5 lucruri utile pentru bagajul de mare al copilului
Ca parinti pregatim mereu o lista lunga de bagaje pentru plecarile in vacanta cu copilul, ca sa fim siguri ca luam cu noi tot ce ne trebuie. Pentru ca tocmai ne-am intors din vacanta noastra la mare va impartasesc o scurta lista de lucruri pe care consider ca ar fi util sa le aveti in bagaj atunci cand plecati in concediu.
1. Crema de protectie solara
Am scris aici pe larg despre protectia solara si despre cat de important este sa alegem un produs de calitate pentru pielea copilului. Noi am avut doua creme, ambele de la Bioderma: un lapte colorat Photoderm Kid si un spray Photoderm Kid. Am fost multumita de amandoua, le-am folosit atat pentru copil, cat si pentru noi, cei mari.
2. Scutec pentru inot
Cumparasem cu ceva timp inainte de vacanta un slip simplu de la H&M si cateva scutece de apa Huggies, cu gandul ca ne vom descurca asa. Norocul meu a fost ca chiar inainte de plecare sa primesc in dar un scutec de inot de la Pufu Shop, care pana la urma s-a dovedit a fi unul dintre cele mai utile lucruri din bagajul nostru. Pe langa faptul ca arata minunat (noi am avut modelul acesta, cu broscute), s-a dovedit din primul moment a fi pe gustul lui Bogdan si foarte practic pentru noi.
Scutecele marca iPlay au printuri dragute, pe placul celor mici si sunt unele dintre cele mai populare scutece de inot din lume. Design-ul include 3 straturi: un material impermeabil, un strat absorbant si o captuseala fina care fine in contact cu pielea copilului. Se inchide in lateral cu capse, asa ca se pune si se scoate usor.
Noi am simtit diferenta intre scutecul de inot si slipul simplu combinat cu scutece de apa (pe care le-am folosit cat scutecul iPlay era la uscat), asa ca va pot recomanda fara retineti scutecul de inot. Este mult mai usor de folosit si mai prietenos cu pielea copilului. Cred ca mamele care folosesc scutece textile inteleg si mai bine diferenta. Eu m-am indragostit de scutecul nostru vesel cu broscute, tare imi placea sa il admir pe Bogdan pe malul marii. Pentru el a fost confortabil, se vedea ca prefera varianta scutecului de inot, cred ca ii oferea mai multa lejeritatea in miscari si nici nu tinea umezeala in contact cu pielea asa cum se intampla in cazul scutecelor de apa de unica folosinta sau a slipurilor simple.
Ca un argument suplimentar va pot spune ca slipul H&M, desi folosit mai putin, s-a deteriorat vizibil, adica intre cele doua straturi a intrat nisip care nu a iesit nici dupa spalarea la masina. Scutecul de inot arata insa la fel de bine ca la inceput, deci avem ocazia sa il mai folosim si la iesirile la piscina.
Daca va tenteaza aceste scutece, gasiti mai multe modele aici, eu vi le recomand cu drag pe cele iPlay, mie mi-au placut mult modelele lor, atat ca design, cat mai ales ca utilitate. Va sfatuiesc ca atunci cand alegeti marimea sa luati in considerare greutatea copilului si nu doar varsta indicata in tabel. De exemplu pentru Bogdan (20 luni) am luat marimea XL (pentru 2 ani, 11,5 – 13,5 kg). El are cam 13,5 kg, asa ca i-a venit la fix, dar cred ca si varianta mai mare, 3T (pentru 3 ani, 13,5 – 17 kg) i-ar fi venit bine.
Un alt lucru bun este ca scutecul poate fi folosit apoi la antrenamentul la olita, deci este o investitie care va fi utila si dupa ce va intoarceti de la mare.
3. Palarie de soare cu protectie UV
Mi se pare un accesoriu indispensabil pentru plecarile la mare, desi este utila oricand pe parcursul verii. Riscul de insolatie este crescut, mai ales pe malul marii, asa ca este bine sa fim pregatiti cu o palarie pe care copilul sa o poarte cu drag.
Daca pentru copii cu siguranta aspectul este cel care ii atrage, noi trebuie sa luam in considerare si protectia UV, asa ca ideal este sa gasim o varianta care sa imbine ambele caracteristici. Eu sunt o mare fana a palariilor care sunt mai lungi la spate, mi se pare ca ofera o protectie mai buna. recunosc ca de indata ce am descoperit scutecul iPlay m-a tentat mult palaria aceasta, din aceiasi colectie. Noi aveam deja o palarie „de dinozaur” care ii place mult lui Bogdan, asa ca am decis sa rezist totusi tentatiei. Ce imi place la modelul iPlay pe langa design si protectia UV este snurul de prindere sub barbie. Noi nu am avut snur la palaria dinozaur si a fost destul de dificil cu ea atunci cand batea vantul, era sa o pierdem de cateva ori.
4. Ochelari de soare
Recunosc ca am fost reticenta in legatura cu ochelarii de soare pentru copii, din doua motive: ma gandeam ca se vor strica usor in manutele unui copil curios si nu voiam sa risc cu vreo pereche care sa faca mai mult rau decat bine, pentru ca este binecunoscut faptul ca majoritatea ochelarilor de soare de pe piata nu doar ca nu ofera protectia corespunzatoare, dar pot afecta chiar vederea.
Am fost insa curioasa sa testez ochelarii Real Kids dupa ce i-am vazut, pentru ca mi s-au parut cu adevarat ganditi pentru copiii mici si mi-au risipit temerile initiale. Intre timp s-a dovedit ca au trecut atat testul exigentei mele, cat si testul manutelor curioase care i-au cercetat amanuntit.
Ochelarii ofera protectie UV si in acelasi timp sunt adaptabili la forma capului copilului, pentru ca purtarea lor sa nu fie incomoda. Bogdan a fost mai intai sceptic sa ii puna pe ochi, dar treptat s-a convins la ce folosesc si a fost de acord sa ii foloseasca atunci cand lumina era prea puternica. Nu i-am folosit peste tot, dar ne-au fost utile mai ales pe plaja si la piscina, unde soarele puternic era cu adevarat deranjant. De asemenea ne-au ajutat in drumurile cu masina. Atunci cand soarele bate tare inspre scaunul lui, Bogdan are un disconfort care il face sa nu mai vrea sa stea acolo. Daca pentru geamurile laterale am rezolvat usor cu parasolarele, atunci cand soarele bate din fata incepea imediat scandalul, iar aici ochelarii au fost de mare folos. Mai ales pe autostrada au fost o solutie salvatoare care ne-a facut drumurile mai placute.
Ca sa va faceti o idee despre cum sunt acesti ochelari va pot spune ca sunt complet maleabili, adica pot fi indoiti de cei mici fara sa se strice. noi am avut modelul Real Kids Shades Explorer de aici, dar gasiti mai multe variante de culori si modele aici. Mi-a placut ca la spate au un elastic din care se regleaza pe forma capului, ceea ce este foarte util pentru copiii mici. Pentru cei mai mari acest elastic se poate inlatura si se pot purta normal.
Lentilele sunt de calitate, realizate din policarbonat securizat, pentru a nu se sparge in cazul unui impact puternic. Calitatea mi se pare criteriul cel mai important in alegerea ochelarilor de soare pentru cei mici, eu am verificat ca acesti ochelari sa fie in regula din punct de vedere al protectiei oferite, gasiti aprobarile obtinute de producator aici. Mi-a ramas in minte o informatie citita in timp ce ma documentam despre ochelarii de soare, pe care cred ca ar fi util sa o cunoasca oirice parinte: „De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca ochelarii ieftini, vopsiti, care ofera o protectie UV limitata pot face mai mult rau decat bine, pentru ca ei cauzeaza marirea pupilelor, lasand ochii chiar mai vulnerabili in fata razelor ultraviolete” (sursa). Asa ca mi se pare impoartant ca atunci cand alegem sa cumparam ochelari de soare atat pentru noi, cat mai ales pentru cei mici, sa facem o investitie bine documentata, fara sa cadem in capcana variantelor ieftine si frumos colorate care ne ademenesc de multe ori.
5. Tricou cu protectie UV
Eu am aflat tarziu ca se gasesc astfel de tricouri, dar sunt bucuroasa ca le-am descoperit. Am cumparat un tricou UV de la Lidl si am fost incantata de el, l-am folosit zilnic la mare. Efectele se vad imediat, pielea de sub tricou este alba, spre deosebire de maini si picioare unde am folosit crema de protectie solara si pielea este putin bronzata.
Mi-a placut ca tricoul are guler inalt, care ofera protectie pentru pielea sensibila din zona cefei, care astfel nu mai este expusa ultravioletelor. Singurul dezavantaj era ca tricoul se usca mai greu decat mai asteptam, dar am inteles ca la alte modele nu exista problema asta.
Se gasesc si pantaloni scurti cu protectie UV, daca vi se par utili. Mie tricoul mi s-a parut suficient, dar pentru copii cu pielea sensibila cred ca ideal ar fi un set de tricou si pantaloni.
Daca mergeti pe o plaja cu multe pietre sau scoici puteti adauga pe lista pantofiorii de apa, sunt practici pentru ca feresc picioarele de disconfort. Purtarea lor ajuta si atunci cand trebuie sa mergeti pe nisip fierbinte sau prin zone alunecoase. Noi am avut o pereche de pantofiori de apa, dar nu a fost cazul sa ii folosim, pentru ca Bogdan este un mare fan al mersului descult si am avut noroc de plaje fine.
Sper ca lista aceasta sa va ajute sa adaugati lucruri cat mai utile in bagajul pentru vacanta la mare. Ca distractia celor mici sa fie completa mi se pare important sa le cumparam produse care sa le ofere confort si protectie in acelasi timp, sa ii ferim de riscurile de arsuri solare si insolatii, pentru a ne bucura de zile cat mai linistite in vacanta.
Daca aveti si alte idei de lucruri practice, bune de adaugat pe lista, astept cu drag sugestiile voastre.
Eu știam ca pediatrii nu recomanda ochelarii de soare la copii. Ce ma amuza pe mine este ca lumea folosește tricoul cu protecție UV și țin copilul pe plaja după ora 11.00- nu intra UV dar late radiații da 🙂
Din ce am citit eu avertismentele pediatrilor erau referitoare la ochelarii de proasta calitate, care pot afecta vederea, nu erau o interdictie generala in privinta ochelarilor.
Ai mare dreptate cu statul pe plaja la ore nepotrivite. Am senzatia ca unii parinti inteleg ca daca protejeaza copilul (palarie, tricou UV, crema) pot sta oricat pe plaja fara vreun risc.
Ma bucur din nou ca mi-ai dat un hint util: linkul pentru ochelarii de soare.:) Multumesc. Vreau sa-i iau, pt ca daca nu-i iau ii tot pune pe ai mei pe nas. Pana acum n-a avut si nici nu i-as fi luat daca nu facea ceea ce tocmai am zis..:) Ma uitasem la unii de la Mothercare, dar nu erau asa moi cum spui ca sunt acestia recomandati. Asa ca o sa ma reorientez.
In ceea ce priveste tricourile-hainele cu protectie UV, recunsoc ca nu sunt adepta lor. Nu i-am pus nici la 7 luni, nici la 1 an jumate, nici la 2 jumate si sigur nici acum nu o voi face. Il dau cu protectie, stau pana la 10,30 -maxiiim 11 pe plaja; plus dupa 18 dupa masa. Dar atat. Stiu ca multi le folsoesc, nu sunt impotriva lor, pur si simplu pentru Andrei eu aleg sa nu le folosim:)
Bine ati revenit. Grea readaptarea? 🙂
Este destul de grea readaptarea, mai ales ca am o perioada foarte aglomerata si am trecut de la atmosfera de concediu la un program alert. Nici Bogdan nu este prea incantat de intoarcerea la cresa, dar treptat sper sa reintram in ritmul normal.
Sa stii ca si eu am fost reticenta cu hainele UV, mi se parea ca se va incinge copilul daca sta mereu cu tricoul la soare, dar sa stii ca am fost placut surprinsa. Dar desigur tine de preferinte, aici fiecare mama stie mai bine ce i se potriveste copilului. 🙂
Referitor la ochelarii de soare chiar m-as bucura sa ii luati si sa imi spui si parerea ta (moi sunt sigur, vei vedea, dar sunt curioasa ce parere va avea Andrei despre ei, din perspectiva unui copil mai maricel ca Bogdan). Sa nu uiti de codul de reducere, sa profiti de el, este valabil pana la sfarsitul lunii! 🙂
Nu uit, nu uit:) Chiar voi face comanda sapt viitoare, caci la inceputul lui august plecam la mare. 🙂
Iti voi spune cum i s-au parut ochelarii.
Ah, mai adaug ceva: total de acord cu protectia UV la palarie-sapca. Noi avem una luata anul trecut, cand am fost la triatlonul din Tulcea. Chiar daca a fost mult mai scumpa decat oricare alta "normala" consider ca a fost una dintre cele mai bune investitii.
Sunt pe deplin de acord, urmatoarea palarie pentru Bogdan clar va fi cu protectie UV inclusa.
Raluca, ochelarii de soare sunt buni si pentru copii mai mici de 2 ani? Eu nu mi-am intrebat inca pediatra, la vizita urmatoare sigur o intreb
Eu am intrebat anul asta (la 20 luni) si am primit acordul doctorului. Dar intre doctori parerile am observat ca difera pe aproape orice subiect, asa ca mai bine o intrebi si pe pediatra ta sa vezi ce spune. Chiar sunt curioasa ce sfat vei primi. 🙂