Se apropie o seara magica si o sarbatoare tare draga mie. In aceasta noapte Mos Nicolae va lasa in ghetute daruri pentru cei mici, dar si pentru cei mari. Iar maine ii vom sarbatori pe toti cei care poarta numele Sfantului Nicolae, prilej de bucurie in multe familii, inclusiv a noastra.
Copiii afla despre Mos Nicolae de mici si il asteapta cu nerabdare. Parintii le povestesc despre el si ii ajuta sa isi pregateasca ghetutele in seara dinaintea sarbatorii. Se vorbeste insa prea putin despre Sfantul Nicolae si cred ca aici am putea schimba ceva. Ar fi frumos daca pe langa traditia cadourilor din ghete le-am povesti copiilor despre Sfantul Nicolae, sa le dam un exemplu de darnicie si sa ii invatam sa faca fapte bune. Pentru mine Sfantul Nicolae este tare aproape de sufletul meu, mai ales ca ziua mea este cu doar cateva zile inainte de sarbatoarea lui si am decis ca Bebe va sti de mic despre el, din povestirile mele.
Va las aici cateva detalii frumoase despre viata lui si sper sa va fie de folos atunci cand le povestiti copiilor despre semnificatia sarbatorii de maine.
Sfantul Nicolae s-a nascut in tinutul Lichiei, iar parintii lui se numeau Nona si Teofan. Numele de “Nicolae” inseamna “biruitor de popor” (de la “nike” – victorie si “laos” – popor), iar sfantul s-a dovedit un bun conducator al poporului sau, pe drumul faptelor bune si al darniciei. Pentru ca de mic fusese dornic de apropierea de Dumnezeu si pentru ca avea un unchi episcop care a observat inclinatia lui, sfantul a luat drumul bisericii si a ales sa il slujeasca pe Dumnezeu. Dupa un timp unchiul sau l-a lasat in locul sau in rolul de episcop, iar sfantul s-a dovedit un minunat conducator al oamenilor, pe care ii invata credinta adevarata.
Dupa moratea parintilor sai, care erau instariti, sfantul a luat toata averea lor si a impartit-o saracilor. Iar viata lui era presarata de fapte bune, pe care le facea mereu cu dragoste pentru cei nevoiasi.

Sfantul a calatorit mult pe urmele lui Hristos si a mers in Palestina, in Ierusalim si pe Golgota, locuri unde s-a rugat neincetat, dar s-a intors in Lichia, taramul lui natal.
Sfantul Nicolae si-a petrecut o parte din viata la o manastire din regiunea Sion, unde a stat retras in rugaciune, pentru ca mai apoi sa se stabileasca in cetatea Mira, tot in tinutul Lichiei, unde devine arhiepiscop.
Despre viata sfantului s-au scris multe, dar doua dintre minunile sale sunt cele mai cunoscute si au ramas mai cu seama in sufletele crestinilor.
“În vremea prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul a fost aruncat în temniţă, însă şi de acolo îi vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea.

Sfântul Nicolae a apărat dreptatea printre oameni şi a mântuit de la condamnare trei bărbaţi. A fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. Oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite. Două dintre minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
Se spune că o familie săracă avea trei fete. Şi, atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă “uşoară” ar fi soluţia la sărăcia în care trăiau. Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani.
Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae. După o viaţă aspră, dar plină de credinţă a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.” (sursa: cotidianul.ro)

Obiceiul de a pune cadouri in ghetute este inspirat de felul cum sfantul le-a ajutat pe cele trei fete atunci cand le-a daruit pungutele cu galbeni. Semnificatia sarbatorii este de a face o bucurie celor dragi cu darurile din ghete, dar mai ales de a-i ajuta pe cei nevoiasi printr-un dar care sa le fie de folos.
Asa ca in ajunul sarbatorii de Mos Nicolae, dupa ce lustruim ghetutele, ar fi tare frumos sa pregatim ceva frumos pe care sa il daruim unui om mai putin norocos, pentru care cadoul nostru ar insemna mult. Cred ca asta ar fi o lectie frumoasa pentru orice copil si un mod minunat de a incuraja faptele bune. Eu planuiesc sa fac asta cu Bebe in anii car evor urma, cand va putea intelege semnificatia sarbatorii si a darurilor pe care le facem. Pana atunci m-as bucura sa aflu de la voi ca faceti asta cu cei mici si ca dati mai departe magia acestei sarbatori, asa cum ar trebui ea sa fie de fapt. Mos Nicolae trebuie sa ne invete sa fim mai darnici, iar cel mai de pret dar pe care il putem oferi copiilor nostri este sa ii invatam sa devina oameni buni, generosi si dornici de a face fapte bune.
Sarbatoarea Sfantului Nicolae este o sarbatoare a bucuriei, in decor de iarna, in luna cadourilor si va doresc sa o traiti cu multa fericire alaturi de cei dragi. Iar Mos Nicolae sa va umple ghetutele cu daruri frumoase, voua si celor mici, asa cum sigur meritati. 🙂

2 thoughts on “Mos Nicolae si povestea adevarata a Sfantului Nicolae

 • 05/12/2014 at 8:08 pm
  Permalink

  eu stiu legenda cu fetele sarace… Am avut marea bucurie sa ajung în excursie în Myra – în Turcia de azi – locul unde a trait si este înmormântat Sf.Nicolae.
  Ce frumos ca exista aceasta sarbatoare, câta fericire aduce în inimile copiilor si a întregii familii! Cred ca Bebe a primit deja cadouri si acum viseaza linistit 🙂
  pupici si îmbratisari :-*

  Reply
  • 09/12/2014 at 10:49 am
   Permalink

   Ce frumos ca ai ajuns in Myra, sincer nici nu stiam ca se pot vizita acele locuri. Noi ne dorim sa ajungem in Turcia in urmatorii ani, ar fi minunat sa putem ajunge si acolo.
   Te imbratisez, sa ai o zi minunat!

   Reply

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: