Pozitia potrivita pentru alaptare
Primele alaptari sunt o provocare pentru fiecare mamica, pentru ca pe langa unele momente dureroase cauzate de sanii care inca nu sunt obisnuiti cu alaptarea, ne simtim uneori nesigure si cautam confirmari ca felul in care hranim bebelusul este corect.
Cand am alaptat prima data in maternitate eram imediat dupa operatia de cezariana si nu ma puteam ridica, asa ca asistentele m-au invatat sa alaptez din pozitia culcat, am stat pe o parte si bebe a stat culcat langa mine, lipit de corpul meu, cu gura in dreptul sanului si asa ne-am bucurat amandoi de prima masa.
Apoi a doua zi am putut sta ridicata si am fost invatata sa alaptez cu bebe in brate, in pozitia clasica. Mi s-a spus ca aceasta este cea mai buna pozitie si cel mai bine ar fi sa alaptez asa de fiecare data.
Ca orice mama la inceput de meserie de parinte am ascultat sfatul, asa ca am continuat sa fac asa. Mi-a fost greu la inceput din cauza operatiei, imi era dificil sa stau in sezut, puneam o perna care sa il sustina pe bebe si faceam tot posibilul sa stau cu spatele drept.
Pentru ca au inceput durerile de spate am folosit o perna pentru alaptare, care a fost destul de utila, dar care totusi nu rezolva pe deplin problema pozitiei incomode pentru mine. Partea buna a fost ca perna de alaptat am putut sa o folosesc ca suport pentru bebe, in loc de perne care sa il sustina.
Dupa ceva timp cand durerile erau tot mai mari, iar bebe tot mai greu am decis sa incerc sa il alaptez din pozitia culcat, adica sa stau intinsa pe pat, pe o parte, iar bebe sa stea lipit de mine si sa manance. A fost cea mai buna varianta pentru amandoi, stam comod si alaptarile au devenit momente minunate.
Singura dificultate este atunci cand alaptam in alte locuri decat acasa, pentru ca acolo nu ne putem intinde la fel. Cand bebe va sta bine in fund voi incerca pozitia in care sa il tin pe genunchi, in pozitie sezut si cu capul in dreptul sanului meu. De asemenea vreau sa invat sa alaptez din port bebe pentru ca la vara sa putem manca in parc si sa ne ferim de privirile curioase.
Ce am invatat din problemele cu spatele este ca pozitia potrivita pentru alaptare trebuie aleasa de fiecare mamica, asa cum este bine pentru ea si pentru bebelus, indiferent de sfaturile altora. Iar pozitia se poate schimba pe perioada alaptatului, ca sa o adaptam la schimbarile numeroase care apar. Sfaturile sunt utile, dar noi suntem cele care stim cel mai bine ce este potrivit pentru bebelusul nostru. Alaptarea trebuie sa fie mereu un prilej de bucurie si de momente minunate alaturi de bebe, deci alegeti sa faceti aceasta perioada una de care sa va amintiti cu placere peste ani.