Parinti linistiti, copii fericiti – Cum gestionam momentele cand ne enervam
Am scris aici despre felul cum putem seta limite copiilor nostri, cu blandete si respect, iar din discutiile pe tema asta mi-am dat seama ca una dintre marile provocari ale noastre ca parinti este sa ne pastram rabdarea atunci cand lucrurile nu se intampla asa cum ne dorim. Facem eforturi de a ne creste copiii frumos, cu empatie, le explicam fiecare lucru nou, ii lasam sa inteleaga lucrurile in ritmul lor si totusi uneori ei reusesc sa ne intinda rabdarea la maxim. Iar dupa o zi obositoare sau o noapte nedormita parca ne si enervam mai usor, iar furia tinde sa ne acapareze cu totul pe masura ce comportamentul copilului este tot mai de neinteles.
Insa felul in care ne gestionam noi furia face diferenta dintre o scena care se termina cu tipete si pedepse si una in care reusim sa ne reconectam cu copilul si sa depasim impreuna momentul dificil. Eu sunt o fire care se enerveaza destul de usor, mai ales cand sunt obosita, iar nervii par sa imi anihileze uneori gandirea rationala. Ridic glasul, spun lucruri pe care nu as vrea sa le spun, incerc sa ma impugn cu orice pret in disputa respectiva. Pana sa devin mama nu m-am preocupat prea mult sa schimb asta, pentru ca stiu ca un adult poate face fata comportamentului meu uneori vulcanic. Dar cu un copil lucrurile se schimba enorm. Pentru el reactia parintelui conteaza, pentru ca este cea care ii va modela comportamentul. Un adult care tipa este nociv pentru copil, asa ca este esential sa invatam sa ne controlam. In plus este dovedit ca tipetele sau pedepsele nu au nici un efect benefic asupra celor mici si ca ar trebui inlocuite cu reactii empatice, care sa il ajute pe copil sa treaca peste momentul dificil cu care se confrunta.
Citind despre motivele pentru care ne enervam uneori atat de tare ca parinti am aflat ca multe dintre cauzele furiei noastre tin de diferite trauma ale noastre pe care inca nu le-am putut vindeca pe deplin. Copiii nostri ne trezesc tot felul de sentimente din trecut si au potentialul de a reactiva frici si furii ascunse bine in copilaria noastra. Iar daca nu vrem ca la randul nostru sa sadim in sufletul lor astfel de sentimente negative este bine sa invatam sa reactionam altfel in momentele de furie. Tot incercand sa gasesc modalitati de a gestiona mai bine momentele cand comportamentul lui Bogdan tinde sa ma enerveze am descoperit o lista de sfaturi utile, pe care o voi impartasi pe scurt aici, in speranta ca va fi de folos si altor parinti.
Seteaza limite inainte de a deveni nervos.
Scrie si pune undeva la vedere o lista de modalitati acceptabile de exprimare a furiei. Uneori este de ajuns sa ne oprim putin si sa respiram profund de cateva ori, alteori este necesar sa ne “luptam” mai mult cu impulsurile de furie, important este sa facem tot posibilul de alungam acea nervozitate incontrolabila care pune stapanire pe noi.
Acorda-ti un time out. (tie, nu copilului) Uneori este bine sa ne retragem intr-o alta camera pentru cateva minute pentru a incerca sa ne linistim. Inainte de a parasi camera ii explicam pe scurt copilului ca ne trebuie un moment de liniste, fara a-l face in vreun fel sa se simta vinovat pentru plecarea noastra. La intoarcere vom fi calmi si vom putea discuta mai usor cu copilul despre ce s-a intamplat.
Asculta-ti furia, in loc sa actionezi condus de ea. Ideal este sa nu actionam sub impulsul furiei, ci sa analizam lucrurile dupa ce ne calmam. Daca aflam care este sursa reala a furiei putem luam masuri pentru a diminua eventualele repetari ale faptelor care au dus la declansarea ei.
Aminteste-ti ca “exprimarea” furiei asupra unei alte persoane face de multe ori ca ea sa fie accentuata si mai greu de controlat.
Asteapta inainte de a disciplina. Regula generala ar fi sa nu actionam niciodata sub impulsul nervilor. Abia dupa ce ne calmam putem sa ne gandim ce este in neregula in relatia cu copilul si cum putem indrepta acel lucru.
Evita cu orice pret folosirea fortei fizice. Aici cred ca nu este necesara nici o completare: niciodata nu trebuie sa lasam furia sa ne determine sa ne lovim copiii indifferent care ar fi motivul.
Evita amenintarile. In momentele de furie amenintarile tind sa fie exagerate si irationale. Dupa ce ne calmam ne dam seama de multe ori ca nu trebuie sa punem in practica amenintarile, dar pentru copil comportamentul nostru este o dovada de inconsecventa (am spus ceva si nu ne-am tinut de cuvant), fapt care ii va face sa fie mai putin dispusi sa respecte regulile noastre.
Controleaza-ti tonul si cuvintele alese.
Considera ca si tu esti parte din problema. Trebuie sa invatam sa controlam emotiile noastre inainte de a putea gestiona emotiile copilului. Felul in care noi stim (sau nu) sa ne controlam emotiile este in acelasi timp o lectie pentru copilul nostru, care va invata din modelul nostru cum sa reactioneze in momentele de furie.
Lasa furia sa treaca. Dupa ce analizam problema si stabilim niste masuri menite sa ne ajute sa prevenim momente similare, este bine sa lasam furia sa treaca, ca sa nu ne incarcam negative si sa putem sa revenim la o stare de calm si liniste interioara.
Alege-ti bine “bataliile”. La fel ca in cazul setarii limitelor, este bine sa nu lasam furia sa ne domine pentru orice lucru potential enervant facut de copil. Putem trece cu vederea jucariile nestranse din camera, dar intr-adevar trebuie sa gasim solutii pentru situatiile cand copilul face lucruri care ii pot afecta siguranta.
Continua sa cauti metode de disciplinare pozitiva care sa duca la comportamente mai bune ale copilului. In acest fel vor fi mai putine situatiile in care riscam sa ne enervam.
Daca te confrunti prea des cu furia, cere ajutor. Exista grupuri de suport formate din parinti si multe alte forme de primi ajutor pentru gestionarea furiei, important este ca problema asta sa nu ajunga sa afecteze relatia noastra cu copilul si dezvoltarea lui emotionala pe termen lung.
Pentru mine lista de mai sus este foarte de folos si m-a ajutat sa pot trece mai usor peste momentele de nervozitate, care sunt inevitabile pentru orice parinte. Imi dau seama ca de multe ori problema este la mine, pentru ca sunt prea obosita pentru a mai reactiona cu calm, asa ca imi doresc cu atat mai mult sa invat sa gestionez mai bine aceste momente. Am descoperit aceasta lista aici, gasiti acolo un text mai amplu in limba engleza cu multe informatii utile. Articolul face parte dintr-o serie mai ampla de articole deosebit de interesante despre cum putem gestiona relatia noastra cu cei mici. Creatoarea site-ului AHA Parenting este dr Laura Markham, unul dintre cei mai buni specialisti in parenting la nivel mondial.
Vestea buna este ca vom putea beneficia de aceste informatii si de multe altele direct de la ea, in luna noiembrie, cand va sustine o conferinta in Romania. Pana atunci vor fi disponibile in limba romana si doua dintre cartile ei, care sunt resurse pretioase pentru orice parinte: “Parinti linistiti, copii fericiti: cum sa inlocuim tipetele cu conectarea” si “Parinti linistiti, frati fericiti: cum sa crestem frati prieteni pe viata”, din titlurile carora m-am inspirat si eu cand am ales numele acestui articol. Evenimentul va fi o premiera pentru tara noastra si este organizat de Totul despre mame, cei care au reusit de-a lungul timpului sa aduca in fata noastra unii dintre cei mai mari specialisti in parenting din lume.
Mai multe detalii despre conferinta si felul cum va puteti inscrie puteti gasi aici. Evenimentul va avea loc pe 14-15 noiembrie si va include patru sesiuni cu teme diferite: “Parinte linistit, deci copii fericiti”, “Creste un copil inteligent emotional”, “Parinti linistiti, frati fericiti” si “Parenting linistit: mindfulness si autocontrol”. Puteti descoperi mai jos pe scurt prezentarea celor patru sesiuni, mi se par subiect de mare interes si sper ca sala conferintei sa fie plina de parinti dornici sa afle cum pot adopta un stil de parenting pozitiv si bland, pentru ca sunt sigura ce vom avea ce invata.
:)) de duminica începând vom avea pentru o saptamâna trei nepotei de îngrijit, asistat, supravegheat :)) Parintii nu mai au concediu, scolile si gradinitele au vacanta… Cred ca va fi tare amuzant la noi în casa :)))
Cea mica are 3 ani si jumatate însa ceilalti doi nu mai sunt chiar mici – au 7 si respectiv 9 ani. Voi citi bine de tot sfaturile tale din acest articol ;))) Voi avea nevoie de muuuult calm si buna-dispoitie ☺
Pupici. Un weekend minunat sa aveti!
O adevarata provocare sa stai cu trei copii, dar cred ca vei avea parte si de multa distractie. 🙂
Cu siguranta experienta de mama te va ajuta sa te descurci de minune, chiar daca imi imaginez ca va fi destul de obositor. Te imbratisez cu drag!