Am citit multe articole inainte sa nasc despre bagajul pentru maternitate, dar putine vorbeau despre ce anume trebuie luat la o clinica privata. Atunci cand am intrebat la clinica Sanador mi s-a spus ca nu trebuie luat nimic, doar actele cerute.
Dar ceva ma determina sa caut informatii suplimentare, eram sigura ca nu imi vor ajunge doar actele si ca trebuie sa imi iau mai multe lucruri cu mine. Am citit articolele despre bagajul de maternitate si am incercat sa o adaptez la ce stiam ca imi va fi necesar la Sanador, fara a lua prea multe. Totusi bagajul a fost destul de mare, iar ulterior mi-am dat seama ca foarte putine lucruri chiar imi erau necesare.
Voi lua acum lista normala de lucruri pentru maternitate si voi adauga la fiecare utilitatea avuta pentru o clinica privata.

Acte
* cartea de identitate – necesara
* adeverinta de la serviciu pentru decontarea prin casa de asigurari – necesara
* dosarul de sarcina cu toate controalele facute pe parcursul sarcinii si analizele actuale – necesar, mai ales analizele. Vei observa ca in contractele incheiate cu clinicile private veti gasi o lista de analize necesare, care trebuie sa fie facute cu un anumit numar de zile inainte de nastere. Eu aveam doar o parte din analize facute, iar restul mi-au fost facute in dimineata in care am facut cezariana.

Pentru mama
* portofel – spre deosebire de maternitatile de stat unde de multe ori trebuie sa avem la indemana cunoscutele “atentii” pentru toti cei care participa la nastere, la clinicile private acest obicei nu exista, iar singurii bani pe care ii veti plati sunt cei din contract. Eu am avut portofelul la mine, uneori il mai trimiteam pe Tati sa imi cumpere tot felul de lucruri de la magazinele din apropiere.
* telefonul mobil – necesar, pentru primele poze cu bebe si pentru telefoanele prin care vei da vestea cea buna
* carte / radio cu casti – Poate ar fi utile in travaliu, eu nu stiu cum este in acea perioada de asteptare pentru ca am nascut prin cezariana programata. Dar dupa nastere puteti fi sigure ca nu veti avea timp de asa ceva.. Eu nu mi-am luat asa ceva si nici nu le-am simtit lipsa.
* obiecte de igiena (sapun, pasta si periuta de dinti) – Toate le-am primit de la maternitate, deci nu am luat nimic de acest fel.
* cosmetice (deodorant, machiaj) – am luat niste cosmetice cu mine, desi nu credeam ca le voi folosi. Totusi au fost utile cand au venit rude in vizita si vroiam sa arat mai bine. Dar in afara de deodorant pot spune ca celelalte sunt optionale.
* prosoape – Sunt oferite de maternitate, nu le-am inclus in bagaj.
* papuci – Am luat o pereche de papuci pentru ca nu stiam cum arata cei de acolo, dar nu i-am folosit. Papucii primiti de la maternitate au fost buni, deci nu trebuie nimic altceva.
* sosete – Am luat mai multe perechi cu mine, mai ales ca de obicei am piciorele reci. Dar nu a fost necesar sa le folosesc, pentru ca dupa cezariana mi s-au pus ciorapi elastici pe care i-am purtat mereu, iar in camera oricum era cald. Poate la nastere naturala ar fi utile.
* tampoane, pachete de vata – Toate acestea se primesc de la maternitate. Am luat niste absorbante la mine, dar le-am folosit pe cele oferite de ei, pentru ca oricum erau mai bune pentru scurgerile abundente.
* pijama – Am luat cu mine o pijama, dar nu am apucat sa o port, pentru ca primeam in fiecare zi un halat comod care era ideal pentru alaptare si pentru controalele ginecologice. Halatul esre curat si frumos, deci aratam bine atunci cand veneam rudele prin salon.
* pompa de san – Am luat cu mine o pompa, dar nu am folosit deloc mulsul in perioada din maternitate. Poate fi utila daca este necesar sa mulgeti lapte, dar cred ca mai bine este adusa de o ruda la maternitate doar daca apare necesitatea.
* sutiene de alaptat – Am luat un sutien la mine, dar nu l-am purtat deloc, pentru ca eram mereu imbracata in halatul care avea un sistem de prindere confortabil si alaptam usor asa.
* tampoane de sani – Am luat cu mine, dar nu le-am folosit. Am primit de acolo tampoane de sani si chiar niste comprese cu lanolina pentru ranile de pe sani, toate foarte utile.
* crema pentru sani – Ar fi fost utila, dar nu am luat o crema cu mine, pentru ca nu stiam ca este folositoare imediat dupa nastere. As recomanda sa fie inclusa in bagajul de maternitate.
* apa – Dupa prima alaptare am inceput sa am o sete permanenta, am baut cantitati mari de apa si ceai, dar toate aduse de infirmiera, oricand ii ceream, lucru pe care il faceam destul de des.
* tacamuri pentru masa – Stiam ca acolo nu imi trebuie asa ceva, deci nu am luat in bagajul de maternitate. Am primit la fiecare masa o tava cu tot ce imi trebuia.

Pentru bebe
* scutece – Nu am luat cu mine, am primit de acolo de fiecare data.
* obiecte de ingrijire (servetele umede, gel de spalat, sampon, crema) – Toate au fost oferite de maternitate, nu mi-a trebuit nimic suplimentar.
* biberoane si suzete – Au fost oferite de maternitate, nu am luat nimic cu mine.
* hainute pentru perioada din maternitate – Am primit hainute pentru toate perioada din maternitate, am luat doar un set de hainute pentru drumul spre casa.
* landou pentru iesirea din maternitate – Am pregatit din timp acasa scaunul de masina, pe care Tati l-a adus in ziua cand am plecat acasa.

Dupa cum am scris multe din obiectele aflate pe lista standard pentru maternitate sunt inutile la clinicile private, unde se ofera mamei si bebelusului toate lucurile care le sunt necesare. Bagajul meu a fost mic, dar totusi au fost destule lucruri pe care as fi putut sa nu le includ pe lista.
Pe scurt cred ca este necesar ca la clinica privata sa luati doar actele, telefonul mobil, hainele pentru iesirea din maternitate (pentru mama si bebelus), deodorant si eventual alte cosmetice pe care vreti neaparat sa le folositi atunci. Restul sunt in mare parte inutile. Daca totusi sunteti sceptica privind conditiile oferite de clinica, asa cum am fost eu la inceput, puteti face un bagaj suplimentar cu mai multe lucruri, care sa va fie adus la maternitate doar daca observati ca va lipseste ceva. Dar cel mai probabil veti avea tot ce va trebuie.
Pe larg despre nasterea la Sanador am scris aici, daca vreti sa aflati cum decurg zilele petrecute in maternitate. Va doresc nastere usoara si sa aveti parte de tot confortul pe care o clinica privata il ofera.

Daca am uitat ceva de pe lista va astept cu completari.

 

Tagged on:

One thought on “Bagajul pentru maternitate – nasterea la o clinica privata

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: