Ce as fi vrut sa stiu dinainte despre alaptare
Primul moment in care am alaptat a fost magic, natural, plin de dragoste. Un moment care va ramane mereu in sufletul meu. Bebe stia ce are de facut si simteam ca si eu sunt pregatita pentru asta.
A fost insa mai greu decat mi-am imaginat si cu totul altfel decat credeam. Citisem destul de mult in timpul sarcinii, stiam beneficiile alaptarii si de asta mi-am dorit mereu sa pot alapta. Din descrieri totul parea firesc si usor. Pentru mine inceputul a fost insa dificil si ma gandesc acum ca poate mi-ar fi fost mai usor daca as fi stiut la ce sa ma astept. Iar acum scriu aceste randuri cu speranta ca vor ajunge la femei insarcinate in cautare de informatii sau la mamici care se afla in primele saptamani de alaptare, pentru ca ele sa vada si o alta perspectiva fata de cea pe care o tot intalneam eu pe site-uri in cautarile mele.
1. Alaptarea este mai mult decat instinct
Mi s-a tot spus ca alaptatul este un instinct, ca voi sti sigur ce sa fac si deci nu au cum sa apara probleme. Daca pentru bebelus este clar un instinct bine dezvoltat, cred ca la mama instinctul trebuie completat cu informare si rabdare.
Prima etapa a alaptarii poate fi dureroasa, la mine asa a fost. Ma durea atunci cand il puneam pe Bebe la san, iar in scurt timp au aparut rani care uneori sangerau. Uneori ma gandeam cu teama la momentul urmatoarei alaptari, iar in timpul ei de multe ori imi curgeau lacrimi de durere. Am incercat multe metode: muls, protectii de silicon, tot felul de creme. Dar nu exista o solutie minune, la fiecare mama este diferit, va pot spune doar sa incercati cat mai multe variante pana o gasiti pe cea care vi se potriveste voua cel mai bine.
2. Rabdarea va fi pusa la incercare
Am vrut sa alaptez si de obicei sunt o persoana cu multa vointa, dar recunosc ca au fost momente in care am vrut sa renunt. Probabil multe femei trec prin asta. De asta cred ca este important sa stiti ca nu sunteti singure. Eu aveam impresia la inceput ca doar mie mi se intampla, ca poate este ceva in neregula cu mine, ca gresesc undeva. Ma gandeam uneori la biberon, il vedeam acolo pe raft si ma gandeam ca laptele praf este poate varianta fara dureri, o eliberare de ceea ce parea uneori un chin. Sunt norocoasa ca nu am cedat, ca am avut doua prietene care au fost acolo pentru mine si nu m-au lasat sa renunt.
Sunt multe mame care trec prin asta, dar va asigur ca durerile trec si ca merita sa suportati dificultatile din primele saptamani. Apoi totul va intra in normal si va veti simti recunoscatoare voua pentru momentele cand ati rezistat si ati continuat sa alaptati. Nimeni nu spune ca trebuie sa indurati durerea fara sa faceti nimic, din contra, trebuie sa vorbiti despre problemele voastre, sa cereti sprijin unor mame mai experimentate sau unor consultanti in alaptare. Dar mai presus de toate trebuie sa aveti putina rabdare. Am comparat mereu aceste zile de inceput de alaptare cu un travaliu, care desi este dureros aduce in final o imensa bucurie. Cam asa este si cu durerile de sani, merita cateva saptamani mai grele pentru luni intregi de alaptare.
3. Persoanele “binevoitoare” va vor invada cu sfaturi
In aproape toate familiile apare acea persoana care le stie pe toate despre alaptare, care va spune ca nu aveti lapte, ca bebelusul sigur nu se satura, ca mai bine renuntati ca nu a fost sa fie sa alaptati. Este doar inceputul, pentru ca in meseria de mamica veti avea mereu “compania” unor astfel de “specialisti” care vor vrea sa va impuna parerile lor in toate.
Asa ca un bun inceput in ignorarea lor este sa ii ignorati in legatura cu alaptarea. Eu incercam sa le combat argumentele cu lucrurile pe care le citisem, dar am observat ca era inutil si am decis doar sa ii ignor, iar de la un timp parca nici nu le mai auzeam sfaturile atunci cand incercau sa imi tine vreun discurs. Evident dupa vreo doua luni majoritatea s-au lamurit ca voi face tot cum vreau eu si am avut parte de putina liniste, macar pe subiectul alaptarii si al mult laudatului lapte praf.
4. Vor mai aparea momente grele
Dupa etapa de inceput lucrurile vor intra oarecum in normal. Totusi pe parcurs mai apar noi provocari, unele legate de mama (canale infundate, angorsare), altele de bebelus (greva suptului, puseu de crestere). Cu multa rabdare si uneori cu ajutorul unui doctor problemele dispar si dupa fiecare dificultate depasita va veti simti mai puternice, mai apropiate de bebelus si mai dornice sa alaptati.
5. Va fi minunat
Pentru ca poate toate aceste probleme ar putea speria o femeie insarcinata voi spune in final inca o data ca alaptarea este cu adevarat minunat. Spun asta cu toata sinceritatea. Dar tocmai pentru ca multe mame sa se bucure de aceasta apropiere unica mi se pare important ca ele sa stie multe despre alaptare, sa cunoasca partea despre care se vorbeste mai putin. Uneori ascundem lucruri din dorinta de a proteja, ne gandim poate ca toate aceste detalii ar descuraja.
Dar cred ca tocmai lipsa informarii este mai descurajanta pentru cineva care se incepe alaptarea, cu toate provocarile pe care le aduce. Eu voi vorbi mereu cu sinceritate despre alaptare, este o promisiune pe care mi-am facut-o mie atunci cand imi era greu. Voi spune oricui imi cere un sfat ca alaptarea este uneori dificila, ca se poate astepta la momente mai grele, mai ales la inceput, dar ca mai presus de toate alaptarea este una dintre cele mai frumoase moduri de a te conecta cu bebelusul si de a trai intens sentimentul de maternitate.
Sa aveti o alaptare frumoasa, cu dragoste si multa rabdare!
Foarte frumos articol, si eu sunt de parere ca o informare corecta face de multe ori diferenta intre o alaptare de succes si una in care poti renunta poate prea usor.