Similar Posts

7 Comments

  1. Toată admirația pentru articolul de susținere a nașterilor naturale. Pe lângă teoria pe care am citit-o cred că și de o mie de ori în cele două sarcini, trebuie spus că nu în toate cazurile pierderea de sânge este mai mare la cezariană. De asemenea, și după nașterea naturală există dureri, mai ales după epiziotomii, ruperi de perineu, diverse alte manevre în timpul nașterii (apăsarea pe burtă). Nu argumentez în favoarea cezarienei la cerere, însă mi se pare că nașterea naturală e prezentată puțin idealizat (chiar dacă e varianta fiziologică), iar cezariana e incriminată din start, astfel încât unele mămici care ajung la cezariană din motive ce nu țin doar de ele se simt deprimate că "nu le-a ieșit" o naștere naturală. După 1-2 ani nu va mai conta, practic, în ce mod a venit copilul pe lume, cu condiția ca mama să nu rămână cu traume (sau cu complicații medicale, care de asemenea pot să apară și după nașterea naturală, și după cezariană).

    1. Clar si nasterea naturala implica dureri, sangerari, riscuri. Si sunt de acord ca cezariana nu trebuie incriminata din start, poate fi o experienta minunata si am scris despre asta mai demult, tocmai cu gandul de a incuraja femeile care au nascut prin cezariana. Nasterea prin operatie nu este un esec, este un eveniment la fel de frumos si miraculos ca orice nastere.
      Dar tot ma gandesc ca tare bine ar fi ca femeile sa fie mai informate si sa nu cedeze imediat "tentatiei" cezarienei. Daca voi mai fi vreodata insarcinata tare as vrea sa incerc sa nasc natural, dar sigur daca nu se va putea voi fi la fel de fericita si cu o nastere prin cezariana. Pana la urma tot ce va conta peste ani este copilul minunat care apare in viata noastra.

    2. Am citit ceea ce ai scris despre cezariana ta, foarte fain. Aceleasi sentimente le-am incercat si eu dupa cezariana. Nu si dupa nasterea naturala, care, conform teoriilor vehiculate, ar trebui sa fie asa si pe dincolo bla bla. Ce incerc sa spun: totul depinde de intrepatrunderea factorilor de mediu cu cei medicali, precum si de perceptia mamicii implicate asupra evenimentului (indiferent daca e vorba de nastere naturala, asistata, cu epidurala, in apa, cu cezariana la rece sau la cald). Nu inseamna ca daca eu am avut o experienta neplacuta sustin cezariana la cerere, insa nici nu pot subscrie fara amendamente la idei ca "oricine poate sa nasca natural", "cea mai frumoasa experienta", "nu esti femeie daca nu ai nascut natural", "doare doar daca gandesti negativ" (really???).

  2. un articol deosebit de interesant pentru tinerele care doresc sa aduca pe lume copii sanatosi!
    te pup Raluca. Duminica minunata sa aveti!

  3. Bun articolul, ma bucur ca se sustine nasterea naturala, dar, asa cum spunea si Ioana, parca prea este incriminata din start nasterea prin cezariana.
    Am nascut prin cezariana si nu, nu am avut durerile de care spui tu, traznitul mi s-a reglat super rapid, la 48 h dupa nastere alaptam si-mi purtam bebelusul pe mine. Da, probabil ca a contat ca am abdomen fara grasime, dar, pe de alta parte daca ma luam dupa "cobelile" din jur ar fi trebuit sa ma refac foarte greu numai pt ca aveam 37 de ani. Ba chiar mi s-a spus si ca n-o sa alaptez pe motive de varsta, nastere prematura prin cezariana… Si n-a fost asa.
    Am nascut asa pt ca asa a fost sa fie, dar sunt una dintre femeile care optau pt cezariana si daca lucrurile decurgeau ok pana la capat.
    Si n-am o problema in a spune asta:))

    Eu cred ca extremele sunt -in general- periculoase!

    1. Perfect de acord cu extremele. Am vazut multe femei care s-au incapatanat sa nasca natural doar pentru ca asa visau ele si nasterea prin cezariana au perceput-o ca pe un esec, o dezamagire. Si este pacat sa fie asa. Orice nastere este minunata, iar noi suntem la fel de mame indiferent cum am nascut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *