Antibioticul – prieten sau dusman?
Recunosc ca am sperat sa nu aud cuvantul “antibiotic” prea curand in viata mea de mama, dar iata ca unele lucruri nu le putem controla si uneori trebuie sa apelam la solutii pe care am fi vrut sa le evitam.
Antibioticul este un fel de “bau-bau” al mamelor, un fel de dusman care ne pandeste de la primul stranut si de care trebuie sa ne ferim cu orice pret. Cand pediatra ne-a spus de antibiotic prima mea reactie a fost sa nu il cumpar, cu gandul ca va face mai mult rau decat bine. Apoi am decis totusi sa o sun pe soacra mea, care este un doctor tare bun si sa ii cer o parere, iar ea m-a incurajat sa urmez sfatul pediatrei. Dupa cateva explicatii “dusmanul” de antibiotic devenise parca mai putin periculos si mi-am dat seama ca frica noastra de antibiotic este de fapt urmarea unor pediatri incompetenti care il prescriu fara motiv si care ne fac sa fim reticente si banuitoare.
De asta cred ca informarea este importanta, sa stim macar putin din mecanismul de actiune al antibioticelor si sa putem decide daca este necesar sau este doar recomandarea unui medic incompetent. Iata cam ce am invatat eu despre antibiotice atunci cand am avut rabdarea sa citesc mai mult.
#1 Antibioticele nu se iau preventiv. Ele nu pot actiona in preventia unei boli, ele ataca direct o infectie care deja exista in corp, deci daca auziti ca un pediatru va recomanda antibiotic preventiv puteti sa va ganditi sa schimbati doctorul.
#2 Antibioticele nu se iau pentru rosu in gat, sau pentru febra, sau pentru raceala. Ele se iau doar pentru o infectie bacteriana. Din acest motiv este necesar sa avem un diagnostic clar inainte de a lua antibiotic si sa fim convinsi ca este vorba de o bacterie. Daca administram antibiotic pentru o infectie cauzata de altceva, cum ar fi un virus, antibioticul nu are nici un efect, chiar poate fi daunator daca afecteaza sistemul imunitar deja slabit de boala.
#3 Antibiograma este obligatorie. Pentru a prescrie antibiotic un doctor trebuie sa identifice bacteria care a dus la infectie si sa ceara o antibiograma care sa arate la ce antibiotic este sensibila. De exemplu ca clasicul “rosu in gat” se face un exudat faringian cu antibiograma, iar antibioticul se da doar daca rezultatul indica o bacterie. Altfel poate fi vorba de un virus sau orice altceva pentru ca antibioticul este inutil. Sunt cateva situatii in care medicul poate identifica o infectie bacteriana in gat fara exudat, daca apar alte semne cum ar fi pungi de puroi, atunci se poate da antibiotic, dar tot este bine sa se faca in paralel un exudat ca sa se asigure ca tratamentul ales este bun.
Daca vi se prescrie antibiotic fara analize care sa dovedeasca necesitatea lui va sfatuiesc sa va ganditi bine daca sa il cumparati. Evident nu imi permit sa dau sfaturi medicale, pentru ca nu sunt doctor, dar tot ce am citit mi s-a parut logic si cred ca mai bine mai cereti o parere.
De asemenea antibioticele actioneaza diferit la fiecare copil, deci daca dupa cateva zile de tratament observati ca infectia este la fel de puternica mergeti la doctor ca sa schimbati tratamentul. In general antibioticele au un efect bun daca sunt luate corect, dar administrarea lor fara motiv poate face mult rau in mod inutil. Daca aveti un pediatru care va tot recomanda antibiotic fara sa aiba motive intemeiate poate ar fi bine sa gasiti un alt doctor. Daca pentru o raceala nu stie sa va sfatuiasca bine, nu vreau sa imi imaginez ce s-ar intampla daca v-ati confrunta cu ceva mai complicat. Dar daca doctorul va explica de ce este necesar antibioticul, pe baza unor analize, veti vedea ca antibioticul nu este “dusmanul” nostru, ci doar al infectiei de care ne dorim sa scapam.
Trebuie pastrat un echilibru in toate, mai ales in felul in care ne tratam copiii, fara idei preconcepute si conceptii bazate pe ce spun altii. Sunt adepta tratamentelor naturiste atunci cand ele se potrivesc, dar uneori chimia ne ofera aceste medicamente care au rolul lor bine definit si care sunt menite sa ne faca bine atunci cand alte metode nu functioneaza.
Fiecare are dreptul sa isi trateze copilul cum vrea, dar cred ca le datoram lor, copiilor nostri, efortul de a ne informa ce este mai bine pentru ei. Pentru ca prin alegerile noastre le definim acesti ani minunati ai copilariei si tare bine ar fi sa putem face doar alegerile corecte.
Sunt intrutotul de acord cu cele mentionate aici… Din doua rele, alegi pe cea mai putin rea!
Sanatate si numai clipe vesele va doresc! ♡ pupici
Multumim mult, draga Carmen!
Eu nu cred ca doctorii nu stiu ca antibioticele nu aduc nici un ajutor in cazul infectiilor virale ci doar in cazul celor bacteriene…ci nu vor sa se complice, nu vor sa vina apoi parintele si sa zica: "uite, nu te-a dus capul sa ne dai antibiotic si avem complicatii". Asa ca in majoritatea cazurilor prescriu peventiv antibiotice… Nu vor sa fie responsabili de urmari…
Corect, din pacate ei vor sa scape de responsabilitate si antibioticul este varianta "preferata" de tratament pentru orice. Unii recomanda antibiotic preventiv, ceea ce mi se pare dovada maxima de indiferenta si incompetenta.
Mai adaug ceva: mai ales in cazul antibioticului perfuzabil, trebuie NEAPARAT facut test de alergie. Daca nu i s-a mai administrat copilului antibiotic-in general, ori ACEL antibiotic- in particular, NU AR TREBUI dat fara test de alergie la el.
Mai ales pe vena! Vitza de reactive a unui bebelus-copil la perfuzie este ceva ce nu va puteti imagina!
O spun din experienta. Anul de gratie 2013, fiul meu in varsta de 1 an si jumatate a primit antibiotic intravenous FARA TEST DE ALERGIE, IN SPITALUL BALS. In 10 minute a facut soc anafilactic, la mine-n brate, am ajuns la terapie intensiva. Nu doresc nimanui sa afle cum este sa te trezesti ca ti se sufoca, vanat-verde la fata si cu tot corpul umflat, copilul in brate. Si sa nu fie niciun cadru medical acolo, caci, NU, DOAMNELE NU AU CONSIDERAT CA E CAZUL SA URMAREASCA REACTIA la prima doza de antibiotic.
Din fericire pentru noi, am trecut de acel moment, am stat la terapie intensiva 7 zile, am suferit ca un caine langa fiul meu. Si, DA!!, am vrut sa scriu (pe blog) despre ce s-a intamplat atunci, dar nici acum nu sunt in stare… Asa de tare a durut intamplarea aia!
Multa-multa sanatate si ..aveti grija de voi:)
Of, Vio, nu imi vine sa cred. 🙁 Chiar ieri era la jurnal o stire despre o fetita de 4 ani care a murit dupa socul provocat de anticioticul intravenos. Imi pare tare rau ca ati trecut prin asta, slava Domnului ca ati scapat cu bine.
Eu chiar nu stiam de asta, iti multumesc ca mi-ai scris experienta ta, voi povesti si eu mai departe altor mame cand voi mai auzi discutii despre antibiotice, mi se pare o informatie esentiala. Pacat ca doctorii nu ne protejeaza cum ar trebui, ar fi fost de datoria lor sa faca acele teste inainte de a aplica orice tratament.