Jurnal de la Olimpiadă: Primele două zile la Paris 2024
Acum trei ani, în timpul Olimpiadei din Tokyo, treceam printr-o perioadă aglomerată și plină de schimbări în viața noastră. Într-o seară, în timp ce urmăream jocurile olimpice la televizor, i-am spus lui Adrian că mi-aș dori mult să merg la jocurile următoare, cele de la Paris.
Pe atunci era doar o dorință pentru un moment care părea foarte îndepărtat, iar acum nu îmi vine să cred că scriu aceste rânduri din camera noastră de hotel din Paris, să împărtășesc cu voi experiența noastră de la olimpiadă.
Îmi doresc să povestesc aici despre zilele petrecute în Paris, nu doar ca să păstrez un jurnal al acestor amintiri speciale, ci și ca să vă inspir în caz că vă doriți și voi să mergeți la o ediție viitoare a olimpiadei.
Pe mine m-a ajutat mult să citesc despre experiențele celor care au participat la olimpiadele anterioare, așa să sper ca jurnalul meu să fie de folos și altor oameni care au participarea la o olimpiadă pe lista lor de dorințe.
Ziua 1 | Prima plimbare prin oraș
Am decis ca ultima etapă a drumului nostru spre Paris să fie cu trenul, așa că am ajuns în oraș cu Eurostar-ul de la Londra. Mi s-a părut mult mai bine să ajungem cu trenul direct în centrul orașului decât să trecem prin aglomerația de la aeroport și drumul lung până în centru, unde suntem cazați.
Am venit aici doar cu Bogdan, așa că am ales un hotel în centrul orașului, ca să putem fi în mijlocul acțiunii și aproape de multe din locațiile competițiilor pentru care avem bilete.
(Poți da click pe poze pentru a le mări.)
În după-amiaza în care am ajuns, ne-am cazat și am ieșit la o plimbare prin oraș, să ne bucurăm de atmosfera de olimpiadă.
Parisul arată mai bine ca niciodată, nu doar pentru că este decorat festiv, dar și pentru că multe din problemele obișnuite din preajma obiectivelor turistice (vânzători ambulanți, oameni dubioși, etc) nu mai există din cauza prezenței în număr mare a poliției.
Ne-am plimbat pe străzi, am întâlnit câțiva atleți care terminaseră ziua de competiție, am făcut poze cu Turnul Eiffel și ne-am bucurat de prima seară a aventurii noastre pariziene.
La capitolul organizare, Parisul m-a surprins plăcut. Poliția este peste tot, iar centrul orașului și zonele unde au loc competiții sunt pline de voluntari foarte amabili.
În metrou, stațiile aferente diferitelor arene sunt clar semnalizate, iar pe peron găsești mai mereu voluntari care răspund întrebărilor turiștilor. Trebuie să recunosc că organizarea mi-a depășit așteptările și asta contribuie mult la experiența foarte pozitivă pe care o avem aici.
Casele naționale de la olimpiadă
Unul dintre lucrurile cele mai utile pe care le-am aflat în perioada în care planificam vacanța noastră la olimpiadă a fost că multe țări organizează case dedicate atleților lor, care pot fi vizitate de toată lumea (unele necesită rezervare sau bilet plătit).
Fiecare casă este organizată diferit. Unele se concentrează mult pe promovarea culturii lor și a atleților care îi reprezintă la olimpiadă, altele sunt axate mai mult pe distracție și le oferă fanilor un loc de întâlnire și sărbătorire alături de atleții care câștigă medalii pentru țara lor.
Vizita la Casa Japoniei
Casa Japoniei am descoperit-o întâmplător, în timpul plimbării noastre din prima seară.
În interior, aveau un spațiu care prezenta atleții lor și tot felul de exponate de la Olimpiada din Tokyo, plus o secțiune de jocuri și activități, plus un ecran uriaș unde puteam urmări live sportivii japonezi care concurau în ziua respectivă.
Bogdan a făcut poze cu medaliile și mascotele de la Tokyo, iar apoi am jucat amândoi ping pong și un joc distractiv de baschet cu o minge mare din burete.
Casa Japoniei avea și o secțiune în care puteai învăța origami, dar Bogdan a preferat să ne axăm pe activitățile sportive.
Seara, când am ajuns la hotel, am văzut pentru prima dată Turnul Eiffel frumos luminat, chiar de la fereastra camerei noastre.
Ziua 2 | Vizita la Casa Australiei
După succesul vizitei noastre la Casa Japoniei, am început a doua zi la Paris cu o vizită la Casa Australiei, care era aproape de hotelul nostru.
Casa Australiei este găzduită de Ambasada Australiei din Paris, iar noi am fost primii vizitatori acolo de dimineață.
A fost foarte interesant să avem tot spațiul acela doar pentru noi și am vizitat pe îndelete expoziția.
Pe lângă expoziția despre medaliații lor olimpici, Casa Australiei oferea și multe detalii despre Jocurile Paralimpice și atleții care participă la ele. Ne-a impresionat mult pe amândoi ce am aflat și ne-am propus să vizionăm jocurile paralimpice de la finalul lunii ca să aflăm mai multe despre sporturile de acolo.
Pe lângă expoziție, am avut ocazia să jucăm badminton pe îndelete și să încercăm jocul de boccia de la jocurile paralimpice.
Bogdan s-a distrat încercând tot felul de accesorii pentru poze, iar apoi am scris amândoi mesaje pentru atleții australieni pe un perete special.
Tenis la Roland Garros
Primul eveniment sportiv la care am participat au fost două meciuri de tenis pe Roland Garros: semifinala dintre Carlos Alcaraz și Felix Auger-Aliassime și meciul pentru medalia de bronz între Iga Swiatek și Anna Karolina Schmiedlova.
Stadionul Roland Garros a arătat minunat, iar meciurile au fost pe măsură.
La finalul meciului lui Alcaraz, am rămas pe afară pentru că ne-am întors prea târziu de la cumpărat sucuri (și nu poți intra pe stadion în timpul jocului). Pentru că erau ultimele minute, un voluntar l-a luat pe Bogdan înăuntru ca să poată vedea sfârșitul meciului.
Mi s-a părut un gest tare frumos, care reflectă perfect munca voluntarilor de aici, care fac tot posibilul ca toată lumea să se simtă bine pe perioada olimpiadei.
La final, Carlos Alcaraz s-a calificat în finală, iar Iga Swiatek a câștigat medalia de bronz.
Vizita la Casa Germaniei
Vizita noastră la Casa Germaniei a fost o întâmplare, pentru că am observat în drum spre Roland Garros că este foarte aproape de terenurile de tenis.
Nu am mai găsit bilete online, dar am decis să mergem să vedem dacă putem cumpăra bilete la intrare. Am avut noroc și am reușit să intrăm.
Nemții au închiriat un stadion întreg pentru casa lor de la olimpiadă. Totul era organizat în stilul la care mă așteptam de la germani, cu un Biergarten mare, un ecran uriaș care difuza live evoluția sportivilor germani, plus multe activități pentru toate vârstele.
Bogdan a jucat ping pong, s-a urcat pe peretele de cățărare, a încercat baschet 3×3 pentru prima dată și s-a distrat încercând toate activitățile de acolo.
Casa Germaniei este una dintre cele mai mari locații pentru fani de aici și mă bucur că am avut ocazia să o vizităm.
Am încheiat primele două zile foarte entuziasmați de începutul vacanței noastre la olimpiadă și nerăbdători să continuăm experiența asta în zilele următoare.
Pentru mine nu a fost niciodata o dorinta sa merg la JO, dar a fost pentru sot, asa ca anul asta am fost si noi la Paris. Tare mi-au placut toate monumentele decorate cu inelele olimpice, insa din pacate noi am aflat destul de tarziu despre Casele nationale, deci le-am ratat.