[concurs] Parinti linistiti, copii fericiti – sfaturi practice pentru o relatie mai buna cu cei mici
Acum trei saptamani mergeam impreuna cu Cristina la lansarea cartii “Parinti linistiti, copii fericiti”, scrisa de Laura Markham, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in parenting ai momentului. Cartea este plina de sfaturi practice, de fapt asta mi-a placut cel mai mult: faptul ca se diferentiaza de multe alte carti pe care le-am citit si nu pune accent pe multa teorie, ci pe solutii pe care sa le putem pune in aplicare cu copiii nostril.
In cadrul lansarii autoarea Laura Markham a intrat in dialog cu noi prin intermediul Skype si a fost exact asa cum mi-o imaginam citind site-ul ei: calda, vesela si dispusa sa ofere raspunsuri la intrebarile care ii framanta pe parinti. Faptul ca am ascultat-o m-a facut sa astept cu si mai mare interes conferinta pe care o va sustine in Bucuresti in luna noiembrie. (Daca va doriti sa aflati si voi raspunsurile ei la teme de interes pentru orice parinte inca va mai puteti inscrie la conferinta, aici.)
Pana atunci puteti descoperi unele dintre solutiile propuse de fondatoarea AHA Parenting citind cele doua carti recent lansate: “Parinti linistiti, copii fericiti” si “Parinti linistiti, frati fericiti”, pe care vi le recomand cu drag. Despre prima carte va voi povesti pe scurt in continuare, este dedicata parintilor care vor sa aiba o relatie mai buna cu copiii si sa inlocuiasca tipetele cu o conectare calma si iubitoare. Despre a doua carte, pe care eu inca nu am apucat sa o citesc, a scris Bogdana pe blogul ei, aici.
La finalul acestui articol am pregatit un mic concurs prin care sa puteti castiga aceste carti, m-as bucura sa ajunga la voi si sa va fie de folos sfaturile primite.
Daca ar fi sa rezum cartea “Parinti linistiti, copii fericiti” in doar cateva cuvinte as spune ca este un ghid util scris intr-un stil simplu si practice care sa ne ajute sa facem o schimbare reala a felului cum interactionam cu cei mici. Principiul esential care este promovat de carte este ca putem inlocui tipetele, amenintarile si pedepsele cu o comunicare blanda si o relatie bazata pe intelegere, cooperare si empatie.
Pasul cel mai important pentru a ajunge la o astfel de relatie este sa ne raportam initial la noi si la emotiile noastre, cele care declanseaza majoritatea momentelor tensionate prin care trecem cu copilul. Felul in care noi reusim (sau nu) sa ne gestionam emotiile, mai ales furia si nervii, este modelul pe care il vor avea copiii nostri pentru propria lor dezvoltare ulterioara. Asa ca incetand sa tipam la copil nu salvam doar relatia de acum cu el, ci si felul in care el va sti sa reactioneze in situatii similar atunci cand va fi mare.
Cartea cuprinde pasi simpli pe care ii putem urma pentru a domoli furia care ne cuprinde uneori in relatia cu copilul si ne da mai multe exemple despre felul cum am putea gestiona altfel diferite situatii. Desigur ca solutii universal nu exista si este necesara multa munca din partea noastra ca lucrurile sa se schimbe cu adevarat, dar in paginile cartii gasim acele instrumente care sa ne faca sa pornim pe drumul schimbarii si sa ne imbunatatim treptat relatia cu copilul si chiar cu noi insine, vindecand acele rani sufletesti care ne-au marcat inca din copilaria noastra.
Va invit sa descoperiti mai jos cateva fragmente din carte, ca sa vedeti stilul in care este scrisa si cateva dintre ideile promovate. Este o carte care nu poate fi povestita, tocmai pentru ca este mai mult decat teorie, este o carte pe care merita sa o cititi si mai ales sa o aplicati voi insiva in viata de parinti.
„Dar indiferent de ceea ce copilul aduce in lume, modul in care interactionezi cu el ii va da sau nu posibilitatea de a avea o viata implinita. Copiii ne incanta si ne exaspereaza, ne emotioneaza si ne enerveaza. Efectiv, copilul ne va cere sa crestem si noi. Daca puteti observa ca incepeti sa va enervati si sa va recapatati echilibrul inainte de a reactiona, daca va puteti linisti propria anxietate, daca puteti reflecta la propria experienta, impacandu-va cu aceasta, puteti creste copii sanatosi emotional care au succes pe toate planurile. Puteti deveni un parinte linistit, care creste copii fericiti.”
„Copilul se va comporta, fara indoiala, ca un copil, adica cineva care inca invata, care are alte prioritati decat ale tale, care nu va reusi intotdeauna sa isi gestioneze sentimentele si actiunile. (…) Devine o problema atunci cand incepeti si voi sa va comportati ca niste copii. Cineva trebuie sa aiba un comportament matur, daca ne dorim fiul sau fiica noastra sa invete ce inseamna asta. Problemele apar cand incepem si noi sa ne comportam copilareste. Daca, in schimb, ne stapanim — ceea ce inseamna ca ne remarcam emotiile, dar le lasam sa se consume fara sa actionam in baza acestora – dam un exemplu de reglare emotionala, iar copiii nostri invata de la noi.”
„De aceea, principala responsabilitate a parintelui este sa fie constient de propria stare interioara. Starea de mindfulnesseste opusa celei in care iti pierzi rabdarea. Nu ma intelegeti gresit – mindfulnessnu inseamna ca nu simti furie, ci ca esti constient de sentimentele tale, dar nu reactionezi sub imperiul lor.Furia este prezenta in orice relatie. Insa reactiile nechibzuite generate de aceasta, vorbe sau actiuni, pot compromite modul in care ne crestem copiii.”
„Adevarul este ca aproape toti am fost raniti atunci cand eram copii si, nevindecate, aceste rani ne vor impiedica sa ne crestem copiii asa cum ne dorim cu adevarat. Daca exista vreo situatie in care ai fost traumatizat cand erai copil, poti fi sigur ca acelasi gen de situatie te va face sa suferi ca parinte si sa iti ranesti, la randul tau, copilul. (…)Este minunat totusi ca, atunci cand esti parinte, ti se creeaza un fel de harta a acestor rani, ceea ce ne ofera sansa de a ne analiza in profunzime si de a ne vindeca. Copiii au capacitatea extraordinara de a ne arata aceste rani, de a ne scoate la iveala fricile si furiile.”
Mai jos am preluat o scurta lista a primilor pasi pe care ii putem face pentru a incepe sa ne vindecam de ranile copilariei si sa nu le lasam sa ne afecteze relatia cu copilul, care ar trebui sa fie una dominate de iubire si intelegere.
a. Fii un parinte constient. Daca suntem atenti, vom remarca momentele in care copiii incep sa ne enerveze. Nu este ca si cum vor avea un comportament mai putin copilaresc – intotdeauna il vor avea, este normal la varsta lor. Dar ceea ce ii deranjeaza pe unii parinti este intampinat de altii cu o atitudine calma, calda, amuzata care ii va stimula pe copii sa isi doreasca sa aiba un comportament adecvat. Ori de cate ori ne enervam, inseamna ca am dat peste ceva ce trebuie vindecat. (…)
b. Iesi din cercul vicios. Foloseste butonul de pauza interior. Nu este necesar sa repetati istoria cu propriii copii. Chiar si atunci cand te-ai impotmolit adanc pe drumul gresit, spune: STOP! Respira adanc si apasa pe butonul de pauza. (…)
c. Intelege cum functioneaza emotiile. Furia este un mesaj ca ceva nu functioneaza in viata noastra. Problema consta in faptul ca este, in acelasi timp, si o stare biologica si, de aceea, nu ne ajuta sa gasim cele mai bune solutii. (…) Respira adanc si asteapta pana te calmezi inainte sa iei vreo decizie sau sa faci ceva.
d. Apasa butonul de reinitializare a propriei „povesti”.Daca ai avut o copilarie trista, nu poti schimba asta. Dar poti alege ce pastrezi din acea copilarie: „povestea” ta. Poti face asta reflectand la propria copilarie, retraind sentimentele dureroase, dar si adoptand noi perspective. (…) Sa ajungi sa te impaci cu propria poveste si sa o rescrii este un proces dureros, dar eliberator. De asemenea, este singura cale de a deveni parintele linistit care iti doresti sa fii pentru copilul tau.
e. Relaxeaza-te. Tuturor ne este greu sa fim parintii care am vrea sa fim atunci cand suntem stresati. Stabiliti o rutina care sa va ajute sa va relaxati. (…)
f. Cauta sprijin in rezolvarea vechilor probleme. Orice parinte are nevoie de sprijin si de ocazia de a vorbi despre munca grea pe care o face. Uneori, putem discuta cu prietenii sau rudele. Alteori, un „parteneriat de ascultare poate fi un adevarat colac de salvare. (…) Nu este nici o rusine sa ceri ajutor. Rusine este sa iti negi responsabilitatea parentala si sa iti ranesti copilul fizic sau psihic. Daca tu consideri ca ai nevoie de ajutor, nu mai sta, solicita-l chiar acum.
Odata ce luam decizia de a schimba ceva in felul cum ne gestionam emotiile prima schimbare ar trebui sa se produca chiar in modul cum reusim sa controlam furia cu responsabilitate atunci cand comportamentul copilului ne enerveaza si simtim ca ne pierdem controlul. Pe scurt pasii sunt cei enumerati mai jos, iar pe parcursul cartii veti gasi solutii practice pentru a pune in aplicare fiecare dintre aceste sfaturi.
- Luati o pauza.
- Ajutati-va corpul sa se elibereze de furie.
- Schimbati-va gandurile pentru a va schimba emotiile.
- Ascultati-va furia, in loc sa actionati manati de ea.
- Retineti ca, prin „exprimarea” furiei fata de o alta persoana, acest sentiment se poate adanci si chiar degenera.
- Asteptati inainte de a disciplina.
- Evitati amenintarile.
- Fiti atenti la tonul pe care il aveti si la cuvintele pe care le folositi.
- Tineti cont de faptul ca purtati o parte din vina.
- Sunteti inca furiosi? Incercati sa aflati din ce cauza.
- Acordati atentie doar problemelor importante.
- Daca te lupti adesea cu furia, mergi la terapie.
Concurs
Daca va doriti una dintre aceste carti scrise de Laura Markham va invit cu drag sa participati la un mic concurs care va avea ca premii cele doua volume recent lansate. Ca sa va inscrieti trebuie sa urmati doar 2 pasi simpli:
1. Sa lasati un comentariu aici in care sa imi spuneti care este framantarea pentru care v-ati dori sa gasiti raspunsuri in cartile Laurei Markham. De asemenea sa imi spuneti daca preferati una dintre carti, ma gandesc ca parintii cu doar un copil sunt mai putin interesati de cel de-al doilea volum lansat, care se refera mai ales la relatiile dintre frati.
(promit sa tin cont de comentariile voastre cand voi merge la conferinta Laurei ca sa incerc sa gasesc acolo cat mai multe raspunsuri si sa scriu apoi un articol care sa fie util cat mai multor parinti)
2.Sa distribuiti public acest articol, pentru ca vestea cartilor Laurei Markham sa ajunga si la alti parinti dornici sa afle solutiile propuse de ea.
Consursul se desfasoara pana pe 3 noiembrie, iar cei doi castigatori (unul pentru cartea “Parinti linistiti, copii fericiti” si unul pentru cartea “Parinti linistiti, frati fericiti”) vor fi desemnati prin random.org si anuntati aici si pe pagina de Facebook a blogului, aici.
Citatele mele preferate din carte
La final va las cu cateva citate care mi-au atras atentia in carte si pe care am vrut sa le pastrez cumva si aici, pe blog.
“Parenting nu inseamna ce face copilul, ci felul in care vom reactiona noi. Mai mult, in mare parte, ceea ce numim parenting nu se intampla intre parinte si copil, ci in interiorul parintelui. (…) Aceasta crestere interioara este cea mai grea incercare, insa ne va da puterea de a deveni, pas cu pas, parinti mai linistiti.”
“Prezenta linistita a adultului va avea o influenta mai puternica asupra copilului decat ar putea avea vreodata tipetele. (…) Doar asa ajung copiii sa fie echilibrati emotional, responsabili si respectuosi.”“Copiii au nevoie sa se simta profund conectati cu parintii lor, pentru ca altfel nu se simt in siguranta, iar mintea nu le poate functiona pentru a regla emotiilor si a accepta indrumarea parentala.”
“Nu trebuie sa repari nici copilul, nici situatia. Tot ce trebuie sa faci este sa fii prezent. Copilul nici nu are nevoie de ceasca rosie sau oricare alt pretext a declansat plansul, ci are nevoie sa il accepti cu iubire, asa cum este, cu toate emotiile sale contradictorii.”
“Nimic nu ne rascoleste mai mult emotiile primare decat cresterea copiilor.”
“In loc sa pedepsesti, indruma cu blandete si stabileste limite comportamentale, dar arata intotdeauna empatie pentru emotii, inclusiv pentru emotiile pe care le trezesc limitele impuse de tine.”
Later edit 06.11: Revin cu numele celor doua castigatoare ale concursului. Am facut doua extrageri, iar norocoasele sunt:
- nr. 5 (Madalina Ilisescu) va primi cartea “Parinti linistiti, copii fericiti”
- nr. 1 (Georgiana Milicescu) va primi cartea “Parinti linistiti, frati fericiti”.
Va multumesc tuturor pentru participare! Le rog pe cele doua castigatoare sa ma contacteze pe email sau pe Facebook pentru a-mi da datele de livrare.
Aș vrea cartea cu “Părinți liniștiți, copii fericiti” deoarece sper să mă poată ajuta în soluționarea relației mele cu copii. Sper să pot să găsesc raspunsul la problemele mele din copilarie care acum imi afecteaza comportamentul în relația cu fetiță mea cea mare pe care sincer am senzația ca pe zi ce trece o pierd din ce în ce mai mult. Sper să am noroc! O zi frumoasă!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 1 la extragerea pentru prima carte.
Imi doresc aceasta carte pentru ca as vrea sa invat cum sa-mi controlez cat mai bine reactiile la comportamentul fiicei mele. De multe ori, desi sunt constienta ca nu am cea mai buna reactie, “raul’ e deja facut. As vrea cartea pentru a o citi impreuna cu sotul meu si a discuta impreuna despre solutii inteligente de rezolvare a situatiilor tensionate. Cred ca ne-ar ajuta sa ne vindecam pe noi, mai intai, si apoi sa ne asiguram ca avem un copil fericit. Nu suntem adeptii pedepselor, asa ca sunt convinsa ca “Parinti fericiti, copii linistiti” ne-ar fi de mare ajutor. Multumesc pentru concurs!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 2 la extragerea pentru prima carte.
Si mie mi-ar placea cartea Parinti fericiti, copii linistiti, vreau sa stiu daca comportamentele noastre nelinistite pe care le-au preluat copii se pot schimba (la ei, dupa ce le limitam la noi) si cat dureaza procesul acesta… Multumesc!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 3 la extragerea pentru prima carte.
Îmi doresc cartea” Părinți fericiți, copii liniștiți” pentru ca vreau sa învăț Cum sa îmi gestionez excesele de furie, Cum sa interacționez mai bine cu fetița mea și sa am o relație din ce în ce mai buna cu ea.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 4 la extragerea pentru prima carte.
Bebe doi e pe drum…deci cartea care ma intereseaza mai mult este “Parinti linistiti, frati fericiti”. Stiu ca multe lucruri se vor schimba si ma intreb cum voi face geloziei aparute, cum ma voi putea imparti intre cei doi. Sunt convinsa ca aceasta carte ma va ajuta sa gasesc o parte din raspunsuri si ma va ghida pe drumul cel bun in gestionarea situatiilor aparute in drumul acesta frumos pe care am pornit.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 1 la extragerea pentru a doua carte.
Am doi copii, unul de 2 ani si o printesa-detectiv de 5 ani. Indiferent de carte, sunt sigura ca pot profita in plin de informatii. E destul de greu sa faci fata tantrumurilor copiilor. Imi doresc o relatie emotionala sanatoasa cu prichindeii mei.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 2 la extragerea pentru a doua carte. (ma gandesc ca ti-ar fi mai utila, pentru ca ai doi copii)
As dori cartea “Parinti linistiti, copii fericiti” pentu a invata sa nu mai tip uneori la nervi. Incerc din rasputeri sa mma educ si sa ma controlez dar nu reusesc mereu. Nici nu-mindau seama ce anume declanseaza starea mea..lectii, lectii..
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 5 la extragerea pentru prima carte.
Doresc cartea pentru a invata. Sunt mamica de 5 ani si inca nu intotdeauna imi iese sa ma abtin de la unele lucruri cum ar fi santajul, tipatul si pedepsele.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 6 la extragerea pentru prima carte.
Îmi doresc cartea părinți liniștiți, copii fericiți pentru a mă ajută să îmi calmez furia care mă apuca uneori din motive stupide și mai ales pentru sfaturile practice pe care am înțeles ca le prezintă
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 7 la extragerea pentru prima carte.
Sfaturi practice….astea chiar mi-ar trebui sa reusesc sa ma controlez si abia apii sa rezolv problema. Oricare carte e binevenita pentru ca familia este in curs de extindere.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 8 la extragerea pentru prima carte.
Mi-ar plăcea să câștig Părinți liniștiți, copii fericiți pentru că vreau să am o relație cu copilul meu de prietenie/comunicare și nu o relație de supunere și t”u să taci că știu eu ce e mai bine pentru tine.” Vreau să avem o relație frumoasă și sănătoasă în care copilul meu să simtă că se poate baza pe noi, părinții lui, indiferent de situație.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 9 la extragerea pentru prima carte.
“Părinți linistiti, frati fericiti” este cartea pe care mi-as dori sa o parcurg, pentru o mai buna intelegere a trairilor copiilor mei, pentru o mai buna relatie emotionala cu fiecare. Multumesc pentru oportunitate!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 3 la extragerea pentru a doua carte.
Buna dimineata dragi mămici,
Sunt si eu o mămica, doritoare a primei cărți, ce frumos ai prezentato. Mereu mi-am impus si ma lupt cu stările emoționale, in special cand puiul mamii își scoate in evidentă caracterul puternic pe care i-l are la 1 an si 8 luni. Mereu am gândit ca trebuie sa găsesc o explicație logica ( uite așa am găsit explicația data de tine 🙂 de ajutor pentru noi ca părinți si bebe.
Succes mămicilor si mie sa câștig cartea!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 10 la extragerea pentru prima carte.
Felul in care ma poate ajuta cartea asta (si orice carte in general) e sa imi ofere informatii de incredere. As vrea sa ma pot intelege si cunoaste pe mine ca sa pot avea o relatie sanatoasa cu copiii mei. Incerc sa nu imi gasesc salvarea pentru problemele mele in carti ci doar ajutorul. Mi-as dori cartea Părinți liniștiti, copiii fericiti. Multumesc!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 11 la extragerea pentru prima carte.
Mi-as dori cartea ‘Parinti linistiti, copii fericiti’ tocmai pentru ca imi doresc ca in ea sa gasesc informatiile necesare pentru a fi mereu un parinte linistit in raport cu al meu copilas si comportamentul lui…mi-as dori ca raspunsul meu in interactiunea noastra de zi cu zi sa fie mereu unul frumos, pozitiv si plin de intelegere!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 12 la extragerea pentru prima carte.
Imi doresc cartea “Parinti linistiti, copii fericiti” sa aflu cum pot gestiona mai bine momentele de furie si care sunt ranile la care am de lucrat. Am foarte mare nevoie de aceasta carte, recunosc cu rusine!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 13 la extragerea pentru prima carte.
Mi se par foarte de ajutor sfaturile date de dr. Laura, sfaturi ce se regasesc in carte si pe care ati reusit sa le sintetizati foarte bine in articol, cu ajutorul carora am gasit raspuns la unele din comportamentele copiilor mei.
Pe mine m-ar interesa cartea “Părinți linistiti, frati fericiti”, deoarece as dori sa aflu metode de solutionare a situatiilor de conflict intre frati prin cazuri practice si concrete. Cateodata pare a fi foarte greu de gestionat o asemenea situatie si de a gasi solutia optima.
Multumesc!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 4 la extragerea pentru a doua carte.
mi-as dori sa castig cartea “parinti linistiti, copii fericiti” pentru a invata cum sa-mi depasesc momentele de tensiune cand ridic tonul sau tip la cel mic (regret ulterior, insa raul e deja facut).
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 14 la extragerea pentru prima carte.
Mi-as dori a doua carte, deoarece am un baietel si o fetita, pentru a caror intelegere mami are nevoie de sfaturi cat de multe.Multumesc!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 5 la extragerea pentru a doua carte.
pt ca avem un al doilea bebe si fetitas mare este mai “fizica” cu cea mica as vrea sa aflu informatii legate de gestionarea relatiei precum si cartea parinti linistiti, frati fericiti
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 6 la extragerea pentru a doua carte.
Doresc să citesc cartea ” părinți liniștiți, copii fericiți” pentru ca m-ar ajuta prin exemple concrete să rămân conectată emoțional cu copilul meu. Aș vrea să elimin acel moment în care mă enervez, chiar dacă se întâmplă rar!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 15 la extragerea pentru prima carte.
Cel mai mult pe lumea asta imi doresc sa-mi vad copilul fericit, atat acum cand are 1 an si cateva luni, dar si cand va deveni adult. Vreau ca atunci cand va avea copii la randul sau sa fie si el linistit pentru a-i creste frumos, fara sa se impiedice de traume din propria copilarie, asa cum o facem noi, parintii lui. Imi doresc sa ne auto-educam, sa ne vindecam noi adultii, inainte de a fi necesar sa reparam raul deja facut copilului. Cred ca ne-ar fi de mare ajutor cartea Laurei Markham!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 16 la extragerea pentru prima carte.
Imi doresc una dintre aceste carti pentru ca am doua fetite minunate si vreau sa invat sa imi gestionez sentimentele in situatii limits pentru a le creste cat mai frumos. Va multumesc!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 7 la extragerea pentru a doua carte.
Simt ca oricare dintre cărți mi-ar putea fi un real sprijin în autoeducatie pentru o relație empatica si de încredere alături de copilasii mei. Fericirea se invata … vreau sa aflu cum?!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 8 la extragerea pentru a doua carte.
Îmi doresc cartea “Părinți liniștiți, frați fericiți” pentru ca am două fetițe și îmi doresc să crească frumos, ca adevărate prietene. Din câte am înțeles , cartea prezintă numeroase sfaturi pentru a putea realiza acest lucru. Mulțumesc!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 9 la extragerea pentru a doua carte.
Mi-as dori cartea “Parinti linistiti, frati fericiti” pentru a putea solutiona mai bine conflictele dintre fiicele mele, pentru a le ajuta sa aiba o relatie armonioasa.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 10 la extragerea pentru a doua carte.
As dori cartea “Parinti linistiti, frati fericiti” pentru a invata sa gestionez situatiile noi in care sunt pusi cei doi copii si cum sa ii fac sa se accepte, sa se sustina, sa se joace si sa traiasca frumos impreuna. Mai dificil decat orice in parenting mi se pare sa aduci relatia fratilor acolo unde trebuie, sa fie calda si binecuvantata:)
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 11 la extragerea pentru a doua carte.
Amindoua sunt de citit si sigur o sa le si achizutionez, asta daca nu cistig una din ele :). Cred ca cea mai mult as vrea sa o citesc pe cea cu fratii linistiti. Chiar nu am intilnit prea multe sfaturi legate de acest subiect.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 12 la extragerea pentru a doua carte.
Cum reușim sa ne gestionam emoțiile! ? În diferite situații destul de tensionate. Câteodată. Dar pe care am vrea sa le eliminăm definitiv! Dorim soluții concrete mulțumim! Nr ar fi de mare folos Părinți liniștiți, copii fericiți!
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 17 la extragerea pentru prima carte.
Unul dintre raspunsurile care mi-ar placea sa il gasesc in cartea Parinti linistiti, copii ferititi este despre cum putem gestiona noi, parintii, “monstrii” trecutului, ai copilariei noastre mai exact, astfel incat sa nu afectam si noi psihicul copiilor nostri, sa ne gasim linistea si seninatatea pt a putea creste copii minunati. Multumesc.
Multumesc pentru inscriere! Vei avea nr. 18 la extragerea pentru prima carte.