Vineri seara, la invitatia Anei, am participat la un eveniment organizat de Biogenis, pe parcursul caruia am discutat despre doua subiecte interesante: masurile de prim ajutor pentru copii si recoltarea de celule stem.
Pentru ca de mult timp incerc sa scriu pe blog despre cum acordam primul ajutor celor mici, iata ca acum profit ca informatiile imi sunt proaspete in minte ca sa adun aici cateva resurse utile pentru astfel de situatii. Am participat acum ceva timp la un curs complet de prim ajutor pentru parinti si ma asteptam sa ma simt perfect pregatita atunci cand o voi asculta pe doamna Andreea Manea, reprezentantul centrului Promama, cea care ne-a povestit despre acest subiect la evenimentul de vineri. Totusi mi-am dat seama cat de usor uitam unele informatii importante si cat de bine este sa avem undeva la indemana toate detaliile care ne-ar putea fi utile in situatiile care necesita acordarea de prim ajutor.
Tot in cadrul evenimentului am aflat multe informatii pe care nu le cunosteam despre celule stem, asa ca va voi impartasi curand ce am aflat intr-un articol separat, sunt multe de povestit si pe aceasta tema.
Deocamdata insa revin la subiectul primului ajutor. Chiar daca pe parcursul evenimentuluiĀ s-a discutat preponderant despre situatia in care copilul se ineaca si noi trebuie sa intervenim, am primit si sfaturi generale utile despre alte situatii periculoase. Din acest motiv am decis sa scriu acum atat despre rescuscitarea unui copil inconstient, cat si despre manevra Heimlich. Ca sa fiu sigura ca ofer informatii complete am consultat ghidul european al procedurilor de prim ajutor publicat in 2010, care contine informatii detaliate despre cum se poate acorda primul ajutor in mod corect.
Orice parinte porneste de la dorinta de a nu fi nevoit vreodata sa puna in aplicare aceste masuri, dar este bine sa fim pregatiti pentru orice s-ar putea intampla cu copilul nostru sau cu orice alt copil care la un moment dat ar putea fi in pericol. Iata in continuare pe scurt cateva informatii despre acordarea primului ajutor in diferite situatii, insotite de tutoriale video cu prezentarea concreta a masurilor pe care trebuie sa le luam in functie de situatia cu care ne confruntam.

Atunci cand copilul este inconstient

Una dintre situatiile cu care un adult se poate confrunta este sa gaseasca un copil aflat in stare de inconstienta. Protocolul are cativa pasi simpli:
1. Ne asiguram ca noi si copilul suntem in siguranta.

2. Verificam reactivitatea copilului (daca el raspunde la stimuli exercitati de noi): il stimulam fie prin atingeri ferme pe brate sau talpi (mai ales la copiii mici), fie prin strigarea numelui insotita de atingeri (la copiii mai mari).

3. Varianta a: Daca copilul raspunde stimulilor lasam copilul in pozitia in care l-am gasit si solicitam ajutorul daca este cazul (sunam la 112). Reevaluam starea copilului regulat, sa ne asiguram ca nu s-a inrautatit.
Varianta b: Daca copilul nu raspunde la stimuli continuam cu aceasta procedura:
– Strigam dupa ajutor. Este essential sa avem pe cineva alaturi care sa ne ajute la manevrele de resuscitare sau care sa sune la 112 in timp ce noi facem manevrele.
– Intoarcem copilul pe spate.
– Deschidem caile aeriene ale copilului, punand mana pe fruntea lui si apasand pe spate, in timp in care ridicam cu degetul aratator barbia copilului.

4. Dupa ce deschidem caile aeriene evaluam respiratia copilului cu metoda look – listen – feel: ne uitam daca pieptul copilului se misca, ascultam in dreptul nasului si gurii ca sa evaluam daca auzim respiratii si punem obrazul deasupra nasului lui ca sa evaluam daca simtim respiratia. Toata aceasta evaluare trebuie sa dureze cel mult 10 secunde, ca sa nu pierdem timp pretios.

5. Varianta a: Daca copilul respire il punem in pozitia de siguranta, apoi sunam la 112 si asteptam ajutorul lor. Reevaluam constant starea copilului.
Varianta b: Daca copilul nu respire sau are o respiratie anormala incepem respiratia gura la gura (sau gura la gura si nas pentru copiii mici), pe care o puteti observa in tutorialul video. Se vor face 5 respiratii, iar daca acestea nu sunt eficiente se va trece la compresiile toracice descrise in continuare.

6. Evaluam circulatia copilului. Aceasta evaluare nu trebuie sa dureze mai mult de 10 secunde si consta in cautarea unor semne vitale. Masurarea pulsului este una dintre cele mai simple forme de evaluare.

7. Varianta a: Daca copilul are puls continuam cu respiratia gura la gura pana copilul poate respire singur.
Varianta b: Daca nu are puls sau acesta este foarte lent incepem alternative compresii toracice si respiratii. Se vor face 15 compresii urmate de 2 respiratii, toata procedura repetata pana se obtin efecte.

 

8. Rescuscitarea se intrerupe doar daca copilul isi revine sau daca soseste ajutorul specializat care preia controlul situatie.
Un tutorial video util pentru a intelege mai bine aceste procedure gasiti mai jos.

Atunci cand copilul se ineaca cu mancare sau cu un obiect

Despre situatia in care copilul se ineaca in timpul mesei am scris pe larg aici, gasiti acolo si cateva imagini sugestive. Despre aceasta situatie s-a discutat pe larg la evenimentul organizat de Biogenis, iar procedura descrisa pentru situatia in care copilul se ineaca cu un obiect este similara, bazata tot pe manevra Heimlich pentru copii. Reiau pe scurt aici doar cum se efectueaza aceasta manevra.

1. Se pune bebelusul cu fata in jos pe antebrat si tinem barbia lui cu mana

2. Punem antebratul pe care se afla el pe coapsa pentru a avea mai multa sustinere si apoi aplicam 4 lovituri destul de puternice intre omoplati. Intensitatea loviturilor trebuie sa fie mai mare decat atunci cand il tapotam dupa masa, dar mai mica decat intensitatea loviturilor pe care le aplicam unui adult.

3. Daca manevra anterioara nu are efect, atunci punem bebelusul cu fata in sus si apasam de 4 ori pe cutia toracica cu 2 degete in locul aflat la un lat de deget de linia mameloanelor. Apasarea se face in jos si inspre cap.

4. Manevrele se repeta de mai multe ori pana cand se elimina bucata de mancare care a determinat obstructionarea cailor respiratorii.
Mai jos veti gasi un tutorial video cu descrierea complete a procedurilor pentru aceasta situatie.

 

Sper ca informatiile sa va fie utile, dar mai ales sper sa nu fiti nevoiti niciodata sa le puneti in practica. Eu ma bucur ca mi-am improspatat cunostintele dupa discutia de vineri si voi tine aceste tutoriale la indemana, mi se par utile si usor de inteles pentru oricine.

One thought on “Cum acordam primul ajutor unui copil? (informatii utile + tutoriale)

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: