Unul dintre cele mai importante momente din primul trimestru este ecografia morfologică de la 11-13 săptămâni, când se fac măsurătorile menite să confirme că sarcina decurge normal. Anomaliile cromozomiale care apar în primele săptămâni de sarcina trebuie depistate tot în această perioadă, aşa că pe lângă ecografie sunt necesare o serie de analize care să determine riscul apariţiei unor astfel de probleme.
Am făcut ecografia când aveam 11 săptămâni şi 5 zile după calculul în funcţie de data ultimei menstruaţii, iar procedura a durat destul de mult pentru că doctoriţa a făcut multe măsurători şi a vrut să se asigure că totul decurge conform aşteptărilor. Am fost tare bucuroasă să îl pot vedea pe bebe atâta timp pe ecranul ecografului, iar fiecare măsurătoare îmi arăta o nouă porţiune din corpul lui şi îmi aducea noi emoţii.

Ecografia morfologica pentru primul trimestru

Ecografia morfologica poate fi derutantă pentru mamă, mai ales dacă doctorul nu este prea vorbăreţ şi dacă foloseşte multe prescurtări pe care noi nu le putem înţelege. Aşa că voi scrie aici mai multe explicaţii pe  care le-am găsit fie pe internet, fie le-am primit direct de la doctor. Sunt utile mai ales după ce plecaţi de la ecografie când veţi primi foaia cu toate măsurătorile, care la prima citire par greu de descifrat.
Iată care sunt principalele măsuratori din timpul ecografie şi detalierea perscurtărilor.
– lungimea fătului (notată CRL) măsoară lungimea de la cap la coccis, deci fără lungimea picioarelor
– diametrul bipariental (BPD) măsoară lungimea dintre tâmple
– perimetrul cranian (HC) măsoară circumferinţa capului
– la nivelul capului se urmăreşte vizibilitatea osului nazal (indicator important pentru identificarea sindromului Down) şi se măsoară unghiul facial
– distanţa interorbitală măsoară distanţa dintre ochi
– grosimea translucenţei nucale este o măsurătoare care se face într-o porţiune localizată în zona cefei şi are o deosebită importanţă în diagnosticarea sindrmului Down, aşa că este important ca aceasta să aibă valori preferabil sub 3 mm
– diametrul toacic antero-posterior măsoară regiunea pieptului din faţă în spate
– diametrul toracic transvers măsoară lungimea pieptului între laterale
– frecvenţa cardiacă este ridicată în această perioadă, ajungând la valori de 180 de bătăi pe minut
– circumferinţa abdominală (AC)
– măsurarea membrelor superioare include trei valori: humerus, ulna şi radius, cele trei segmente care formează mâinile
– măsurarea membrelor inferioare inclue trei valori: femur (FL), tibie şi fibula, cele trei segmente ale picioarelor
– fluxurile sangvine pe ductul venos şi pe cele două artere uetrine includ fiecare câte două măsurători care sunt importante pentru a se vedea că sângele circulă bine între bebe şi mamă.
Pe lângă aceste măsurători se vor măsura grosimea placente, lungimea colului, greutatea estimativă şi vârsta gestaţională. Atunci când ni se spune vârsta gestaţională se au în vedere măsurătorile obţinute, aşa că valoarea poate fi diferită comparativ cu vârsta calculată folosind ultima data a menstruaţiei. Aceste diferenţe sunt normale, iar la mine vârsta era puţin mai mare, de 12 săptămâni şi 4 zile.

După ce am aflat tot ce a fost măsurat şi semnificaţia fiecărei prescurtări prima întrebare a fost dacă măsurătorile sunt în valori normale. Răspunsul doctorului a fost unul general, care mi-a confirmat că totul este bine, dar ulterior am căutat pe internet o serie de date privind evoluţia pe săptămâni a fiecărei măsurători, care ne sunt de folos pentru a verifica fiecare dintre valorile primite. Această listă de valori o voi include separat pentru toate cele care vor să cerceteze în amănunt dezvoltarea bebelui din burtică.
La ecografia morfologică am primit trimiterea pentru a realiza dry testul, un test genetic important menit să identifice eventuale probleme încă din această etapă. Despre test voi scrie separat cu toate detaliile necesare, pentru că este un pas important pentru orice femeie care vrea să fie sigură că sarcina decurge cât mai bine.
Cea mai specială amintire de la ecografie a fost să aud iar inimioară din burtică, să îl văd pe bebe cum se mişcă şi chiar să văd cum îşi acoperă faţa cu mânuţele când doctoriţa încerca să măsoare ceva pe acolo. Pe lângă toate aceste măsurători necesare ecografia este un moment de mare emoţie pentru mamică, dar şi pentru tătic care la noi a fost prezent pentru prima dată în cabinet, să vadă tot ce se întâmplă la mine în burtică.

Ecografia morfologica pentru primul trimestru

Tagged on:

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: