Ne pregatim pentru prima vacanta in strainatate cu Bebe si am fost de dimineata sa ii facem primul lui pasaport. A fost chiar dragut, el a fost curios sa stea la poza si totul a mers mai repede decat ne asteptam.
Iata cateva informatii utile pentru mamicile care se pregatesc de vacante peste hotare.
– Am facut pasaportul la sediul din Pipera, am ajuns cam pe la ora 9 si era liber, am intrat imediat. Procedura a durat cam un sfert de ora, doamna de acolo a fost amabila si bebe a fost bucuros sa fie in centrul atentiei noastre. Gasiti aici informatii despre sediile unde puteti merge, programul fiecaruia si adresele lor.
– Actele necesare au foat: certificatul de nastere in original, cartile de identitate ale noastre (parintii) in original, chitantele pentru plata taxelor in original. Aceste taxe se platesc la orice sediu CEC, veti plati 266 lei si veti primi doua chitante. Cand mergeti la CEC sa aveti CNPul bebelusului notat undeva, pentru ca vi se cere si sa fiti pregatite. Daca aveti un copil mai maricel care a mai avut pasaport trebuie sa adaugati acest document la lista de acte necesare.
– La depunerea actelor pentru pasaport trebuie sa fie acolo ambii parinti sau daca lipseste unul trebuie o procura facuta la notar, deci ceva mai complicat de facut.
– La eliberarea pasaportului, adica peste doua saptamani, poate merge oricare dintre parinti cu certificatul de nastere al copilului in original, cartea de identitate a parintelui in original si biletelul primit atunci cand ati depus actele. Se va merge tot la sediul din Pipera, dar contra cost se poate ca pasaportul sa va fie transmis acasa prin curier.

Bebelusii au acum pasaport separat de parinti si pentru orice iesire din tara trebuie sa aiba acest document. De asemenea ei trebuie sa calatoreasca insotiti de amandoi parintii. Daca trebuie sa plece doar cu unul dintre parinti este necesara o procura prin care celalalt parinte isi da acordul pentru plecare, document facut la notar, care va fi solicitat la vama.
Pasaportul electronic pentru bebelusi este valabil 3 ani, deci tocmai ne-am asigurat 3 ani de vacante pe oriunde ne dorim. Voi reveni separat cu o postare despre pregatirile pentru prima vacanta in formula de trei in strainatate, deocamdata inca suntem in plina agitatie sa aranjam totul la timp.

sursa foto: Pinterest

7 thoughts on “Pasaport pentru bebe – acte necesare + informatii utile

  • 28/06/2014 at 11:26 am
   Permalink

   Multumim, Claudia! 🙂 Inca suntem la etapa de planificare, vom pleca la jumatatea lui iulie si asteptam cu nerabdare primul concediu in strainatate cu bebe, speram sa fie totul cum ne dorim.
   Sa ai un weekend frumos!

   Reply
 • 29/06/2014 at 9:04 pm
  Permalink

  Eu nu am iesit inca din tara nici cu Vlad si chiar vroiam sa ii fac si lui pasaport, 3 ani mi se pare cam putin pentru 266 de lei, sau mai bine zis 266 de lei mi se pare cam mult.

  Reply
  • 03/07/2014 at 7:07 pm
   Permalink

   Da, si noua ni s-a parut cam scump, dar am vrut neaparat sa mergem in Austria si sper sa merite investitia.

   Reply
 • Pingback: In avion cu un copil mic – tips & tricks – Raluca Loteanu

 • 25/08/2016 at 11:18 am
  Permalink

  Daca tata nu este trcut in certificat atunci cum trebuie sa procedez

  Reply
  • 29/08/2016 at 10:12 am
   Permalink

   Daca tatal nu este trecut pe certificatul de nastere atunci te poti ocupa singura de pasaport, practice copilul nu este recunoscut si nu trebuie implicat deloc tatal.

   Reply

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: