5 mame castigatoare si proiectele lor dedicate parintilor si celor mici
In luna iulie am luat parte la un proiect aparte: am facut parte din juriul competitiei “Mama Startup”, o competitie dedicata mamelor care lucreaza de acasa, care la aceasta editie a avut tema “Joc, joaca, jucarii”. A fost o experienta care mi-a placut mult, pentru ca am avut ocazia sa descopar mame talentate care reusesc sa faca lucruri tare frumoase lucrand de acasa. Am fost incantata sa descopar fiecare proiect, sa admir fiecare creatie a lor, sa aflu planurile de viitor ale fiecareia. Am o mare admiratie pentru mamele care reusesc sa imbine cresterea copilului cu lucrul de acasa, iar aceasta competitie mi-a dovedit inca o data ca membrele comunitatii WAHM sunt cu adevarat minunate. Dupa incheierea competitiei am avut sansa de a pregati un articol despre castigatoare si recunosc ca este unul dintre cele mai dragi articole pe care le scriu pe blog, pentru ca ma bucur ca va pot povesti despre proiectele lor, sper sa va incante cel putin la fel de mult ca pe mine. 🙂
Am ales sa scriu acest articol cu ajutorul celor 5 mame castigatoare, pentru ca ele stiu cel mai bine sa isi prezinte proiectele, iar eu imi doresc ca mesajul lor sa ajunga direct la voi si sa le descoperiti asa cum sunt, talentate, ambitioase si pline de inspiratie. Asa ca le-am rugat sa imi povesteasca pe scurt despre proiectul lor si despre produsul lor preferat, iar acum va invit pe voi sa aflati mai multe despre munca lor si mai ales despre lucrurile minunate pe care le ofera parintilor si celor mici. Este un articol lung, dar va asigur ca merita sa descoperiti pe indelete toate aceste proiecte.
Raluca si Atelierul Gargaritelor
Raluca Maria Puscasu are 30 ani si este mama lui Matei (2 ani), iar proiectul ei se numeste Atelierul Gargaritelor. A fost proiectul castigator al competitiei WAHM si recunosc ca a fost si unul dintre preferatele mele. Raluca a inceput proiectul inca de cand era gravida si l-a crescut treptat, iar acum, dupa perioada de 2 ani de concediu pentru ingrijirea copilului, a decis sa continue sa isi dezvolte afacerea.
Iata cum isi descrie chiar ea proiectul:
Intotdeauna am fost pasionata de lucrurile mici pe care le puteam realiza singura, de la hainutele pe care le croiam pentru papusi la desenele pe care le faceam camd eram mica sperand ca voi deveni designer 🙂 .
Am inceput cu lucruri mici, am vrut sa creez eu martisoare pentru prietenele mele, am vrut sa fie facute cu dragoste si unicate. Cat am fost gravida am mesterit martisoare din fimo si bijuterii din fimo, comandau de la mine prietenele mele. Apoi, dupa ce s-a nascut Matei, a inceput sa ma inspire, i-am facut marturiile pentru botez, i-am facut setul pentru mot la 1 an. Am avut noroc de prieteni care s-au increzut in mine ca pot realiza lucruri unicat si deosebite pentru ca erau facute cu mare drag si mi-au incredintat proiecte pentru diverse ocazii. Incet incet am inceput sa invat diverse tehnici, sa imi achizitionez materiale, sa incerc lucruri noi. Clientii mei m-au inspirat si apelau la mine cu incredere sa le realizez cadourile pe care le doreau. Matei m-a inspirat si m-a provocat sa incerc lucruri noi, sa ii creez jucarii educative, din materiale sigure si placute la atingere.
Proiectul a crescut incet incet, recomandarile m-au ajutat foarte mult. Mi-a lipsit curajul, am vrut sa ma intorc la job, insa am avut norocul ca job-ul meu sa nu mai fie disponibil asa ca am incercat sa cresc afacerea pana la gasirea unui nou job. Afacerea a crescut frumos, le sunt atat de recunoscatoare prietenilor si familiei ca m-au sustinut si clientilor care au comandat si care m-au recomandat. Curajul nu l-am gasit in totalitate, inca avem o temere, insa faptul ca am castigat competitia StartUp Mom organizata de Asociatia Work at Home Moms am decis ca urmatorul pas este legalizarea proiectului si sa merg la un alt nivel. Incurajez pe toata lumea sa gaseasca acel ceva care ii face fericiti, daca au o pasiune sa o urmeze, sa investeasca timp indiferent daca ramane la nivel de hobby sau se transforma in afacere. Multumesc Asociatiei Work at Home Moms pentru oportunitatea oferita, faptul ca m-am numarat printre castigatoare pentru mine a insemnat foarte mult si este o confirmarea a faptului ca ceea ce fac fac bine.
La Atelierul Gargaritelor veti gasi o multime de produse frumoase, pe care le puteti descoperi pe pagina de Facebook a atelierului: carti senzoriale din fetru, Â joc de pescuit din fetru, cutiute din lemn decorate, gargarite din lemn pentru snuruit, mic mobilier din lemn si multe altele.
Produsul despre care a ales Raluca sa imi povesteasca sunt cartile senzoriale. Eu sunt o mare fana a quiet book-urilor, iar cele facute de ea arata minunat, asa ca ma bucur ca a ales sa ne vorbeasca despre ele.
Cel mai nou proiect al meu din cadrul Atelierului sunt cartile senzoriale. Carti realizate din fetru si materiale textile care ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte coordonarea ochii-mana si motricitatea fina prin activitati placute si distractive. Cartile sunt realizate pe comanda personalizata in functie de varsta copiilor si de activitatiile lor preferate. Desigur, prima carte a fost realizata pentru Matei si a avut un mare succes. Asa am invatat ce materiale sunt potrivite si ce activitati prefera. Am petrecut mult timp ca sa ma documentez, imi place sa discut cu fiecare client in parte despre micutul sau micuta pentru care realizez carticica ca sa aflu ce activitati ii plac, ce culori si care ar fi joculetele de interes.
Daca va place proiectul Ralucai o puteti gasi pe Facebook, aici. Eu deja am comandat o carte pentru Bogdan, asa ca abia astept sa vad cum va iesi. 🙂
Cristina si Greendot
Cristina Barbu are 36 ani si este mama lui Vlad (3 ani si 6 luni), iar munca de acasa a inceput-o in 2013. Asa a aparut proiectul Greendot, despre care ne povesteste chiar ea mai jos:
Dupa aproape doi ani de stat acasa si ingrijit copilul, am simtit nevoia de a face si altceva, ceva doar pentru mine. Am descoperit pasiunea pentru sacose textile, mi-am cumparat o masina de cusut si am inceput sa invat singura, dupa tutoriale. Pentru inceput am cusut sacose textile si le-am postat pe Facebook, pe pagina mea Greendot. Am confectionat sacose din orice, imi place ideea de a recicla, am folosit camasi barbatesti, pantaloni de blugi, curele de piele, draperii. Acelasi lucru l-am facut si cu papusile textile, la confectionarea lor folosesc materiale recuperate in proportie de 80-90%, lucru care le face unice. Primii ani de viata, pana la inceperea scolii i-am petrecut la tara, Teregova, fara prea multe jucarii, iar mama imi facea cele mai frumoase papusi din foi de porumb, slabe, inalte, par lung si matasos, niste Ilene Cosinziene, necazul era ca tineau doar o zi, apoi se uscau si se rupeau. Fiecare papusa este facuta cu drag, pentru acel copil care se juca cu Ilene Cosinziene din foi de porumb, gandindu-ma ce as fi simtit atunci daca primeam o astfel de papusa, multa bucurie, pe care o retraiesc prin fiecare papusa.
Pe Cristina am descoperit-o cu ceva timp inainte de competitia WAHM, prin intermediul paginii ei de Facebook, iar filmuletul postat de ea, in care prezinta o carte senzoriala m-a cucerit imediat. Produsele ei par desprinse dintr-o poveste. Veti gasi  pe pagina ei papusi textile, carti senzoriale, dar si sacose textile unicat, realizate din materiale reciclate.
Produsul despre care a ales sa ne povesteasca Cristina este cartea senzoriala, plina de activitati pentru cei mici.
Produsul care a avut cel mai mare succes pe pagina Greendot, este cartea senzoriala. Prima carte, ANA, a fost facuta pentru o prietena, ea a fost cea care mi-a trimis un filmulet si m-a intrebat daca pot face asa ceva. Mi-a placut foarte mult ideea, a doua zi faceam primele file, apoi am incercat sa vin cu teme originale, sa vad lucrurile din perspectica copiilor si a nevoilor lor. Toate cartile trec testul de rezistenta, sunt testate de fiul meu Vlad, acesta va fi job-ul lui in viitoarea afacere. Cartea este confectionata din fetru, panza de bumbac, iuta, masturi din lemn si plastic, fiecare fila este detasabila, putand fi scoasa pentru curatare sau pur si simplu daca se considera nepotrivita pentru varsta copilului. Cartea se va comanda pe file, in functie de numarul si temele preferate de fiecare persoana. Ceea ce ma bucura foarte tare este succesul cartii intr-o piata cu multe produse concurente. In prezent, datorita faptului ca sunt insarcinata cu al doilea copil si este o sarcina fiind mai dificila, primul copil nascut prematur din cauza unor probleme medicale de care sufar in continuare, toata energia se concentreaza pe sarcina si copil, nu mai am timp si putere sa dezvolt proiectul Greendot. In viitorul apropiat o sa dezvolt proiectul, pentru ca imi este foarte drag.
Produsele Greendot le puteti admira pe pagina de Facebook, aici, sunt sigura ca veti fi cuceriti de produsele vesele si colorate.
Catalina si Fire din povesti
Catalina Comanici are 28 de ani, este mama lui Sebi (2 ani si 5 luni) si creatoarea proiectului “Fire din povesti”. A inceput activitatea de WAHM in mai 2013 si de atunci se ocupa de realizarea cartilor senzoriale pentru cei mici.
Catalina ne-a povestit pe scurt despre proiectul ei.
Proiectul meu probabil ca nu difera foarte mult de altele de acest gen. Deocamdata am facut doar carticele (quiet book), dar am tot felul de proiecte in minte, trebuie doar sa fac curatenie. Ma stresez si ma bucur pentru si alaturi de cartile mele. Ziua sunt mama, angajata, femeie si noaptea ma transform in… fauritoarea de carti. 🙂
Eu am descoperit-o pe Catalina pe un grup de pe Facebook si mi-a atras atentia dinainte sa stiu despre afacerea ei, pentru ca este o femeie puternica si o mama iubitoare. Abia dupa ceva timp am aflat despre talentul ei si de atunci am inceput sa ii urmaresc pagina de Facebook. Ma bucur sa vad ca are planuri de viitor si sunt sigura ca vor urma si alte produse la fel de interesante ca quiet book-urile realizate acum.
Iata cum ne descrie ea cartile pe care le face cu mult drag pentru cei mici.
Deocamdata singurul produs este cartea senzoriala. Am in plan mai multe produse din fetru, dar nu am avut timp din cauza comenzilor numeroase. Initial am inceput sa fac carticelele in stilul pedagogiei Montessori, dar uneori mamicile imi trimit poze de pe internet ca inspiratie care nu urmaresc pedagogia Montessori. O carte de acest fel este foarte meticuloasa, dureaza destul de mult sa o faci, trebuie sa te gandesti cum sa o faci ca sa nu devina un pericol pentru copil. Imi place! Da, este mult de munca, dar merita!
Cartile facute de Catalina le puteti gasi pe pagina de Facebook Fire din povesti, aici.
Alexandra si comunitatea “Parinti impreuna”
Alexandra Moga are 28 de ani si este mama a doi baieti: Andrei (2 ani si jumatate) si Cristian (4 ani si jumatate). Activitatea ei nu se incadreaza in formatul standard de lucru de acasa, dar a presupus multe ore de pregatire, studiu si invatare facute acasa, adica online si cu cartea in mana. 🙂
Iata cum isi descrie ea proiectul, comunitatea “Parinti impreuna”:
Proiectul meu reprezinta o mana de ajutor pentru parintii care se regasesc in situatii dificile si au nevoie de un sfat, de o idee, o vorba buna sau chiar o solutie pentru o problema ce ii copleseste. Acest ajutor vine atat sub forma comunitatii “Parinti Impreuna”, unde acestia pot gasi resurse valoroase de parenting, cat si prin cursurile si seminariile pe care le voi sustine incepand din toamna aceasta. Cursurile si seminariile au la baza filosofia Hand in Hand Parenting, organizatie in cadrul careia urmeaza sa ma certific cat de curand. Acest proiect s-a nascut din dorinta mea de a ajuta. Urmarind drumul sinuos, provocator dar si plin de satisfactii, pe care am mers de cand am ramas insarcinata cu primul copil, mi-am dat seama ca parintii au nevoie de o mana intinsa, sustinere, empatie si informatii, toate acestea pentru a depasi cu succes situatiile dificile din viata lor de parinti.
Trebuie sa recunosc ca sunt o mare fana a proiectului Alexandrei, pentru ca simt ca ne trebuie o astfel de comunitate si mai ales ne trebuie seminarii unde sa invatam sa depasim dificultatile din viata de parinti. Eu voi participa cu siguranta la evenimentele ei, mai ales ca filosofia Hand in Hand Parenting si metodologia Playful Parenting mi se par foarte apropiate de felul in care vreau eu sa imi cresc copilul.
Alexandra a ales sa ne vorbeasca mai multe despre cursul “In lumea emotiilor”, care se va desfasura incepand cu aceasta toamna.
Cred ca unul din cursurile de baza pe care le voi sustine va fi “In lumea emotiilor”. Acesta are ca scop sa ii familiarizeze pe participanti cu emotiile (atat cele pe care le simt ei, cat si copiii) si sa ii ajute sa le exprime si sa le gestioneze eficient. Cred ca va fi unul important, pentru ca din moment ce intelegem emotiile copiilor nostri vom reusi sa deslusim si motivele pentru care ei sunt nazdravani si ne dau batai de cap uneori. Vom afla cum functioneaza partea din creier care proceseaza emotiile, vom invata sa recunoastem emotii si cum sa le gestionam eficient. De asemeni vom descoperi cateva mecanisme de descarcare emotionala, ca sa ne mai usuram povara de zi cu zi si de asemeni sa ii ajutam si pe copii sa exprime si sa gestioneze corect emotiile.
Pe scurt, imprietenindu-ne cu partile noastre dificile, vom reusi sa crestem mai frumosi si mai inteligenti emotional ca nicicand! 🙂
Va puteti alatura comunitatii “Parinti Impreuna” pe pagina ei de Facebook, aici. Veti gasi multe articole interesante si veti putea afla despre evenimentele pe care Alexandra le pregateste in curand. Cursurile si seminariile se adreseaza parintilor cu copii de toate varstele si vor fi organizate si sesiuni in care sa participe impreuna cu copiii lor. Fiecare curs va avea o sectiune generoasa de “Intrebari si raspunsuri”, asa ca ma astept ca evenimentele Alexandrei sa fie in acelasi timp interactive si educative.
Alina si DDcor
Alina Smarandache are 34 ani si este mama a doi copii: Ioana (7 ani) si Radu (6 ani). A inceput activitatea in cadrul acestui proiect in august 2014, atunci cand a aparut DDecor.
Iata ce mi-a povestit ea despre proiectul cu care a participat la competitia WAHM.
Proiectul DDcor a inceput in vara anului 2014, ca hobby, din pura intamplare. Eram in cautarea unei activitati relaxante si creative care sa ma scoata din rutina meseriei de economist pe care o practicasem in ultimii 10 ani. Am tot cautat pe internet ceva ce mi s-ar potrivi si la care m-as pricepe. Initial am inceput cu pictura pe sticla, am decorat astfel cateva borcane, vaze, minitablouri si alte obiecte din sticla ce mi-au cazut in mana. Intamplator am vizionat pe youtube un tutorial despre turnarea formelor de ipsos in matrite. Mi s-a parut o activitate interesanta de facut impreuna cu copiii asa ca m-am hotarat sa comand de proba cateva matrite.
Surprinzator m-a „prins” aceasta activitate si pentru ca in acea perioada am ramas fara job, am vazut potentialul si am zis a incerc sa distribui aceste figurine in gradinite si alte locuri frecventate de copii. In paralel cu turnarea ipsosului am inceput sa si pictez figurinele pentru a le folosi in scop decorativ ca magneti de frigider, ornamente pentru bradul de Craciun sau materiale ajutatoare in activitati matematice. Pentru a promova produsele oferite am inceput sa particip la targuri, sa organizez ateliere pentru copii si sa sponsorizez cu figurine diverse evenimente dedicate copiilor. In acest fel am reusit sa iau contact cu multe persoane implicate in activitati pentru copiii si mi-am creat un mic cerc de clienti care comanda periodic figurine din ipsos.
Desi intre timp am revenit la un job full time nu am dorit sa renunt la DDcor caci este o activitate care imi aduce o mare satisfactie sufleteasca si ma deconecteaza de la rutina zilnica. Am dorit sa aduc ceva nou in activitate si pe langa figurinele din ipsos am lansat proiectul DDcor Floral prin care ii invit pe cei mici sa picteze ghivece din ceramica si sa planteze diferite mici flori cu manuta lor. Momentan am “testat” activitatea acasa la mine, iar copiii mei au fost foarte incantati. Pe viitor imi doresc sa organizez ateliere si pe acest segment in paralel cu ateliere de pictura pe ipsos.
Urmatoarea dorinta este de a reusi sa organizez ateliere cel putin saptamanal intr-o locatie care ar putea pune la dispozitie un astfel de spatiu. O parte din sumele obtinute in urma acestor ateliere le voi dona unui grup care sprijina copiii nevoiasi. In viitor as dori sa imi pot indeplini un vis: acela de a infiinta un ONG care sa sprijine permanent copiii din familiile cu posibilitati materiale reduse.
Pe final as dori sa le spun tuturor celor care doresc sa inceapa o activitate acasa, sa puna in balanata avantajele si dezavantajele si apoi sa ia o hotarare. Transformarea unui hobby intr-o afacere implica riscurile ei care se rasfrang asupra intregii familii. Totodata le indemn sa puna suflet si dragoste in ceea ce fac si sa se gandeasca mai putin la castigul financiar, cel putin la inceputul activitatii. Astfel satisfactiile vor fi garantate. Inevitabil vor aparea si piedici insa important este sa nu renunte. Daca sunt pasionate de ceea ce fac, vor reusi intr-un fel sau altul sa gaseasca un echilibru intre job, familie si pasiune.
Cred ca Alina a descris perfect toate detaliile proiectului ei, eu nu va pot decat indemna sa cunoasteti mai bine produsele pe cele doua pagini de Facebook, DDcor si DDcor Floral. Pentru mine a fost ceva inedit sa descopar afacerea Alinei. Daca despre cartile de fetru stiam de dinainte de competitia WAHM, recunosc ca figurinele din ipsos imi erau necunoscute. M-am bucurat ca le-am descoperit, mi se pare ideal pentru tot felul de activitati creative.
Despre aceste figurine ne povesteste si Alina mai pe larg.
Produsul principal este FIGURINA DIN IPSOS. Am o paleta larga de modele din care copiii pot alege: figurine specifice sarbatorilor (Craciun, Paste, Halloween), figurine cu specific de toamna (fructe, legume, frunze), figurine de vara (pesti, scoici si alte vietati marine), figurine de primavara (buburuze, melci, broscute, flori, inimioare), figurine care reprezinta literele alfabetului, figurine reprezentand soarele, luna, stelele, figuri geometrice, mijloace de transport, forme de suport pentru lumanari. Incerc sa aduc constant forme noi pentru a largi si mai mult paleta de optiuni si a pastra interesul copiilor. Figurinele au diferite dimensiuni si pot fi pictate cu orice tip de vopsea. Dupa ce sunt pictate recomand sa fie lacuite (lac de unghii, lac pentru piatra) pentru a da stralucire si a proteja culoarea. Ca sistem de prindere recomand magnetul, dublu adezivul sau snurul in functie de modalitatea de expunere aleasa.
Sunt tare curioasa cum sunt atelierele de pictura pe ipsos, mi se pare o activitate distractiva, cred ca inclusiv adultii se pot deconecta participand la un astfel de atelier. Pe Alina o puteti urmari pe Facebook, gasiti aici pagina dedicata figurinelor si aici pe cea dedicata atelierelor. In curand va fi disponibil si site-ul ddcor.ro, iar pe Alina o mai puteti contacta atat pe email, la alina@ddcor.ro).
In final as vrea sa le multumesc celor 5 mame castigatoare ca mi-au dat sansa sa scriu acest articol despre ele, le voi urmari cu drag activitatea de acum inainte si va invit sa fiti si voi alaturi de ele, pentru ca merita din plin. Ii multumesc mult si Elenei, cea care m-a facut partasa la competitia WAHM si datorita careia am putut afla despre aceste proiecte si mai ales despre mamele din spatele fiecareia dintre aceste afaceri.
sursa foto: imagini puse la dispozitie de mamele castigatoare /Â sursa foto preview: afisul oficial al competitiei