Nasterea nu trebuie sa fie o cicatrice. Naste natural
Serile trecute stateam intinsa pe pat si brusc am simtit o intepatura in partea de jos a burtii. Am tresarit pentru o clipa, era o intepatura cunoscuta, dar pe care nu o mai simtisem de mult. Si uite asa am ajuns sa privesc inca o data cicatricea de la cezariana, de care imi amintesc rar, doar cand o intepatura mai imi aduca aminte ca am acolo o operatie.
Cicatricea arata bine, aproape nici nu se mai observa, a ramas doar o linie fina. Pentru mine cicatricea este o amintire frumoasa, pentru ca ma leaga ca ziua minunata in care mi-am cunoscut baietelul, in sala de nasteri, Dar stiu ca nasterea nu ar trebui sa fie o cicatrice si uneori ma gandesc cum ar fi fost daca as fi putut naste si eu natural. Sunt mandra de nasterea mea, stiu ca din punct de vedere medical a fost cea mai buna varianta si imi amintesc cu drag de ziua nasterii, despre care am scris mai multe aici. Dar mai presus de orice sunt si voi fi mereu o sustinatoare a nasterii naturale.
Iar filmuletul de mai jos mi-a rascolit inca o data aceste ganduri, acea convingere ca nasterea naturala este alegerea fireasca, este modul ideal de a cunoaste bebelusii pe care i-am purtat noua luni in burtica.
Dupa ce a trecut putin valul de emotie provocat de filmulet, pe care va invit cu drag sa il urmariti, am inceput sa citesc toate datele stranse de initiatorii campaniei Naste Natural, pe care le puteti gasi si voi pe site-ul campaniei. Orice femeie insarcinata ar trebui sa citeasca aceste date, pentru ca sunt o realitate dura pe care noi, femeile, o putem schimba.
In Romania 34,15% dintre femei nasc prin cezariana, fapt care ne claseaza pe locul 3 in Europa. De asemenea, conform unor date din 2008 in tara noastra 68,2% dintre nasterile vaginale se fac cu epiziotomie. Prin comparatie in Germania procentul este de doar 27,7% de nasteri cu epiziotomie.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un procent de 10% al cezarienelor in totalul nasterilor. Deci suntem mult peste aceasta valoare, mai ales pentru ca doctorii sustin prea putin nasterea naturala si femeile au uitat treptat care este normalitatea.
In fiecare ora in tara noastra nasc 21 de femei. Din pacate o treime din ele vor naste printr-o operatie care in multe cazuri nu este necesara. Sunt absolut convinsa de asta, pentru ca am vazut in jurul meu multe cazuri de acest fel. Femeile insarcinate sunt usor convinse de doctori ca cezariana este optiunea cea mai buna, mai ales din lipsa de informare. Mereu va fi greu sa luptam impotriva sfaturilor unui doctor, pentru ca ne este frica sa nu gresim, ne temem sa nu facem o alegere gresita. Dar poate un moment in care sa ne gandim daca cezariana este cu adevarat necesara ne-ar putea aduce sansa unei nasteri naturale.
In spitalele private se insista mult pe cezariene, pentru ca este metoda mai comoda si mai avantajoasa financiar, In spitalele de stat situatia s-a mai schimbat putin in bine, mai ales in unele spitale bucurestene, unde nu se mai accepta cezarienele la cerere, ci doar cele fundamentate medical. Dar si aici fundamentarea nu este mereu una reala, iar doctorii prefera o nastere prin cezariana, mult mai rapida, chiar daca ar putea astepta ca lucrurile sa se desfasoare firesc.
Desi la stat nasterea, inclusiv operatia cezariana, ar trebui sa fie gratuita, statisticile arata ca se platesc sume intre 500 si 1.500 lei pentru nasterile naturale si sume intre 1.500 si 2.500 lei pentru nasterile prin cezariana. Deci putem vedea ratiunile financiare care incurajeaza operatiile de cezariana in maternitati.
Din pacate aproape peste tot nasterea este vazuta ca un act medical si mult prea putin ca un proces firesc. Asa ca am ales sa scriu putin aici despre motivele reale care pot determina o cezariana, poate vor fi de folos celor care se pregatesc de nastere si se tem ca nasterea naturala nu este cea mai buna alegere.
Datele sunt preluate de pe site-ul campaniei Naste Natural.
Boli ale mamei care necesita interventia prin cezariana:
– boli cardiace (cele confirmate de medicul cardiolog, cel care in cazul unor afectiuni cu grad de risc va putea emite o scrisoare medicala care sa recomande cezariana)
– boli renale cronice (la fel, confirmate de medic prin scrisoarea medicala)
– miopia grava (Aici aud tot felul de exagerari, persoana cu miopii aproape insesizabile care nasc prin cezariana pentru a nu risca. In timpul sarcinii am fost la oftalmolog tocmai pentru a discuta despre acest subiect. Eu am o miopie medie, adica -2,5 la un ochi si -3,5 la celalalt ochi. In timpul consultului doctorul mi-a explicat ca mai importanta decat miopia in sine este starea retinei, pentru ca pericolul real este cel de dezlipire de retina. Dupa verificarea in detaliu a starii de sanatate a ochilor am primit acordul de a naste natural, iar doctorul a adaugat ca rareori miopia este un motiv real de cezariana, iar asta in majoritatea situatiilor in cazul miopiiilor grave.)
– herpes genital activ
– mama seropozitiva
– afectiuni din sarcina: preeclampsie, diabet gestational, placenta praevia
– modificari de bazin (Aici de asemenea se impune o discutie, pentru ca exista o convingere gresita ca femeile scunde ar putea naste mai greu natural sau ca femeile mai slabe au dificultati de a naste vaginal. De fapt este vorba de o proportie intre capul bebelusului si bazinul mamei, iar natura in mai toate cazurile are asta in vedere si rareori bebelusul este cu adevarar prea mare pentru bazinul mamei, Am prietene scunde care au nascut natural copii de 3,5 kg, am cunoscut in maternitate un fotomodel cu dimensiuni demne de invidiat care a nascut natural fara probleme. Justificarea doctorilor care sustin ca un copil ar fi prea mare pentru a fi nascut natural trebuie investigata mai bine, pentru ca ar fi pacat ca cineva sa faca o operatie pentru un motiv care de multe ori tine de o convingere populara decat dintr-o realitate medicala.)
Motive care tin de copil:
– fatul are o suferinta cronica
– sarcinile gemelare complicate
– incompatibilitate de Rh
– prezentarie transversa a fatului si uneori prezentatia pelviana
– disproportie cefalo-pelvica
– circulara stransa de cordon.
(sursa)
Pe subiectul circularei de cordon se poate discuta mult, iar doctorita care mi-a supravegheat sarcina mi-a spus de multe ori ca aceasta nu impune cezariana decat in cazul in care in timpul travaliului se constata ca bebelusul ar putea suferi o strangulare cu cordonul. Pe parcursul sarcinii am avut doua ecografii cu circulara de cordon. Prima data a fost o circulara larga simpla, care peste trei saptamani a disparut. Apoi a revenit iar o circulara dubla, dar tot larga. In ambele situatii doctorita a spus ca trebuie sa asteptam aproape de nastere pentru a lua o decizie despre o eventuala cezariana, La ultima ecografia inainte de nastere circulara disparuse, deci daca nu ar fi fost alte motive medicale as fi putut naste natural.
Pentru femeile care se gandesc sa aleaga cezariana doar pentru ca asa li se pare mai usor sa nasca as avea doar un singur sfat: ganditi-va mai bine ce va doriti pentru voi si pentru copilul vostru. Nu as critica niciodata pe cineva care alege operatia de frica nasterii naturale, dar as vrea ca fiecare femeie insarcinata sa isi dea sansa de a lua in considerare nasterea naturala. Iar ca sa va aduca cateva argumente suplimentare, iata cateva dezavantaje ale nasterii prin cezariana pentru mama:
– durerile (Cine alege nasterea prin cezariana pentru a scapa de durere cu siguranta nu stie exact ce implica aceasta operatie. Chiar daca nu veti trece prin durerile mari ale nasterii naturale, credeti-ma ca operatia implica multe dureri, pe care le veti resimti zile bune dupa nastere.)
– tranzitul intestinal se reia mai greu (La mine asta a fost principala durere dupa nastere. Timp de doua zile aveam burta asa umflata din cauza gazelor acumulate in intestin incat paream insarcinata in luna a saptea. Ma durea burta la fiecare miscare si a fost necesar sa iau multe medicamente ca totul sa reintre in normal.)
– se pierde o cantitate mult mai mare de sange
– imobilizarea dupa operatie (M-am ridicat din pat a doua zi dupa operatie, dar abia ma miscam. Eu nu mai facusem vreodata o operatie, asa ca am fost inspaimantata de intensitatea durerilor, au fost mult mai puternice decat ma asteptam. Iar prima saptamana acasa cu bebelusul a fost grea, uneori abia ma ridicam din pat ca sa merg sa il alaptez sau sa il plimb.)
Daca puteti alege cum sa nasteti tare bine ar fi sa alegeti sa nasteti natural, pentru voi si pentru bebelusii vostri. Va fi o alegere de care veti fi mandre cu siguranta. Sunt multe motive pentru ca uneori nasterea trebuie sa fie o operatie si stiu din proprie experienta ca astfel de situatii pot aparea indiferent cat de mult am vrea sa nastem natural. Dar atunci cand avem puterea sa alegem, sa nu cedem insistentelor nejustificate ale doctorilor, sa lasam lucrurile sa se desfasoare firesc, tare bine ar fi sa facem asta, Iar poate peste cativa ani vom privi iarasi statisticile si vom vedea ca romancele aleg din nou sa nasca natural, sa se bucure de miracolul unei nasteri firesti si sa isi dea sansa de a face lucrurile normal, frumos, sanatos.
Nasterea nu trebuie sa fie o cicatrice, chiar daca este cea mai draga cicatrice de pe corpul unei femei. Alege sa nasti natural.
articol scris in campania Naste Natural, sustinuta de DivaHair si Qbebe
pagina de Facebook a campaniei – aici
Toată admirația pentru articolul de susținere a nașterilor naturale. Pe lângă teoria pe care am citit-o cred că și de o mie de ori în cele două sarcini, trebuie spus că nu în toate cazurile pierderea de sânge este mai mare la cezariană. De asemenea, și după nașterea naturală există dureri, mai ales după epiziotomii, ruperi de perineu, diverse alte manevre în timpul nașterii (apăsarea pe burtă). Nu argumentez în favoarea cezarienei la cerere, însă mi se pare că nașterea naturală e prezentată puțin idealizat (chiar dacă e varianta fiziologică), iar cezariana e incriminată din start, astfel încât unele mămici care ajung la cezariană din motive ce nu țin doar de ele se simt deprimate că "nu le-a ieșit" o naștere naturală. După 1-2 ani nu va mai conta, practic, în ce mod a venit copilul pe lume, cu condiția ca mama să nu rămână cu traume (sau cu complicații medicale, care de asemenea pot să apară și după nașterea naturală, și după cezariană).
Clar si nasterea naturala implica dureri, sangerari, riscuri. Si sunt de acord ca cezariana nu trebuie incriminata din start, poate fi o experienta minunata si am scris despre asta mai demult, tocmai cu gandul de a incuraja femeile care au nascut prin cezariana. Nasterea prin operatie nu este un esec, este un eveniment la fel de frumos si miraculos ca orice nastere.
Dar tot ma gandesc ca tare bine ar fi ca femeile sa fie mai informate si sa nu cedeze imediat "tentatiei" cezarienei. Daca voi mai fi vreodata insarcinata tare as vrea sa incerc sa nasc natural, dar sigur daca nu se va putea voi fi la fel de fericita si cu o nastere prin cezariana. Pana la urma tot ce va conta peste ani este copilul minunat care apare in viata noastra.
Am citit ceea ce ai scris despre cezariana ta, foarte fain. Aceleasi sentimente le-am incercat si eu dupa cezariana. Nu si dupa nasterea naturala, care, conform teoriilor vehiculate, ar trebui sa fie asa si pe dincolo bla bla. Ce incerc sa spun: totul depinde de intrepatrunderea factorilor de mediu cu cei medicali, precum si de perceptia mamicii implicate asupra evenimentului (indiferent daca e vorba de nastere naturala, asistata, cu epidurala, in apa, cu cezariana la rece sau la cald). Nu inseamna ca daca eu am avut o experienta neplacuta sustin cezariana la cerere, insa nici nu pot subscrie fara amendamente la idei ca "oricine poate sa nasca natural", "cea mai frumoasa experienta", "nu esti femeie daca nu ai nascut natural", "doare doar daca gandesti negativ" (really???).
un articol deosebit de interesant pentru tinerele care doresc sa aduca pe lume copii sanatosi!
te pup Raluca. Duminica minunata sa aveti!
Te pupam si noi, draga Carmen! Sa ai o zi frumoasa!
Bun articolul, ma bucur ca se sustine nasterea naturala, dar, asa cum spunea si Ioana, parca prea este incriminata din start nasterea prin cezariana.
Am nascut prin cezariana si nu, nu am avut durerile de care spui tu, traznitul mi s-a reglat super rapid, la 48 h dupa nastere alaptam si-mi purtam bebelusul pe mine. Da, probabil ca a contat ca am abdomen fara grasime, dar, pe de alta parte daca ma luam dupa "cobelile" din jur ar fi trebuit sa ma refac foarte greu numai pt ca aveam 37 de ani. Ba chiar mi s-a spus si ca n-o sa alaptez pe motive de varsta, nastere prematura prin cezariana… Si n-a fost asa.
Am nascut asa pt ca asa a fost sa fie, dar sunt una dintre femeile care optau pt cezariana si daca lucrurile decurgeau ok pana la capat.
Si n-am o problema in a spune asta:))
Eu cred ca extremele sunt -in general- periculoase!
Perfect de acord cu extremele. Am vazut multe femei care s-au incapatanat sa nasca natural doar pentru ca asa visau ele si nasterea prin cezariana au perceput-o ca pe un esec, o dezamagire. Si este pacat sa fie asa. Orice nastere este minunata, iar noi suntem la fel de mame indiferent cum am nascut.