Esti pregatita sa devii mama?
Sunt multe discutii despre momentul potrivit pentru a deveni parinti, iar parerile sunt diferite. Unii spun ca este bine sa avem copii atunci cand suntem foarte tineri, ca ei vor creste odata cu noi, ca ne vom intelege mai bine cu ei si vom avea mai multa rabdare in cresterea lor.
Altii cred ca trebuie sa asteptam sa devenim mai maturi, sa avem o stabilitate financiara, sa ne construim prima data cariera, sa avem o casa si multe alte lucruri care sa ne confere un trai confortabil.
Sigur nu exista un raspuns standard, fiecare are o alta abordare, un alt criteriu atunci cand alege momentul potrivit. Pana la urma ne gandim sa avem un copil cand ne simtim pregatiti pentru asta. Uneori suntem impulsionati de criterii gresite: insitentele rudelor (clasicul “Dar voi cand faceti un copil?”), modelul prietenilor (daca toti prietenii apropiati au devenit parinti parca simti o presiune de a le urma exemplul, mai ales ca discutiile par sa fie acum doar pe subiecte de parenting), dorinta partenerului de a avea un copil (care poate ca nu este pe deplin impartasita de noi, dar uneori cedam doar pentru ca dorim sa ii facem pe plac). Ne intrabam de multe ori: Oare suntem pregatiti? Ne vom descurca noi cu un copil? Cum se va schimba viata noastra?
Cand noi ne-am gandit prima data sa avem un copil totul parea un plan indepartat, amandoi ne doream asta, dar totusi parca mai erau suficiente lucruri de facut inainte de acest pas. Apoi ne-am stabilit un plan de a deveni parinti in anul 2013, ne simteam pregatiti, eram siguri ca ne iubim si ca ne dorim sa avem o familie completa. Asa ca la sfarsitul anului 2012, in octombrie, faceam analizele normale pregatitoare inainte de nastere, cu gandul ca vom concepe un copil probabil in urmatoarea vacanta de vara sau de sarbatorile de iarna, in anul urmator. Dar vestea primita de la ginecolog despre problemele mele de sanatate (diagnosticul de ovare micropolichistice, despre care am scris mai pe larg aici) m-a facut sa privesc totul altfel, Perspectiva de a nu putea avea copii sau de a dura mult pana la a avea unul m-a facut sa reconsider lista mea de prioritati: parca nu mai era asa important sa avem o casa a noastra inainte, parca mai putea astepta cariera cu multe promovari, parca brusc simteam ca aveam suficienta stabilitate financiara pentru a sustine o familie.
Am fost norocosi ca Dumnezeu sa ne daruiasca un bebelus uimitor de repede, dupa o sarcina care ne-a adus multa bucurie. Sunt tare recunoscatoare ca am ales sa fac un copil acum, chiar daca ne este uneori greu.
Daca am fost pregatiti pentru bebe? Credeam ca suntem, dar acum pot spune sigur ca nu am fost si cred ca niciodata nu esti suficient de pregatit pentru un bebelus, oricat timp ai astepta inainte de a-l avea. Pentru ca un copil iti schimba complet planurile, devine prioritatea ta, iti rapeste timpul liber, iti ocupa tot programul, iti cucereste tot sufletul.
Sunt multe lucruri pe care mi-ar fi placut sa le stiu dinainte, dar le invat pe parcurs. Da, poate mi-ar fi fost mai usor daca as fi planificat mai mult acest moment. Dar ce ne facem daca uneori planificam prea mult si ne dam seama prea tarziu ca am pierdut cativa ani fara bucuria de a avea un copil? Mereu ne vom dori un job mai bun, mai multi bani, o casa mai mare, pentru ca suntem intr-o goana permanenta dupa mai mult. Dar uneori trebuie sa ne oprim si sa ne intrebam ce ne dorim cu adevarat, ce ne aduce liniste, ce ne umple sufletul cu bucurie.
Daca va ganditi daca sunteti pregatite sa deveniti mame este important sa va ganditi mai mult la aspectele emotionale decat la cele materiale. Sigur ca o anumita stabilitate financiara este importanta, de asemenea o anumita maturitate de cuplu care sa ne faca siguri pe persoana iubita si pe sprijinul pe care el ni-l va acorda atunci cand devenim parinti. Dar mai important este daca noi, ca femei, suntem pregatite pentru acest pas. Asa ca va provoc sa va raspundeti la intrebarile de mai jos, cu sinceritate, in sinea voastra, iar apoi sa va dati seama singure daca sunteti cu adevarat pregatite si daca va doriti sa deveniti mame in perioada urmatoare.
1. Daca maine ai afla ca ai o problema de sanatate care te poate impiedica sa ai copii in urmatorii cativa ani ce ai simti? Cat de mult te-ar afecta asta?
2. Atunci cand iti privesti partenerul ti-l poti imagina in postura de tata al copiilor tai? Este el pregatit sa le ofere copiilor dragostea si implicareasrz lui?
3. Ce reactie ai atunci cand te afli in preajma copiilor prietenelor tale? Le invidiezi pentru viata lor de familie sau din contra le compatimesti ca nu mai au libertatea de a face orice isi doresc?
4. Imagineaza-ti pentru o clipa o zi in care nu ai timp de nimic pentru tine. Mie imi era greu sa fac asta inainte de a fi mama, mi se parea ca este imposibil ca un bebe sa iti ocupe chiar tot timpul. Dar se poate. Uneori iti vei da seama ca desi te-ai trezit la ora 5 dimineata, la ora 12 esti inca in pijama, abia apuci sa te imbraci cu ceva (uita de machiat si coafat). apoi mananci in graba orice gasesti prin frigider si te pregatesti pentru inca vreo opt ore de agitatie, plimbari prin parc, inventat jocuri si rascolit toata casa. Esti pregatita pentru asta?
5. Cat de usor te poti adapta la un haos aproape permanent? Daca esti obisnuita sa ai mereu casa ordonata si te deranjeaza orice forma de dezordine, poti fi sigura ca un copil va schimba asta, oricat te-ai stradui sa mentii curatenia. In timp va trebui sa te obisnuiesti si sa stii ca dezordinea este uneori un lucru normal, iar tu vei prefera sa dormi cateva ore in loc sa dai din nou cu aspiratorul.
6. Cat de multa rabdare ai? Pentru ca iti va trebui muuuuuulta rabdare dupa ce vei deveni mama, iar bebe va testa rabdarea ta deseori. Uneori masa va dura o ora pentru cateva lingurite de piure, alteori vei juca acelasi joculet de sute de ori, iar seara probabil ca va fi un test de rabdare pana cand bebe va adormi, mult dupa ora la care ti-ai fi dorit sa il vezi in patut.
7. Esti pregatita sa sacrifici timpul tau liber? Oricat ai vrea, este aproape imposibil sa ai timp pentru tine ca inainte, pentru ca ai pe cineva care depinde de tine permanent. Va trebui sa profiti doar de scurtele perioade cat va sta cu altcineva ca sa faci cate ceva pentru tine si sa mai poti recupera din somnul pierdut.
8. Partenerul tau te va sustine in perioada mai complicata de la inceput? Chiar daca isi doresc copii multi barbati sunt coplesiti de greutatile din primele luni, mai ales ca atunci atentia noastra, care era indreptata spre ei mai tot timpul, este indreptata aproape total spre copil, iar momentele petrecute in cuplu sunt mai rare si putin schimbate, pentru a se adapta la noul program al familiei.
9. Esti pregatita sa primesti o dragoste infinita, cea mai frumoasa forma de iubire din lume? Aici cu siguranta stim cu toate raspunsul. Poate ca v-am pus pe ganduri cu primele intrebari si va ganditi ca este greu sa fiti mame, ca va trebui sa renuntati la multe lucruri, ca in cuplu vor aparea schimbari. Dar daca sunteti pregatite pentru asta puteti fi sigure ca sa fiti mame este cel mai minunat lucru, pentru ca va poate umple sufletul cu o bucurie pe care doar un copil stie sa o aduca. Sunt multe aspecte complicate in meseria de parinte, dar dragostea cu care suntem rasplatiti este imposibil de descris in cuvinte.
Va doresc tuturor sa alegeti momentul cel mai bun pentru a deveni parinti, chiar daca faceti asta la 20 de ani sau la 35 de ani, chiar daca aveti conturile pline sau aveti rate de platit. Voi veti simti cand este momentul potrivit, ignorati orice alte sfaturi si presiuni, ascultati doar de voi si de instinctele voastre. Sa fiti mame va fi minunat, trebuie doar sa va doriti asta si sa fiti pregatite pentru toate schimbarile care vor veni odata ce faceti aceasta alegere.