15 retete simple si sanatoase pentru copii si un ajutor de nadejde in bucatarie
Admir mamele care gatesc mereu retete surprinzatoare pentru cei mici si recunosc ca eu nu am facut niciodata parte din categoria asta. Imi place sa gatesc, dar nu am asa multa inspiratie si nici nu am mereu chef sa experimentez retete noi. Cumva de la diversificare incoace a trebuit sa ma reinventez din punctul asta de vedere, pentru ca mi-am dorit sa ii ofer copilului meu mancare sanatoasa si sa il feresc pe cat posibil de alimentele daunatoare din magazine.
Strategia mea in bucatarie este simpla: caut retete simple, dar gustoase, pe care sa le pot face repede, sa fie sanatoase si sa il bucure pe Bogdan. Nu imi place sa petrec mult timp in bucatarie, asa ca incerc sa fiu eficienta si sa pregatesc masa rapid si fara ca in urma mea sa ramana teancuri de vase nespalate.
Pentru ca in timpul saptamanii Bogdan mananca la gradinita, de obicei retetele mele sunt de gustari sanatoase sau de preparate usoare pe care sa le folosim la micul dejun sau la cina. In ultima luna insa am experimentat combinatii noi, am incercat idei pe care nu le mai testasem pana atunci si cumva am adus un plus de savoare la mesele noastre, asa ca m-am gandit sa va impartasesc si voua cateva dintre retetele de preparate rapide pe care le folosim noi cu drag.
Recunosc ca acest “avant” de gospodina a avut si un motiv: un aparat de gatit pe care il avem de la inceputul lui martie si care a reusit sa ma impulsioneze sa gatesc mai mult. Aparatul se numeste Nutribaby si este un multifunctional cu multe functii practice, gandit pentru pregatirea meselor pentru intreaga familie, de la bebelusi pana la noi, cei mari. Practic robotul incorporeaza 5 functii: incalzitor de biberoane, sterilizator, aparat de gatit cu aburi, blender si aparat de decongelare sau incalzire a mancarii. Tare bine ar fi fost sa am eu aparatul asta cand am inceput diversificarea! Pe atunci aveam doar un blender vertical si pentru o mama fara experienta prea mare in bucatarie gatitul cu o mana pe blender si cealalta tinandu-l pe bebe nu a fost deloc usor.
Chiar daca Bogdan este mare acum si am trecut de mult de etapa diversificarii, cand am citit despre Nutribaby am zis ca merita sa il incerc, chiar daca folosim doar 3 dintre cele 5 functii ale lui (blender, gatit la aburi si incalzire). Noi (atat eu, cat si Tati) am fost cuceriti imediat de usurinta cu care gatim cu el, asa ca acum parca suntem tentati mereu sa alegem retete in care sa il folosim, pentru ca ni se pare mult mai practic sa gatim asa. Toate retetele stranse mai jos sunt facute de noi la Nutribaby, dar se pot face si fara un astfel de aparat (cu putin mai mult efort), asa ca le puteti incerca si voi. Daca va doriti insa sa gatiti des pentru cei mici si sa va descurcati repede in bucatarie va recomand cu drag sa incercat un robot multifunctional. Noi avem Nutribaby de pe site-ul Bebe Brands, de aici, este un produs premiat de numeroase ori in strainatate si cred ca este o unealta foarte buna pentru orice mama care vrea sa transforme gatitul intr-o activitate usoara si placuta.
Va invit sa descoperiti retetele noastre, sper sa va inspire si mai ales sa fie pe placul copiilor vostri. 🙂 Sunt retete simple, pe care le faceti intr-un timp scurt si care le ofera copiilor nutrienti valorosi. Noi suntem intr-o perioada in care incercam sa ne imprietenim cat mai mult cu fructele si legumele, asa ca in majoritatea retetelor veti gasi ingrediente din aceasta categorie.
1. Crumble de mere
Ingrediente:
- 250 g mere (cantitatea se refera la merele deja decojite si fara partea din mijloc, practic exact partea pe care o puneti in blender)
- 50 g faina
- 20 g unt
- ceva pentru indulcit: cateva curmale / pasta de curmale / sirop de artar (in functie de preferintele voastre; se poate folosi si o lingura de zahar, dar noi preferam sa il evitam in preparatele pentru copil)
Timp de preparare: 30 minute (5 minute pregatire + 25 minute gatite)
Merele se taie in bucati si se pun la aburi timp de 10 minute. Se amesteca faina, untul si indulcitorul manual, pentru a se obtine consistenta de crumble.Dupa ce merele se gatesc la aburi fie le punem la blender si obtinem o pasta, fie le strivim cu furculita in bucatele mici. Peste mere se adauga mixul de faina, unt si indulcitor si se pun la cuptor timp de 10-15 minute, pana se obtine acea crusta aurie.
2. Smoothie de avocado
Ingrediente:
- 1 avocado mic (bine copt)
- 1 iaurt (preferabil mai cremos)
- 1 lingurita de miere
- cateva picaturi de lamaie
Durata: 5 minute
Se curata avocado. Se pun toate ingredientele in blender pana se obtine textura dorita, este putin groasa, asemanatoare unui piure dens.
3. Supa de morcovi cu branza
Ingrediente:
- 100 g morcovi
- 20 g ceapa
- 1 cartof mediu
- cateva bucatele de telemea de capra
- condimente in functie de gust (eu am folosit rozmarin)
Durata: 30 minute
Se curata legumele si se taie in bucati. Se pun cartofii si morcovii in aparatul de gatit cu aburi (am pus cartofii jos si morcovii sus) si se gatesc timp de 17 minute. Dupa 7 minute de cand morcovii si cartofii sunt in aparat se adauga ceapa peste morcovi.
Dupa ce sunt gata legumele, se pun toate impreuna cu telemeaua si condimentele in blender. Se mixeaza pana se obtine o textura fina. Se adauga apa pana cand textura este asa cum va doriti. Optional la servire se poate adauga parmezan ras pe deasupra.
4. Tartine cu crema de branza facuta in casa (o alternativa sanatoasa la cremele de branza din magazine)
Ingrediente:
- 100 g branza feta (sau telemea)
- 50 g ricotta
- marar si busuioc proaspat
- condimente dupa gust
Durata: 5 minute
Se amesteca branza cu mararul, busuiocul si condimentele in blender pana se obtine textura dorita. Daca vreti o crema mai putin groasa puteti adauga o lingura de smantana. Crema de branza se intinde apoi pe paine – ideal ar fi sa aveti o paine facuta in casa sau o paine cu cereale sau cu maia, pentru ca sunt variante mai sanatoase pentru alimentatia copilului.
5. Iaurt inghetat cu banana si mango (un desert sanatos si rapid)
Ingrediente:
- 3 banane
- 2 mango mici
- 1/3 cana de suc de portocale
- cateva picaturi de zeama de lamaie
- o cana si 1/2 de lapte (nu foarte gras)
- indulcitor in functie de preferintele voastre (curmale / pasta de curmale / sirop de artar / miere)
- 1 iaurt cremos mic
Durata: 10 minute prepararea + o ora la congelator
Se curata fructele si se taie in bucati, apoi se pun in blender pana devin o pasta. La aceasta pasta se adauga laptele, iaurtul, indulcitorul si se amesteca din nou.
Se pune compozitia in forme de inghetata sau in paharele simple si se pune la congelator timp de o ora. Se poate servi cu dulceata pe deasupra.
6. Panna cotta de piersici
Ingrediente:
- 300 g piersici (am gasit reteta gandita cu piersici, noi le-am inlocuit cu mere)
- 150 ml lapte
- 2 linguri de smantana
- 1 lingurita de miere
- 1 ou
Durata: 40 minute (10 minute preparare + 30 minute gatire)
Se spala fructele si se taie in bucati, apoi se pun la programul de gatire cu aburi timp de 10 minute. Apoi se muta in blender, se paseaza si se lasa sa se raceasca.
Toate celelalte ingrediente se paseaza separat in blender si apoi compozitia obtinuta se toarna intr-un recipient care se acopera si sa pune din nou timp de 20 minute la gatire cu aburi. Dupa ce compozitia de raceste se adauga pe deasupra piureul de fructe si se serveste.
7. Mere cu biscuiti (o reteta ideala pentru bebelusi, dar pe care o mancam cu drag si noi, cei mari)
Ingrediente:
- 4 mere medii
- 3 biscuiti
- putin suc de fructe
Durata: 15 minute
Se curata si se taie merele. Se pun merele timp de 10 minute la gatit la aburi (noi am folosit partea de jos de la Nutribaby). Se faramiteaza biscuitii. Se pun merele in blender impreuna cu putin suc de fructe si se amesteca pana se face o pasta. Apoi se adauga biscuitii si se amesteca inca o data.
Pentru copii mai mari bucatile de biscuite se pot lasa asa cum sunt dupa sfaramare. Noi doar am amestecat merele pasate cu biscuitii putin, cat sa se distribuie biscuitii in toata compozitia.
8. Iaurt cu fructe facut in casa (o alternativa sanatoasa la iaurturile cu fructe din magazine)
Ingrediente:
- 100 g de fructe la alegere (noi am folosit mere sau banane)
- o lingurita de miere
- 200 g iaurt cremos (facut in casa sau cumparat)
Durata: 5 minute
O mare parte din fructe se pun in blender si se mixeaxa impreuna cu mierea, la final se adauga iaurtul si se mai mixeaza inca o data. Restul de fructe se taie in patratele mici si se pun asa in iaurt, apoi se amesteca. Aceste bucatele dau un plus de savoare preparatului.
9. Tarta cu somon, praz si branza (gustoasa si plina de nutrienti)
In reteta originala din care m-am inspirat tarta se prepara cu branza de capra, dar puteti incerca si cu alte tipuri de branza, noi am folosit telemeaua.
Ingrediente:
- 2 bucati de somon (fara piele)
- 4 bucati de praz
- cateva cubulete de branza
- 2 oua
- 1 lingura de smantana
- 1 lingura faina (sau malai)
- putin ulei de masline
Durata: 35 minute (pregatire 15 minute + gatire 20 minute)
Bucatile de somon se gatesc la abur (noi le-am pus in primul cos din Nutribaby si l-am lasat 15 minute). Dupa ce trec 7 minute se adauga la aburi prazul (noi l-am pus in al doilea cos).
Separat se amesteca in blender un ou intreg, galbenusul de la al doilea, faina (sau malaiul) si smantana.
Apoi asezam somonul si prazul intr-un recipient, adaugam pe deasupra restul preparatelor mixate si bucatelele de branza. Recipientul se pune la aburi inca 15 minute si apoi preparatul este gata.
10. Milkshake cu banane si miere (preferatul nostru)
Ingrediente:
- 3 banane mari
- 1 lingura de miere
- 400 g lapte (puteti folosi lapte de vaca sau lapte vegetal, dupa gust)
Durata: 5 minute
Se amesteca bananele cu mierea si putin lapte in blender pana se obtine o pasta. Se adauga apoi restul laptelui si se ameteca iar. Optional se pot adauga fulgi de ovaz in compozitie, pentru a o face mai groasa.
11. Piure cu lapte de migdale (un piure dulce si gustos)
Ingrediente:
- 4 cartofi dulci medii
- 1/2 cana de lapte de migdale (sau alt lapte vegetal)
- 1 morcov
- 1 ceapa mica
- condimente dupa gust
Durata: 30 minute (10 minute pregatire + 20 minute gatire)
Se curata legumele si se taie in bucati. Cartofii si morcovii se pun in aparatul de gatit cu aburi timp de 20 minute, cartofii in partea de jos, morcovii in cea de sus. La jumatatea timpului se adauga si ceapa langa morcovi.
Legumele se pun apoi in blender si se paseaza pana se obtine o pasta. Apoi se adauga laptele de migdale si se amesteca iar pana se obtine o consistenta de piure, apoi se adauga condimentele. Se poate servi cald sau rece, dupa preferinte.
12. Iaurt cu mango si scortisoara (o alta varianta de iaurt cu fructe facut in casa, de data asta cu alte arome)
Ingrediente:
- 1 mango mare (bine copt)
- 200 g iaurt simplu
- 1 lingurita de scortisoara
Durata: 5 minute
Mago se curata si se taie in bucati, apoi se paseaza in blender. Se adauga scortisoara si se mai amesteca inca o data pentru a obtine o compozitie omogena cu aroma de scortisoara. Pasta de mango se adauga peste iaurt, se amesteca si se serveste rece.
13. Muesli cu fructe si iaurt (ideal pentru micul dejun)
Ingrediente:
- 1 iaurt cremos
- 1 mango mic ( in loc de mango puteti folosi orice alt fruct, noi am incercat cu banana)
- 3 linguri de cereale de ovaz (sau orice alte cereale va plac)
Durata: 20 minute
Cerealele se inmoaie in apa calda timp de 10 minute. Fructul se curata si se taie. Apoi toate ingredientele se amesteca in blender pana se obtine o compozitie cremoasa. Pentru a decora atractiv preparatul se adauga pe deasupra in farfurie bucatele mici de fructe si se presara cateva cereale.
14. Tartine cu crema de somon (o reteta similara tartinelor cu crema de branza)
Ingrediente:
- 100 g somon afumat (sau gatit – cel gatit la aburi mi se pare mai sigur pentru copii, cel afumat este mai gustos si merge folosit cand pregatit aperitive pentru oaspeti)
- 150 g branza cremoasa (noi am folosit branza de vaci)
- 1 lingura de smantana
- marar sau alte verdeturi
Durata: 5 minute
Se taie somonul in bucatele. Branza cu smantana, mararul si verdeturile se amesteca in blender pana se obtine o pasta. La final se adauga somonul si se mai amesteca putin, astfel incat bucatelele de somon sa nu se paseze integral.
Crema de somon se intinde apoi pe paine – ideal ar fi sa aveti o paine facuta in casa sau o paine cu cereale sau cu maia, pentru ca sunt variante mai sanatoase pentru alimentatia copilului.
15. Tarta cu banane si curmale
Este o reteta simpla, fara coacere si foarte gustoasa. Noi am preluat ideea de e blogul Cristinei, gasiti reteta integrala aici. Noi am folosit biscuiti fara zahar, pentru ca aveam cativa prin casa.
Pentru majoritatea retetelor am folosit ca sursa de inspiratie site-ul cookingbabyfood.com, pe care l-am descoperit tot datorita aparatului Nutribaby. Este un site care propune multe retete care se pot realiza folosind robotul multifunctional. Unele retete nu ni s-au potrivit, pentru ca mi se pare ca au ingrediente nepotrivite pentru copii, pe unele le-am adaptat ca sa le putem pune in practica, dar in general pot spune ca a fost o buna sursa de inspiratie. Pozele sunt preluate tot de acolo (in afara de cele de la milkshake, care sunt facute de mine), ca sa va faceti o idee despre cum arata preparatele, eu sunt un mare anti-talent la felul cum arata mancarea in farfurie, asa ca nu am vrut sa va descurajez cu pozele mele. 🙂
Sincer nu credeam ca va exista vreodata un aparat care sa ma faca sa imi doresc sa ajung acasa doar ca sa pregatesc ceva bun, dar iata ca mi s-a intamplat si asta! Acum nu pot decat sa imi doresc sa punem in practica multe retete noi, sa gatim mai des si sa reusim sa avem un stil de viata sanatos si echilibrat. Noi am fost incantati de Nutribaby si vi-l recomandam si voua cu drag, mai ales daca aveti copii mai pretentiosi la mancare, care va provoaca mereu sa inventati noi retete.
Mult spor la gatit! Daca incercati una dintre retetele propuse aici m-as bucura sa imi spuneti daca a iesit pe gustul vostru si mai ales al celor mici. Iar daca aveti alte propuneri de retete simple si gustoase sa stiti ca mi-ar prinde bine.
Am postat si eu pe blog o reteta de gustare sanatoasa si gustoasa – chipsuri din sfecla rosie: https://ardemkilograme.wordpress.com/2015/12/03/chipsuri-din-sfecla-rosie-o-gustare-foarte-sanatoasa/