Activitati cu bebe 0-1 luni
Imediat dupa ce se naste bebe necesita multe ingrijiri pentru a se acomoda cu mediul nou in care se afla si pentru a se simti in siguranta. Pentru ca este inca mic numarul de activitati pe care le putem face cu bebe este destul de mic, dar este important sa ii acordam multa atentie si sa il ajutam sa descopere lucrurile noi care il inconjoara.
1. Tinutul in brate
Stiu ca multa lume considera ca tinutul in brate obisnuieste bebelusul astfel, dar asta este doar partial adevarat. In primele luni bebe trebuie sa isi simta parintii aproape, iar contactul piele pe piele cu mama este deosebit de important pentru ca el sa se simta in siguranta. Asa ca bebe trebuie tinut in brate, alintat si mangaiat, sunt momente minunate pentru el. Totusi trebuie pastrat un echilibru intre tinutul in brate si momentele cand este lasat singurel in patut, cand invata sa stea singur si sa fie putin independent.
La noi Bebe se bucura enorm sa fie tinut in brate in prima luna, dar totusi avea momente cand nu vroia asta si era mai linistit cand era lasat in patut linistit.
2. Baita si masajul
Acest ritual pe care noi l-am facut in fiecare seara are dublu rol: bebe se bucura de atentia si dragostea parintilor si in acelasi timp se obisnuieste cu un ritual de ingrijire inainte de culcare.
Masajul este important pentru dezvoltarea musculaturii bebelusului, cea care il va sprijini ulterior cand va incerca sa isi tina capul si sa stea pe burtica. Masajul se face p etot corpul, fara a apasa pe zona genunchilor si a coloanei vertebrale. Unii bebelusi se bucura enorm la baita si masaj, altii plang uneori si se simt mai putin placut. Este important ca durata acestui ritual sa fie adaptata la felul cum reactioneaza bebelusul, pentru ca perioadele prea lungi il pot obosi si in loc sa il ajute sa adoarma se poate sa il fac mai greu de pus la culcare.
3. Comunicarea
Chiar daca bebe este inca mic, este important sa vorbim cu el, ca el sa ne auda vocea si sa stie ca ii suntem aproape mereu. Noi ii povesteam lui Bebe multe lucruri, iar atunci cand il schimbam si il imbracam ii povestea la fiecare pas ce facem. Vocea mea il linistea si il facea sa se simta in siguranta.
4. Caruselul
Una dintre jucariile preferate de bebelusii mici este caruselul. Pentru ca ei nu pot tine jucariile in mana, folosireaq unui carusel este ideala pentru ca el sa se bucure de prezenta jucariilor in patut.
5. Cantecele
De multe ori cantecelele cantate de parinti sau muzica linistitoare de la carusel il ajuta pe bebe sa se simta fericit si inconjurat de dragoste. De asemenea muzica clasica are un efect calmant pentru bebelusi si se spune ca ajuta la dezvoltarea creierului pe termen lung.
Orice activitati alegeti sa faceti cu bebelusul cel mai mult conteaza ca el sa simta dragostea parintilor, este esential pentru ca el sa se acomodeze mai usor cu mediul. Un bebe care simte iubirea parintilor va fi mai linistit si se va dezvolta armonios. Asa ca spor la joaca!