Una dintre cele mai importante investigaţii din trimestrul doi de sarcină este ecografia morfologică prin care se pot identifica eventuale probleme încă din acest stadiu. Această ecografie se poate face între săptămânile 18 – 24 de sarcină, dar cel mai bine ar fi să fie programată în perioada 20 – 22 săptămâni atunci când fătul este suficient de mare pentru ca medicul să poată observa evoluţia creşterii lui.

Ecografia morfologică de trimestrul doi

Am făcut această ecografie la 20 săptămâni şi câteva zile conform recomandării primite de la doctor. Ecografia presupune măsurarea tuturor elementelor de biometrie fetală pentru a se observa dacă totul este în parametrii normali. De asemenea se verifică placenta, lichidul amniotic şi starea colului, date importante pentru ca doctorul să poatăevalua sarcina şi eventualele riscuri.
Se măsoară capul, toracele, abdomenul, mâinile şi picioruşele. Se văd deja organele interne, care sunt verificate atent, mai ales creierul şi inima.
La ecografia morfologică se recomandă evaluarea Doppler care măsoară fuxurile sanguine în diferite regiuni cum ar fi cordonul ombilical, creierul bebeluşului şi inima lui. Se identifică circulaţia şi se măsoară parametrii care să indice că sângele ajunge în cantităţi suficiente pentru bebe. Datele obţinute de doctor prin investigaţia Doppler sunt greu de înţeles pentru cei fără cunoştinţe medicale, dar mi s-a spus de fiecare dată dacă totul este conform valorilor normale şi am primit aşa mai multe informaţii de la doctor.
Ca să puteţi evalua măsurătorile pe care le veţi primi de la doctor veţi putea folosi tabelele cu standardele de valori pentru fiecare săptămână de sarcină pe care le găsiţi aici, dar trebuie să luaţi în considerare că sunt valori estimative şi pot apărea diferenţe la fiecare sarcină.
Ca informaţie suplimentară legată de preţ ecografia făcută la clinica Sanador a costat 380 lei, pentru că a fost o investigaţie completă 4D plus Doppler care ne-a oferit toate informaţiile necesare despre bebe din burtică.
La această ecografie făcută pe 31 mai bebe avea greutatea estimativă de 427 grame, valoare măricică pentru săptămâna gestaţională. Celelalte măsurători au fost normale, aşa că ne-am bucurat mult că totul a fost aşa cum ne doream.

Tagged on:

4 thoughts on “Ecografia morfologică de trimestrul doi

 • 28/11/2013 at 1:13 pm
  Permalink

  De mare ajutor blogul tau, cel putin pt mine 🙂 Pot sa te intreb cu cat timp inainte ai facut programarea si la ce doctor? Am inteles ca la unii doctori se face programare chiar cu cateva luni inainte, fiind foarte 'ceruti', dar nu stiu daca sunt doar povesti sau nu… Mersi.

  Reply
 • 26/12/2013 at 8:36 pm
  Permalink

  Am incercat mereu sa imi fac programarile din timp, tocmai pentru ca aflasem si eu ca la doctorii buni trebuie planificat totul in avans. Eu am fost toata sarcina la dna doctor Magda Petrache de la Sanador (lucreaza si la Medicover), iar programarile mi le faceam imediat dupa fiecare ecografie, cand imi spunea ce pasi urmeaza. De exemplu dupa ecografia de 12 saptamani mi-am programat ecografia de 16 saptamani, deci cu patru saptamani in avans. In principiu am facut ecografii cam la interval de minim patru saptamani, deci le planificam cu o luna in avans si gaseam loc. Am aflat insa de la prietene care au facut ecografii suplimentare la alti doctori renumiti (de exemplu dnul doctor Iosup) ca trebuie planificate cu vreo 5 saptamani inainte pentru ca au un program plin. Spre sfarsitul sarcinii cand am mers saptamanal la control a fost mai greu cu programarile pentru ca nu gaseam loc, dar pana in trimestrul trei se leaga oricum o relatie apropiata cu doctorul si te va sfatui cum sa faci, eventual te va lua printre programari. Important este sa gasesti un doctor in care sa ai incredere si sa fie dispus sa iti fie alaturi pe tot parcursul sarcinii si pe cat posibil sa incerci sa iti faci programarile cat mai din timp. Sarcina usoara iti doresc si oricand te pot ajuta cu un sfat ma gasesti aici. 🙂

  Reply
 • 14/06/2014 at 2:58 pm
  Permalink

  Acum o saptamana,am intrat in saptamana 20 si mi s-a spus ca bebele meu este maricel. Avea 370 g.
  Ma gandesc ca nu e nimic iesit din comun, mai ales ca voi face cezariana.
  Raluca, sunt foarte utile informatiile oferite. Multumesc!

  Sa aveti un week-end excelent!
  Claudia

  Reply
  • 14/06/2014 at 6:45 pm
   Permalink

   Este deja maricel bebe din burtica! Iar de acum inainte va creste si mai repede. 🙂
   Ma bucur mult ca iti sunt utile informatiile. Sa ai o sarcina cat mai frumoasa in continuare, ai parcurs deja jumatate de drum, sigur va trece repede timpul pana il vei cunoaste pe bebe din burtica.
   Numai bine si salutari cu drag pentru bebe!

   Reply

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: