Idei pentru un inceput frumos si usor de gradinita
Luna septembrie vine cu marile emotii ale unui nou inceput de an scolar, iar pentru multi copii inseamna prima zi la gradinita, un eveniment cu totul aparte pentru ei. Noi, parintii, traim emotiile alaturi de ei si ne dorim sa ii ajutam sa treaca peste temeri si sa aiba parte de un inceput frumos si lin in aceasta noua etapa din viata lor.
Chiar si pentru cei care nu sunt in primul an de gradinita tranzitia de la vacanta la programul de gradinita poate fi dificila, asa ca am strans aici cateva idei care sper sa va fie de folos, iar la final va invit la un concurs dragut.
7 idei pentru a pregati o acomodare usoara la gradinita
Noi ne pregatim cu emotie de trecerea de la cresa la gradinita, asa ca incerc sa il obisnuiesc pe Bogdan din timp cu aceasta schimbare.
Ma ajuta experienta avuta atunci cand am trecut prin primele zile de cresa, dar acum el este mai mare si am adaugat pe lista mai multe idei descoperite in ultimul timp, care sper sa il ajute sa vada schimbarea ca o experienta noua si frumoasa.
1. Povestiti-i copilului despre mersul la gradinita
Teama de necunoscut ii face pe copii sa fie de multe ori reticenti la experiente noi, asa ca este important sa le povestim din timp ce urmeaza sa se intample. cu sinceritate (fara exagerari despre cat de “minunat” va fi la gradinita) si optimism.
Exista cateva carticele despre inceputul gradinitei din care le puteti citi copiilor sau puteti inventa voi o poveste care sa se potriveasca exact experientei personale.
2. Incurajati-l pe copil sa vorbeasca despre temerile lui (sau sa le deseneze)
Uneori suntem tentati sa calmam imediat copilul cand ne impartaseste temerile lui legate de gradinita, dar aceasta atitudine nu il ajuta pe el sa treaca peste frica. Este important sa il ascultam, sa ii punem intrebari, sa il asiguram ca suntem alaturi de el si sa ii oferim cat mai multa afectiune.
Unii copii nu sunt pregatiti sa isi verbalizeze temerile, dar ii putem ajuta sa si le exprime prin desene (il rugam sa se deseneze pe el la gradinita) sau prin jocuri de rol (despre care am povestit mai jos).
3. Faceti jocuri de rol despre mersul la gradinita
Un joc usor si distractiv este cel in care copilul inpreuna cu cateva jucarii de plus se afla la gradinita, iar mama este educatoarea. Astfel copilul vede cum decurge o zi la gradinita si stie la ce sa se astepte.
Un alt joc util este cel in care un copil (jucarie) vine la gradinita impreuna cu mama (jucarie), trebuie sa se desparta de ea si sa stea un timp la gradinita, apoi ea vine sa il ia. Este un joc foarte bun pentru a le explica celor mici faptul ca parintii se intorc mereu sa ii ia.
4. Obisnuiti-l pe copil cu colectivitatile de copii
Introducerea brusca intr-un mediu cu multi copii poate sa il sperie, asa ca este bine sa se obisnuiasca treptat cu ideea de colectivitate.
Intalnirile de joaca organizate in interior se apropie cel mai mult de atmosfera de gradinita si le dau sansa copiilor sa fie mai independenti si sa invete sa lege prietenii cu ceilalti copii.
5. Cumparati impreuna lucrurile necesare pentru gradinita
Copiilor le place sa fie implicati in activitatile noastre, asa ca este un prilej bun de a-i invita sa cumparati impreuna toate cele necesare: un ghiozdan nou, o pijama vesela, un tricou pe care sa il indrageasca – toate acestea il vor determina sa astepte cu mai mult entuziasm inceputul gradinitei.
6. Pregatiti o jucarie aparte, care sa il insoteasca pe copil la gradinita
Pentru copii conteaza mult sa aiba alaturi un “prieten” de plus la gradinita, asa ca puteti alege impreuna o jucarie care sa il insoteasca si sa il ajute sa faca fata mai usor emotiilor.
O alta idee draguta este sa pregatiti un obiect al vostru pe care sa il lasati copilului la gradinita si sa il poata pastra peste zi, pentru a-l reasigura pe copil ca va intoarceti acolo sa il luati, de exemplu o esarfa mica a mamei sau o fotografie cu intreaga familie strecurata in ghiozdanul de gradinita.
7. Inventati propriul vostru ritual de despartire
Cel mai greu moment este cel in care trebuie sa plecati de langa copil si sa il lasati la gradinita, asa ca un ritual de despartire pe care sa il repetati de fiecare data ajuta foarte mult. Acest ritual este stabilit de voi in functie de ce stiti ca l-ar ajuta mai mult pe copil.
Iata cateva idei dragute de ritualuri pe care le-am descoperit la alte mame: un cantecel de despartire cantat impreuna, o “avalansa” de imbratisari urmata de o imbratisare “uriasa” inainte de despartire, “stickere” de pupici pentru intreaga zi (mama il pupa pe copil pe obrajiori, pe manute, pe burtica si pe frunte si lasa acolo pupici pentru intreaga zi) si “pupicul ascuns” (mama lasa un pupic ascuns undeva – dupa ureche, pe cot, in par – iar copilul va putea “lua” acel pupic oricand ii se face dor peste zi de mama).
Sunt ritualuri simple si usor de pus in practica, dar care conteaza enorm pentru copil.
Tips & tricks pentru prima zi de gradinita
Indiferent cat de bine va pregatiti, prima zi de gradinita va fi oricum un moment plin de emotie. Insa puteti pregati acea zi astfel incat despartirea sa devina mai usoara. Iata cateva idei dragute pentru prima zi de gradinita:
– puteti sa ii pregatiti copilului un mic dejun aparte prin care sa sarbatoriti prima zi de gradinita (de exemplu puteti pregati briose festive)
– nu uitati sa puneti in ghiozdanul de gradinita si jucaria care il va insoti pe copil 🙂
– este bine sa ajungeti in fata gradinitei cu minim 15 minute inainte, pentru a avea timp sa vorbiti cu copilul si sa faceti pe indelete ritualul de despartire
– cand luati copilul de la gradinita rezervati-va un timp in care sa vorbiti cu el despre aceasta zi si apoi mergeti intr-un loc care ii place pentru a sarbatori impreuna acest nou inceput.
Un dar pentru cei care se pregatesc de inceputul gradinitei
Cel mai important este sa ii pregatim emotional pe copii pentru schimbarea adusa de gradinita si pentru tranzitia de la vacanta la un nou an scolar, dar asta nu inseamna sa uitam de cumparaturile pentru inceputul gradinitei. 🙂
Asa ca daca sunteti in toiul pregatirilor am si o veste buna: pe site-ul didactic.ro gasiti un concurs tare dragut organizat de BIC Kids, care va lanseaza o provocare frumoasa: cei mici sunt invitati sa deseneze cea mai frumoasa amintire din vacanta, voi o incarcati pe site (aici) si puteti castiga unul din multele premii pregatite pentru voi: 15 ghiozdane pentru copii si 50 de seturi de tricouri imprimate cu desenele castigatoare (unul pentru copil si unul pentru parinte).
Mie premiile mi se par minunate, asa ca sper sa va inscrieti in concurs! Noi folosim cu mult spor creioanele si markerele de la BIC (pe preferatele noastre le gasiti mai jos) si ma bucur ca ei au decis sa ofere aceste premii la inceput de gradinita.
Daca va inscrieti si va veti numara printre castigatori va rog sa imi dati de veste, mi-ar parea tare bine sa aflu ca premiile au ajus la voi.
Va doresc tuturor un final de vacanta plin de veselie si un inceput de gradinita usor pentru cei mici, dar si pentru voi!
sursa foto: BIC Kids, Canva