Ganduri si intrebari la început de sarcina
Atunci când am aflat că sunt însărcinată vestea a fost neaşteptată şi totuşi parcă am simţit că am aşteptat dintotdeauna acest moment. Mi se pare minunat să ştiu că în burtica mea creşte o minune micuţă care să aducă bucurie în viaţa mea. A fost una dintre cele mai frumoase veşti pe care le-am primit şi m-am bucurat enorm, dar în acelaşi timp m-am întrebat dacă sunt pregătită pentru această schimbare. Iar răspunsul a venit imediat, pentru că am simţit dragostea imensă pe care deja o aveam pentru mica inimioară din burtică şi am ştiut că voi face tot ce pot să am grijă cât mai bine de bebe şi să îi ofer ocrotirea de care are nevoie acum.
Odată cu bucuria de a fi însărcinată vin şi multe întrebări care au apărut treptat pe măsură ce mă obişnuiam cu noua mea stare.
Cum calculăm numărul de săptămâni de sarcină?
Multe dintre articolele de specialitate fac referire la numărul de săptămâni de sarcină, aşa că prima etapă firească este să aflăm în ce săptămână de sarcină suntem. Calculul este simplu, se calculează timpul trecut de la prima zi a ultimului ciclu menstrual (prima zi de sângerare din acel ciclu) şi data curentă.
De exemplu dacă prima zi a ultimului ciclu este 5 martie, atunci pe 2 aprilie vei avea 4 săptămâni de sarcină. Acest calcul determină vârsta gestaţională şi este bine de ştiut că procesul de concepţie are loc abia în perioada ovulaţiei, adică la circa 14 zile distanţă faţă de data de la care începem să numărăm. dar pentru că este un calcul simplu şi relativ simplu pentru medici atunci acesta este cel mai des folosit şi este bine să ştim în orice moment câte săptămâni de sarcină avem ca să putem afla lucruri interesante despre dezvoltarea micuţului din burtică.
Cum calculăm data estimată a naşterii?
Aceasta este altă întrebare care apare imediat ce aflăm că suntem însărcinată, pentru că ne dorim să ştim când vom putea să îl cunoaştem pe bebeluş şi să îl putem îmbrăţişa pentru prima dată.
Cel mai simplu este să folosiţi un calculator de pe site-urile specializate, sunt multe astfel de variante disponibile. Un astfel de calculator găsiţi aici, unde pe lângă data naşterii aflaţi şi alte informaţii interesante. Trebuie doar să introduceţi la secţinea “First Day of Last Menstrual Period” prima zi a ultimei menstruaţii, iar apoi să apăsaţi butonul Go, iar jos vor apărea rezultatele.
Iată ce am aflat eu folosind acest calculator.
data estimată a naşterii (Estimated Due Date) = 12 octombrie
data conceperii (Conception/Ovulation) = 19 ianuarie
data de la care se poate face testul de sarcină (Pregnancy Test) = 2 februarie
data de la care inima începe să bată (Baby’s First Heartbeat ) = 16 februarie
începutul celui de-al doilea trimestru (2nd Trimester Begins (Weeks 13-26)) = 6 aprilie
începutul celui de-al treilea trimestru (3rd Trimester Begins (Weeks 27-40)) = 13 iulie
intervalul în care începem să simţim mişcările fătului (Quickening Begins (~16-24 Weeks)) = între 27 aprilie şi 22 iunie
data de viabilitate (Viability (24 Weeks)) = 22 iunie
intervalul în care putem naşte la termen (Pregnancy considered term if delivered) = între 21 septembrie şi 26 octombrie
intervalul în care putem afla sexul la ecografie (Gender Ultrasound (~18-20 Weeks)) = între 11 mai şi 25 mai
data la care vom avea nevoie de haine de gravidă (Maternity clothes may need to be considered) = 27 aprilie, îmi vor trebui hăinuţe pentru primăvară, vară şi toamnă.
Toate aceste date sunt estimări, pentru ca noi să avem câteva repere în sarcină. Fiecare femeie este diferită, aşa că dezvoltarea fătului va fi distinctă, dar în mare aceste termene se vor respecta.
Când trebuie să merg la doctorul ginecolog?
Testul de sarcină este o metodă destul de sigură de diagnosticare a sarcinii, dar pentru a avea siguranţa că totul este în regulă vizita la doctor este obligatorie. Prima dată am fost la ginecolog la 5 săptămâni şi 4 zile, moment în care la ecografie am auzit pentru prima dată bătăile inimii micuţului meu.
Prima ecografie este importantă pentru a confirma sarcina, a elimina posibilitatea unei sarcini ectopice (extrauterine, care pune în pericol viaţa mamei) şi eventula pentru a detecta ritmul cardiac, în funcţie de momentul în care este făcută. Indiferent de situaţie medicul este singurul care vă poate da informaţii reale despre sarcină şi vă poate prescrie vitamine prenatale şi orice alte suplimente pe care le consideră necesare pentru mamă.
Simptomele pe care le am sunt normale?
Primele săptămâni de sarcină vin cu multe schimbări în organism, aşa că apar multe simptome de care probabil aţi auzit la alte femei însărcinate. Este important de ştiut că manifestările diferă de la o femeie la alta, unele au greţuri mari, altele deloc, unele au pofte mereu, altele doar rareori. Cele mai des întâlnite simptome sunt oboseala însoţită de nevoia de somn prelungit, creşterea sânilor şi greţurile matinale, dar la fel toate aceastea diferă la fiecare persoană. Am citit multe despre simptome şi vă sfătuiesc să faceţi la fel, ca să puteţi fi liniştite că fiecare din trasformările prin care treceţi este normaţă pentru această perioadă.
Acestea sunt primele întrebări pe care mi le-am pus atunci când am aflat că sunt însărcinaţă, iar tot atunci am început să citesc pe internet despre stadiul dezvoltării în fiecare săptămână. Veţi găsi cu siguranţă multe articole şi veţi descoperi multe lucruri interesante despre ce se întâmplă în burtică în fiecare moment. Vă doresc tuturor o sarcină uşoară şi copilaşi sănătoşi şi voinici!
Buna Raluca!
Si eu tot in octombrie ar trebui sa nasc in cazul in care bebele meu nu se grabeste.
Cand am aflat ca sunt insarcinata si am intrat pe site-uri de specialitate pentru a-mi calcula perioada in care ar trebui sa nasc, am fost foarte dezorientata de modul de calcul, pentru ca eu stiam cu certitudine cand am ramas insarcinata:).
Dar apoi am citit mai multe articole, multe carti si m-am dumirit.
O seara excelenta!
Ce frumos ca nasti in octombrie! Iti doresc sa fie un bebe vesel si norocos, asa cum simt ca este al meu. Am o prietena buna care naste tot in octombrie, tot baietel, deci se pare ca este o perioada plina de bebelusi. 🙂
O, da! E o alta viata:)