
Pe noi ne-ar interesa în primul rând tema legată de agresivitate deoarece o să îi facem cunoștință cu suriroara lui în câteva luni și vrem să fim pregătiți și pentru o primire mai puțin călduroasă (el fiind foarte atașat de mine, alăptat la cerere încă și câteodată puțin agresiv cu copii care îl deranjează). per total mi se par toate teme foarte bune și practice, abia aștept să le descopăr!
Cea mai interesantă mi se pare cea cu teama de separare (Povestea Veveriței Castanica) dar noua ni s-ar potrivi CES pentru Dezvoltarea empatiei si a compasiunii pentru ceea ce simt ceilalți ( Spiridușii Bat si Sugubat in misiune secreta).
“Dezvoltarea empatiei si compasiunii pentru ceea ce simt ceilalti”, cred eu (“mama atotstiutoare”:) )ca ar trbui sa o avem in preajma!!!Multumesc!!!
Povestea Oitei Gogosica cred ca l-ar ajuta cel mai mult pe baiatul cel mare. Toate sunt subiecte foarte bune.
Cea mai utila pt noi este – Cresterea incredereii in sine / transformarea defectelor in calitati (Povestea Oitei Gogosica)
Greau de ales o singura tema. Sunt foarte frumos alese toate. Sunt cel mai curioasa insa de “Cresterea increderii in sine!”. Minunata idee 🙂
“Teama de separare / intoarcerea parintelui la locul de munca (Povestea Veveritei Castanica)” ar fi foarte utila pentru noi.
Construirea unor relatii sanatoase cu ceilalti si gestionarea conflictelor, ar fi foarte utila
Toate povestile merita un loc in biblioteca, dar cea mai potrivita tema pentru copilul meu ar fi cea increderea in sine: Povestea Oitei Gogosica.
Teama de separare ne dă nouă mari bătăi de cap, și la întoarcerea la serviciu, dar și în primele luni de grădiniță. Dar și celelalte teme sunt utile și, pe viitor pot rezolva probleme. Mulțumesc pentru veste, Raluca.
Teama de separare (Povestea Veveritei Castanica) ar fi foarte utila pentru noi.
Teama de separare, cu asta ne confruntam noi acum ca a început grădinița.
Desi toate subiectele sunt foarte interesante, povestea Oitei Gogosica cred că ar fi prima aleasă
Pentru noi tema agresivitatii ar avea loc fruntad si apoi altele.
Construirea unor relatii sanatoase si gestionarea conflictelor. Toate insa sunt interesante si utile.
Fiind interesata de tot ceea ce inseamna terapie pt mici,toate imi par superr. Cel mai mult,mi-ar placea:”Construirea unor relatii sanatoase cu ceilalti si gestionarea conflictelor.” Consider ca de asta as avea nevoie in mod special. O voi folosi cu incredere atat pt picii mei,cat si pentru cei cu care lucrez.
Fiind tata de doi pici nazdravani,mi-ar placea-Jocuri pt dezvoltarea emotionala a copiilor.
Povestea dragonului furios ar fi prima pe lista pentru ca de multe ori m-am confruntat cu situatia de a avea un copil agresat si cred ca mi-ar fi de ajutor sa ii explic mai bine de ce violenta nu este ok.
Buna,
Pe noi ne-ar ajuta si carticica cu Dezvoltarea motivatiei intrinseci.
“Teama de separare / intoarcerea parintelui la locul de munca (Povestea Veveritei Castanica)”
Construirea unor relatii sanatoase cu ceilalti si gestionarea conflictelor. am 2 copii de 4 ani si 6 luni, respectiv 2 ani si 2 luni, si pentru mine, relatia lor si felul cum isi rezolva conflictele, sunt foarte importante
Cresterea increderii in sine…
Pentru fetita mea ar fi utila tema “Cresterea increderii in sine”. De fapt toate temele sunt potrivite oricarui copil si e deficitar segmentul de dezvoltare emotionala.
Bună! Sunt Ioana, câștigătoarea concursului organizat de Raluca împreună cu Editura Diana și astăzi vă voi povesti puțin despre cum ne-au ajutat pe noi (mami și tati de băiețel de 3 ani și 11 luni). Raluca, te rog să mă ierți că am scris așa târziu. Îți mulțumesc pentru ocazia de a câștiga acest premiu, ne-a îmbogățit biblioteca.
Am ales să adaug cele 3 cărți primite de la Editura Diana, înainte de sărbătorile de iarnă (mulțumesc pentru livrarea rapidă și grija la detalii), în cadoul de Crăciun al băiețelului meu. A fost foarte încântat că a primit și cărți, iar după Crăciun le-am și citit de multe ori. Am primit Povestea veveriței Căstănica ce abordează teama de separare, Povestea oiței Gogoșica – încrederea în sine și Povestea Dragonului furios și a spiridușului curajos – agresivitate. De departe cel mai mare succes la pici l-a avut povestea veveriței Căstănica. Teama de separare ne-a dat ceva de furcă, mai ales după întoarcerea mea la serviciu după concediul de maternitate de 2 ani. În toamna anului trecut a început grădinița și ne-am confruntat cu aceleași temeri legate de abandon aproape zilnic (zeci de minute de plâns și acasă, și la grădiniță, înainte de intrarea în clasă, aceeași întrebare pusă continuu – Când vi să mă iei acasă?). Faptul că mi-a cerut să-i citesc cartea de cel puțin 3 ori pe seară, înainte de culcare, m-a ajutat pe mine să-i pun întrebări, și pe el să intre în pielea personajului. Povestea este scrisă cu grijă la detalii, încurajând dialogul deschis, acceptarea emoțiilor și contactul direct cu copilul (mama veveriță s-a aplecat la nivelul Căstănicăi și a privit-o în ochi când i-a spus de ce trebuie să meargă la serviciu). Exercițiile de la finalul cărții mi se par utile, dar potrivite pentru copii care știu foarte bine să-și recunoască emoțiile. Povestea dragonului furios și a spiridușului m-a ajutat pe mine să-i explic furia și de unde vine ea și de ce, astfel ridicând o barieră care se punea între noi în anumite momente când răbdarea ne este pusă la încercare. Despre Gogoșica nu am multe de spus, este un exemplu bun de curaj, dar piciul a cam lăsat-o deoparte în favoarea veveriței :)). Grădinița reîncepe peste o săptămână, vom vedea atunci cum ne ajută concret să trecem peste un nou episod de teamă de separare. Mi-a spus că l-ar ajuta să-i las și eu o ghindă pe care să o țină cu el și să-și amintească de mine în timpul programului de grădiniță.
Toate cele bune!
Ioana, iti multumesc tare mult ca ai revenit cu vesti despre carti, m-a bucurat mesajul tau! Imi pare bine ca baietelul tau a indragit povestea veveritei si sper sa va ajute la reinceperea gradinitei!
Ii voi transmite feedback-ul tau si Adrianei, autoarea cartilor, sunt sigura ca se va bucura si ea sa afle ce ai scris! Va tin pumnii sa fie totul bine la gradinita si sa aveti parte de despartiri usoare si fara lacrimi!