3 retete de deserturi usoare si sanatoase pentru copii mici
Scriu rar retete pe blog, pentru ca sunt cam stangace in bucatarie, dar recent am primit o provocare care m-a atras si iata ca astazi va pot prezenta cu bucurie 3 retete pentru cei mici. Sunt retete foarte usoare, pentru ca eu incerc mereu ca timpul petrecut in bucatarie sa fie cat mai eficient folosit, iar preparatele sa fie usor de facut, dar in acelasi timp gustoase si sanatoase.
Totul a inceput cand Aptamil a lansat mai multor bloggerite mame provocarea de a inventa o reteta delicioasa cu cerealele lor, care sa fie reunite intr-o carticica de retete care sa inspire si alte mame. Asa ca tot gandindu-ma la ce as putea prepara mi-au venit in gand doua idei de dulciuri sanatoase, iar in timp ce pregateam aluatul pentru unul dintre ele a aparut si a treia idee si uite asa va pot da acum trei sugestii de preparate potrivite pentru copii mici (si nu numai). Toate trei retetele au fost gatite impreuna cu Bogdan, dar si cu “ajutoarele” noastre de nadejde: minionul Bob, broscuta Kermit si ursuletul BebeUrsul. 🙂
1. Mini prajitura in 3 straturi
Este o reteta foarte usor de facut, dar va garantez ca este absolut delicioasa! Eu si Adrian am mancat prajitura cot la cot cu Bogdan, nici nu ma asteptam sa fie asa un succes si pentru noi, cei mari.
Iata de ce ingrediente veti avea nevoie:
– 100 g biscuiti (eu va recomand sa alegeti unii fara zahar)
– 90 g unt (am ales unul cu procent mare de grasime, pentru ca pediatra ne-a sfatuit ca este benefic pentru copii sa manance lactate grase)
– 1 portie de cereale Aptamil (am ales varianta cu lapte si 5 fructe, nu contine zahar adaugat si este imbogatita cu fier, iod si vitamine)
– fructe (aici puteti alege orice sortimente de fruct, in functie de preferintele copilului, eu am folosit un amestec cu toate fructele pe care le aveam in casa).
Modul de preparare
Se pregatesc pe rand cele 3 straturi ale mini prajiturii. Eu am ales sa fac prajitura in 3 pahare colorate si transparente, va recomand sa incercati si voi recipiente transparente, cei mici vor fi incantati sa vada cele 3 straturi.
Prima data am pregatit blatul de biscuiti. Am pus biscuitii intregi intr-o punga alimentara si i-am zdrobit cu facaletul, apoi bucatelele sfaramate le-am amestecat cu untul (lasat in prealabil la temperatura camerei sa se inmoaie), pana am obtinut o pasta omogena.
Am pus compozitia in cele 3 pahare, umplandu-le in proportie de o treime si le-am pus apoi la frigider timp de 15 minute. (daca aveti copii nerabdatori, asa ca al meu, puteti “trisa” punand paharele un timp mai scurt la congelator)
Intre timp am preparat al doilea strat, adica un castronel de cereale Aptamil pregatit conform instructiunilor de pe cutie. De asemenea am pregatit al treilea strat taind toate fructele in cubulete, in afara de banane pe care le-am taiat in felii subtiri.
Cand blatul a fost gata (adica se intarise sub forma unui blat moale, dar inchegat), am scos paharele din frigider si am adaugat urmatoarele straturi: intai cerealele (o treime din pahar) si apoi fructele (ultima treime).
Totul a durat cam 20 minute, iar cele trei pahare au fost mancate imediat cu mult entuziasm.
2. Briose pufoase cu banane si caise
Fac des briose, am incercat o multime de compozitii, dar niciodata nu as fi banuit ca adaugarea unor cereale pentru bebelusi le poate face atat de pufoase si gustoase!
Iata ce ingrediente am folosit pentru 6 briose:
– 120 g de faina (am folosit un amestec de faina de grau cu faina de ovaz, pentru ca mi se pare o alternativa mai sanatoasa pe care o folosesc deseori)
– 2 oua (pentru bebelusi mici puteti folosi doar galbenusurile daca inca nu ati introdus ouale in schema de diversificare)
– 50 g unt (cu continut ridicat de grasimi)
– 1 portie de cereale Aptamil (am folosit varianta de cereale cu lapte si fructe, au un gust care se potriveste foarte bine cu restul ingredientelor)
– 2 banane (sunt o sursa buna de fier, potasiu si vitaminele B6 si C)
– 4 caise (sunt sursa de vitamina A si C)
– 1 lingurita de esenta de vanilie (pentru bebelusii mici puteti sa nu puneti deloc).
– optional puteti adauga 1 lingurita de praf de copt (eu nu am folosit deloc)
Modul de preparare
Intr-un bol am amestecat cu mixerul ouale, untul si esenta de vanilie, apoi am adaugat treptat faina pana am obtinut o compozitie omogena.
Separat am pregatit un castronel cu cereale Aptamil, pregatite dupa instructiunile de pe cutie.
Intr-un alt bol am amestecat bananele (strivite cu furculita) cu caisele (decojite si taiate in cubulete mici).
Am incorporat treptat in compozitie cerealele si amestecul de fructe, amestecandu-le pentru ca ingredientele sa se distribuie uniform.
Am pus compozitia in tava de briose. In functie se tava pe care o aveti puteti pune hartie pentru briose sau sa o tapetati cu faina, eu am o tava buna din ceramica si am pus compozitia direct.
Am preincalzit cuptorul si apoi am introdus tava cu briose timp de 20 minute la foc mediu.
La final am decorat doua dintre briose cu cate o fetisoara vesela facuta din banane, cu gandul de a-l incanta pe Bogdan. El insa a parut ca nici nu a observat intentia mea, era prea ocupat sa manance cu pofta briosele. 🙂
3. Biscuiti cu mango si stafide (ideali in perioada durerilor de dinti)
In timp ce pregateam aluatul pentru briose si ma gandeam la perioada cand noi abia incepeam diversificarea mi-am amintit cat de practici sunt biscuitii in perioada durerilor de dinti, asa ca astfel a aparut ideea celei de-a treia retete in care sa folosesc cerealele pentru bebelusi.
Biscuitii sunt perfecti atunci cand bebelusii vor sa roada ceva din cauza disconfortului dat de dintisorii care cresc, asa ca daca va confruntati cu problema asta va recomand sa incercati reteta aceasta.
Iata ce ingrediente sunt necesare:
– 150 g faina de ovaz (se poate pune si alt tip de faina, dar faina de ovaz mi se pare o varianta sanatoasa)
– 2 oua (sau doar galbenusurile)
– 100 g unt (cu procent mare de grasime)
– 1 portie de cereale Aptamil (am ales varianta simpla cu 7 cereale care poate fi folosita de la inceputul diversificarii)
– 1 mango bine copt (sau orice alt fruct care ii place copilului, eu am ales mango pentru ca este o sursa buna de vitamine si minerale)
– 80 g stafide (o sursa sanatoasa de energie pentru cei mici)
– 1 lingurita de esenta de vanilie.
Modul de preparare
Am amestecat intr-un bol ouale cu untul si esenta de vanilie, apoi am adaugat treptat faina pana am obtinut o compozitie omogena.
Am taiat mango in cubulete mici, apoi l-am adaugat peste compozitie, impreuna cu stafidele.
Separat am preparat un castronel de cereale conform instructiunilor de pe cutie, iar apoi le-am adaugat peste compozitie. Am amestecat bine totul pana am obtinut o compozitie omogena.
Am intins pe masa o bucata mare de hartie de copt pe care am acoperit-o cu un strat subtire de faina si acolo am intins aluatul cu facaletul.
Faptul ca in compozitie sunt cereale pentru bebelusi face ca aluatul sa fie mai lipicios, dar puteti adaugati faina peste aluat pana simtiti ca il puteti intinde usor.
Dupa ce am intins aluatul am folosit forme diferite pentru biscuiti, ca sa aiba un aspect cat mai vesel. Am pus apoi biscuitii in tava pe o hartie de copt.
Biscuitii se tin in cuptorul care a fost in prealabil incalzit pana se rumenesc. Timpul difera in functie de cuptor si de cat de grosi sunt biscuitii, dar ii puteti testa usor cu furculita ca sa vedeti daca s-au facut. Eu i-am tinut 10 minute si au iesit deliciosi. 🙂
Spor la gatit si pofta buna!
Sper ca v-am inspirat cu aceste retete si m-as bucura sa le incercati si voi. Mi se pare important sa le oferim copiilor dulciuri sanatoase, fara zahar, mai ales atunci cand sunt mici.
Ultimele doua retete se fac cu aproximativ aceleasi ingrediente, asa ca le puteti face in aceiasi zi si astfel aveti doua deserturi sanatoase pe care le puteti lua usor cu voi si la plimbare. Prima reteta este foarte simpla si are un gust foarte bun, asa ca planuiesc sa o repet cand vom mai avea mici musafiri pe la noi.
Diversificarea poate parea uneori o misiune dificila, dar cu cateva retete simple si gustoase va fi mult mai usor sa ii imprieteniti pe cei mici cu noi alimente. Dupa ce am preparat aceste retete cu cereale mi-a parut rau ca nu am fost mai creativa cand Bogdan era bebelus, el a mancat doar cereale preparate simplu, nu m-am gandit niciodata sa le folosesc in alte preparate. Dar recuperam acum, mai ales de cand am gustat briosele acelea pufoase si delicioase.
Cam asa am raspuns noi provocarii facute de Aptamil, sunt curioasa cu ce idei vor veni celelalte mame bloggerite, cu siguranta voi testa si retetele lor. Daca v-au placut propunerile mele sper ca retetele sa va iasa cel putin la fel de gustoase si sa ii bucurati pe cei mici cu deserturi delicioase si sanatoase!
Aptamil? Bleah! Nu vitamine sintetice! Aceste cereale nu conțin indulcitori sau conservanti si alte chimicale? M-ati dezamăgit 🙁
Poti inlocui cerealele Aptamil cu alte cereale care va sunt mai pe plac. Si eu am incercat sa folosesc cereale cat mai putin procesate industrial dar uneori pur si simplu nu am energie sau timp si pefer sa imi aleg cu grija bataliile. Timpul meu cu copiii este limitat si uneori e mult mai important sa ma joc cu ele si sa ne reconectam decat sa le gatesc. Si pe caldurile astea n-as da drumul la aragaz sa fierb mei amaranth sau tapioca nici batuta.
Din pacate, fructele nu se combina bine cu untul si ouale. Retetele ar fi mai sanatoase in varianta vegana cu unt de cocos si fara oua.
Buna ideea cu untul de cocos, multumim, o vom incerca si noi! In locul oualelor trebuie sa pun altceva sau pur si simplu renunt la ele?