Cum putem creste un copil inteligent emotional (sfaturile Laurei Markham)
Am scris aici despre lucrurile pe care le-am invatat in prima conferinta a Laurei Markham. Cea de-a doua conferinta a avit ca tema inteligenta emotionala si felul cum putem dezvolta EQ-ul copilului nostru.
Veti gasi mai jos cateva dintre ideile notate pe parcursul conferintei,a fost o sesiune plina de intrebari si raspunsuri, pe care insa nu am avut cum sa le includ aici. Sper insa ca ideile principale surprinse sa va fie de folos.
Mi-a placut mult abordarea Laurei Markham, care spre deosebire de altu speakeri pe care i-am ascultat, a acordat mult timp intrebarilor si a dat raspunsuri punctuale si practice pentru fiecare problema abordata.
Inteligenta emotionala este la fel de importanta ca IQ-ul pentru succesul in viata, poate chiar mai importanta.
Atunci cand ne permitem noua sa simtim emotiile, puterea acestora se disipa. Cand incercam sa ascundem sau sa ignoram emotia, aceasta ne macina pe interior in asteptarea unei vindecari.
Copiii gestioneaza emotiile prin cele 3 metode instinctive pe care le avem si noi ca adulti: flight, freeze si fight (fuga, blocaj si lupta), doar ca la copii acestea se manifesta diferit:
– fuga: cer TV, tableta, dulciuri sau orice ii poate distrage de la emotii
– lupta: devin agresivi, ne sfideaza cu un comportament neadecvat.
Furia
- este rapunsul corpului nostru in momentul in care ne simtim amenintati
- de cele mai multe ori indica frica, neputinta si durere acumulata in bagajul nostru emotional
- momentele de rabufnire inrautatesc lucrurile
- pentru a ne vindeca, trebuie sa cautam emotiile reale care genereaza furia pe care o simtim.
Cand copilul este furios, este bine sa il incurajam sa isi exprime emotiile.
Caracteristici ale copilului care ne dau indicii ca bagajul lui emotional este plin:
- dominant
- solicitant
- necooperant
- sfidator
- nervos
- plangacios.
Ce ar trebui sa facem cand copilul este suparat
- ne calmam
- inducem siguranta
- acceptam perspectiva copilului
- empatizam cu trairile lui
- relatam povestea prin care incercam sa punem in cuvinte emotiile cu care se confrunta copilul si posibile solutii.
Plansul este benefic, dar niciodata nu trebuie sa lasam copilul sa planga singur.
- nu pedepsim niciodata plansul, penru ca este dreptul copilului sa fie dezamagit
- plansul vindeca, dar trebuie sa fim alaturi de copil in acel moment
- plansul poate reduce anxietatea.
O alternativa la timpul de linistire (time out) este timpul impreuna. Cand copilul este suparat si are comportamente neadecvate, luam copilul si mergem impreuna intr-un loc linistit. Acolo il putem lua in brate si putem incepe conectarea cu acesta. Niciodata nu ii facem morala copilului in legatura cu ce a facut inainte de a se calma.
Parintii care raspund nevoilor copiilor le ofera acestora un atasament sigur.
Auto-linistirea este un mit neadevarat, copiii nu invata sa se linisteasca singuri atunci cand ii lasam sa planga singuri. Atunci cand noi linistim un bebelus, sistemul lui nervos secreta substante de linistire. Cu cat sunt mai multe astfel de substante, cu atat receptorii neuronali din creier se dezvolta mai bine. Sa lasam un copil sa planga singur nu il invata sa se linisteasca, ci il face sa se simta complesit, sa se sperie si sa se inchida in el tot mai mult.
Empatia inseamna sa simtim din perspectiva celuilalt. Lucrul care conteaza cel mai mult este emotia pe care o transmit cuvintele noastre. Aceasta emotia ii arata celuilalt ca ii intelegem sentimentele.
Cum ii ajutam pe copii sa isi dezvolte flexibilitatea
- ii lasam sa traiasca nefericirea si sa invete ca pot supravietui acestui sentiment si ca pot gasi solutii pentru a imbunatati lucrurile
- copiii necesita sprijinul adultilor pentru a trai emotiile si a merge mai departe
- dupa ce copilul si-a depasit dezamagirea ii puteam incuraja pe copii sa gaseasca o modalitate de a face lucrurile mai bine.
Cum ii ajutam pe copii sa isi dezvolte stima de sine
- ii ajutam sa se simta acceptati pe deplin
- copilul trebuie sa stie ca parintii il iubesc, il apreciaza si se bucura de el
- parintii trebuie sa le dea copiilor sentimentul ca sunt capabili sa isi indeplineasca dorintele
- copilul trebuie sa se simta puternic si competent.
Atunci cand isi urmeaza propriile interese, copiii sunt motivati sa depaseasca obstacolele si sa aiba incredere in fortele lor.
Inteligenta emotionala ii ajuta pe copii sa isi gestioneze frustrarile si sa le poata depasi.
Cam acestea ar fi pe scurt ideile principale abordate. Daca va doriti sa detaliez vreunul din subiecte astept cu drag intrebarile voastre. La final voi lasa aici cuvintele spuse de Laura Markham in finalul conferintei: “In the end it’s all about trust and love”.
articolul este minunat. dar când ești mama cu doi copii mici,Cum gestionezi?uneori cel mic se sperie,plâng amândoi. nimeni nu aude nimic din ce zic. nu e imposibil. dar e dificil. când cel mare în mijlocul crizei nu îl accepta în brațe și pe cel mic. deși mama oferuă aceasta varianta. ce face?îl lasa pe bebe jos și îl ia pe cel mare?Cum prioritizam nevoile celor doi?vorbesc de copii mici. Bebe și 2 ani și jumătate. un exemplu.
Corina, am scris cate ceva despre cum pot fi gestionate relatiile cu doi copii mici aici – http://ralucaloteanu.ro/2015/11/17/cateva-solutii-pentru-mamele-cu-doi-copii-mici
Eu am un singur copil, deci nu mi-as permite sa dau sfaturi, dar articolul a fost scris in urma discutiei cu Laura Markham, asa ca sper sa te ajute!
Norocosi copiii care au parinti, nu doar un parinte…avand in vedere rata divorturilor ar fi utile si niste sfaturi pentru parintii singuri.
Asa este, sunt tot mai multi copii crescuti doar de mama si imi inchipui cat de dificil este. Din pacate pana acum nu am regasit nicaieri in cartile pe care le-am citit sfaturi concrete pentru situatia asta.
Am toata admiratia pentru mamele care reusesc sa construiasca o relatie frumoasa cu cei mici in ciuda faptului ca sunt nevoite sa ii creasca singure, sunt convinsa ca provocarile sunt duble si rabdarea trebuie sa fie pe masura.
An Nou cu sanatate si numai bucurii, Raluca draga! La multi ani!
La multi ani, draga Carmen! Sa ai un an doar cu bucurii si impliniri! Te imbratisez!
Un articol foarte bun din care cred ca fiecare avem ce invata!felicitari ,foarte bine redactat.
Multumesc! 🙂
Carti in pdf sau mai multe informatii sa dezvolte subiectul ne puteti oferi? Multumesc. Sunt o mama la inceput de drum si sunt asaltată din toate partile( bunici, matusi, etc) de sfaturi vechi ..greu de digerat informatiile acestea.
Oana, inteleg perfect presiunea celor din jur si toate conceptiile invechite (si gresite) care din pacate ajung la urechile noastre. 🙁 Sunt greu de ignorat, dar merita sa facem asta pentru copiii nostri! Nu stiu despre carti in format pdf, eu am citit cartea Laurei publicata anul trecut, se numeste “Parinti linistiti, copii fericiti”. Acolo explica multe despre cum sa ne crestem copiii cu respect, astfel incat ei sa se dezvolte frumos si sa devina adulti impliniti.
Daca vrei, iti pot recomanda si alte carti despre parenting-ul bland, dar nu sunt in format pdf, ci doar in varianta tiparita.
Un articol foarte bun.Multumim de sfaturi.