Am asteptat conferinta sustinuta de Esther Perel cu multa curiozitate si cu speranta de a gasi raspunsuri la dificultatile din viata de cuplu. Esther insa m-a surprins prin abordare, pentru ca ea ne-a oferit de fapt multe intrebari la care sa ne raspundem singuri si astfel sa aflam ce se intampla cu adevarat inauntrul nostru si in relatia pe care o avem cu partenerul de cuplu.
A fost o conferinta interactiva, cu multe dialoguri cu cei din sala si din acest motiv imi este mai greu sa o povestesc aici, dar voi incerca sa adun in continuare cele mai importante idei din prima parte a conferintei, asa cum mi le-am notat acolo. A doua parte a conferintei a fost dedicata relatiei de cuplu a parintilor, asa ca o voi povesti separat, sunt si acolo multe idei de impartasit.estherperel1
Iata notitele mele din timpul conferintei, sper sa va ajute sa va intariti relatia de cuplu si sa reaprindeti / mentineti dorinta intre voi si omul iubit.
– De-a lungul istoriei casatoria a fost de multe ori o chestiune care tinea de aspecte materiale, iar sexul era facut din motive de reproducere. Dragostea a existat mereu, dar deseori se manifesta in relatii adulterine, pentru ca deseori oamenii nu se casatoreau din dragoste. Schimbarea de la relatiile bazate pe datorie si obligatie sociala la relatiile bazate pe conectare si placere este un proces in desfasurare, pe masura ce invatam ca o casnicie fericita este mai mult decat o convietuire bazata pe motive practice si presupune de asemenea o relatie emotionala puternica si o viata sexuala implinita.
– Majoritatea cuplurilor care vin la terapie spun ca au probleme de comunicare. Dorinta de comunicare inseamna de fapt dorinta ca noi sa contam pentru partener, sa simtim ca el ne pretuieste si ca isi doreste sa ne asculte. De multe ori uitam sa ii acordam partenerului atentie reala, sa il ascultam in mod autentic si sa ii aratam cat de mult pretuim momentele in care suntem impreuna.
– Inteligenta erotica inseamna sa fim mereu in cautarea de noi activitati de cuplu care sa pastreze vie curiozitatea si pasiunea. Daca am oferi partenerilor atentia pe care o oferim clientilor in viata profesionala relatiile noastre ar deveni mai bune. Partenerul are nevoie de atentia noastra, vrea sa se simta iubit, pretuit si apreciat, dar de multe ori uitam sa ii oferim asta.
– Copiii ar trebui sa isi vada parintii aratandu-si dragostea, avand momente de tandrete si declarandu-si sentimentele.
– Daca privim atent observam ca toate religiile cuprind sisteme gandite pentru a controla sexualitatea. Asa apare prejudecata ca sexul facut pentru placere este un pacat, o rusine care trebuie ascunsa. O alta prejucata ne indica faptul ca sexul ar fi o obligatie pe care trebuie sa o indeplinim ca sa ne pastram partenerul. Dar barbatul modern nu isi doreste o femeie pasiva care face sex din datorie, ci vrea sa vada ca femeia traieste momentul si iubeste sexul cu el.
– Este important sa ne dam seama ca noi suntem stapanii propriei dorinte. Preludiul incepe de fapt la finalul actului sexual anterior, iar cucerirea partenerului este un proces care nu tine doar de sexualitatea propriu-zisa, ci de intreaga atmosfera erotica din cuplu.
– Barbatii si femeile au abordari diferite in ceea ce priveste sexualitatea si este util ca fiecare sa inteleaga perspectiva celuilalt. Femeia simte nevoia sa fie sigura ca barbatul este interesat sa faca sex cu ea pentru ca este interesat de ea si nu doar de sex. Barbatul isi doreste sa simta ca femeia se bucura de sex si simte placerea alaturi de el.
– La inceputul relatiei flirtul si seductia sunt foarte prezente in viata de cuplu, dar de multe ori acestea dispar de-a lungul timpului. Ca sa pastram dorinta sexuala trebuie sa ne straduim sa readucem mereu seductia si tensiunea erotica intre noi si partener, chiar daca au trecut multi ani de relatie.
– Ne putem simti bine in timpul sexului doar atunci cand avem o stare de bine si de implinire personala si cand stim sa ne iubim corpul si ii permitem sa simta placerea. Iubirea de sine ne face sa ne pretuim, sa nu ne temem sa ne lasam in voia pasiunii si sa stim sa ii cerem partenerului acele lucruri care ne implinesc atat emotional, cat si fizic.
– In viata sexuala egoismul este bun, pentru ca ne permite sa ne concentram asupra corpului nostru si sa ne bucuram de ceea ce simtim. Dorinta pe care o simtim fata de partener este strans legata de dragostea de sine si pretuirea de sine.

– Prima parte a conferintei a continut si un exercitiu numai bun de facut acasa cu partenerul. Pe rand fiecare dintre parteneri trebuie sa ii spuna celuilalt 5 lucrurri care il fac sa simta dorinta sexuala (turn on) si 5 lucruri care ii strica cheful (turn off). Aceste lucruri nu ttrebuie sa aiba legatura cu ceea ce face partenerul (de exemplu nu spunem “mi se strica cheful cand ma ignori”), ci doar cu noi (de exemplu “mi se strica cheful cand ma simt neatragatoare fizic”). Exercitiul ne ajuta pe noi sa descoperim care sunt acele lucruri care ne pot stimula dorinta sau din contra sa ne-o alunge, dar in acelasi timp este un exercitiu util penttru partener, pentru ca il va ajuta sa ne cunoasca mai bine.

– Sunt multe de povestit din tot ce a spus Esther, dar subiectul nu este asa usor de pus in cuvinte aici pe blog, asa ca va recomand sa ascultati cele doua TED talks sustinute de Estherr Perel ca sa intelegeti mai bine punctul ei de vedere in legatura cu inteligenta erotica si sexualitatea (le puteti gasi aici si aici).

Despre partea a doua a conferintei voi scrie separat, au fost multe informatii utile pentru viata de cuplu a parintilor si sper sa reusesc sa vi le impartasesc cat mai curand. Pana atunci va invit cu drag sa cititi si alte relatari de la conferinta lui Esther Perel, veti vedea abordarea ei din mai multe perspective si cred ca fiecare dintre acestea poate aduce un plus relatiei voastre.

La final pot doar sa va doresc sa gasiti mereu energia de a pastra dorinta in relatia de cuplu, sa va amintiti de toate lucrurile frumoase care va unesc de partener si sa va bucurati din plin de momentele de dragoste si de pasiune petrecute alaturi de acesta.estherperel2

credit foto: Alexandra Dinca (Fotografii de familie) / toate pozele oficiale ale evenimentului sunt pe pagina Puterea Relatiilor

Tagged on:     

One thought on “Cum putem construi o relatie fericita de cuplu (sfaturi de la Esther Perel)

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: