Camera copilului decorata chiar de el (+ un concurs pentru voi)
Sa incurajam autonomia copiilor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a creste copii siguri pe ei si dornici sa descopere lumea pe cont propriu. Inca de mici copiii trebuie sa prinda incredere ca sunt capabili sa faca lucruri singuri si ca pot decide in anumite privinte (adaptate varstei lor, bineinteles), iar parintii trebuie sa invete la randul lor sa le ofere celor mici libertate si sa le accepte dorintele, de fiecare data cand acestea pot fi puse in practica.
Desigur ca sunt aspecte in care noi ca parinti trebuie sa decidem pentru copiii nostri, dar sunt multe altele in care ii putem implica pe cei mici in decizii si sa tinem cont de parerile lor. Unul dintre cele mai la indemana moduri de a oferi autonomie copiilor inca de la varste foarte mici este sa ii lasam pe ei sa aleaga felul in care va arata camera lor.
In acest fel le stimulam celor mici creativitatea si imaginatia, lasandu-i sa simta ca au controlul asupra modului in care isi aranjeaza camera. Noi am facut asta inca de cand Bogdan era mic, imi amintesc ca atunci cand avea aproape 2 ani am planificat o redecorare a camerei lui, in care el a fost foarte implicat. El a ales cum sa aranjam lucrurile, a decis atent unde vom pune fiecare jucarie, m-a pus sa mut patul de vreo cateva ori (desi el oricum doarme cu noi, iar patul lui este doar un loc de dragalit), a pus hainele pe un suport la indemana si a selectat impreuna cu mine tot felul de lucruri din cele 3 cutii colorate din camera lui. Ce ne-a ajutat mult a fost faptul ca avem o camera in stil Montessori, gandita ca toate lucrurile sa fie la indemana copilului, asa ca a fost usor sa il las pe el sa decida cum va arata fiecare coltisor. 🙂
Iata care au fost pasii pe care i-am parcurs noi in reamenajarea “condusa” de Bogdan:
- am lasat in camera doar piesele mai mari de mobilier, dar si covoarele (avem doua) pe care a decis el cum le asezam (aici m-am implicat putin in asezarea bibliotecii, altfel “riscam” sa o asezam in fata usii de la balcon)
- apoi am adus lucrurile de pus in biblioteca, adica jucariile si cartile, iar el a decis unde le punem pe fiecare, desigur cu cateva pauze de joaca atunci cand descoperea cate o jucarie cu care nu se mai jucase de mult 🙂
- pentru haine am adus un suport de umerase si o cutie mare, iar el lea sortat: pe unele mi le dadea sa le pun pe umerase, pe altele le punea in cutie
- apoi l-am rugat sa aleaga cutii de depozitare pentru camera lui (dintre multe pe care le avem in dressing); a ales trei cutii mari si colorate si apoi le-a folosit ca sa puna in ele celelalte lucruri pe care si le dorea in camera lui
- desigur ca la final a mai “decorat” putin camera, lipind stickere pe oriunde avea voie, adica pe masa, scaune si suportul patului.
A iesit o camera draguta, mult mai practica decat m-as fi asteptat eu si cu siguranta mai ordonata decat speram. 🙂
Cateva idei pentru o amenajare in stilul copilului
Daca va place ideea de a va lasa copilul sa isi amenajeze camera asa cum isi doreste, iata cateva idei care cred ca va vor fi de folos.
1. Implicati-l pe copil in cat mai multe etape ale amenajarii. De exemplu, daca mergeti sa cumparati mobila pentru camera lui, luati copilul cu voi si lasati-l sa aleaga modelul care ii place cel mai mult. Tot impreuna cu el puteti cumpara asternuturi noi, cutii vesele pentru depozitare si orice alte lucruri noi vreti sa achizionati pentru camera lui.
2. Pentru copiii mai mari puteti incepe facand o schema a camerei, in care el sa deseneze cum si-ar dori sa arate la final. Dupa ce veti termina amenajarea cu siguranta copilul va fi incantat sa vada ca totul arata asa cum si-a imaginat la inceput.
3. Incercati sa ii dati copilului cat mai multa libertate pentru a-si folosi imaginatia si creativitatea. Faptul ca se va simti liber sa faca orice alegere isi doreste il va face sa se simta important si independent. (este bine sa nu ii oferiti optiuni decat in legatura cu lucruri pe care le puteti accepta; de exemplu este bine sa stie ca nu poate elimina din camera obiecte de mobilier mari, dar le poate pozitiona oricum isi doreste)
4. Daca aveti o camera mica in care nu exista prea multe optiune de amenajare, puneti accentul pe libertatea de a decora camera oricum isi doreste. Puteti cumpara impreuna tot felul de stickere (pentru mobilier si pereti), il puteti lasa sa realizeze obiecte decorative (mici tablouri pe panza, decoratiuni din hartie) sau il puteti incuraja sa amenajeze intr-un mod original toate lucrurile mici de prin camera (creioane, pensule, foi, etc). Gasiti multe idei dragute si pe Pinterest, le puteti studia impreuna cu copilul pentru ca el sa poata alege ce ii place mai mult.
Incurajarea autonomiei copilului este esentiala pentru ca el sa prinda incredere in fortele proprii si sa se simta sigur pe alegerile pe care le face. Un copil care isi aranjeaza singur camera va fi apoi mai dispus sa contribuie la curatenie si strangerea jucariilor, asa ca iata inca un beneficiu pentru parinti. 🙂
Aranjarea camerei poate fi primul pas pentru a-i oferi copilului mai multa autonomie si libertatea de a-si exprima dorintele si in acelasi timp poate fi un test pentru ca noi, parintii, sa invatam sa le respectam alegerile (chiar daca uneori nu sunt chiar pe placul nostru) si mai ales sa ii facem sa simta ca parerile lor sunt importante pentru noi.
O provocare pentru voi
Voi cum incurajati autonomia copiilor vostri? Daca si voi ii incurajati pe cei mici sa isi manifeste autonomia, va lansez si o provocare draguta: prietenii de la Danonino au lansat pe pagina lor de Facebook un concurs simpatic. Trebuie doar sa incarcati pe pagina lor o poza cu copilul in timp ce isi decoreaza singur camera, iar cei de la Danonino va rasplatesc cu stickere de camera si branzica Danonino! Noi ne-am inscris deja!
One Comment