Boli de toamna la bebelus – cum ne descurcam
Toamna vine mai mereu cu acei virusi neplacuti care se raspandesc repede in colectivitatile de copii si de care cu greu scapam. Pentru noi mersul la cresa ne aduce inevitabil multe provocari la capitolul sanatate, dar am decis sa le luam asa cum vin, sa le acceptam si sa incercam sa invatam din fiecare cate ceva, ca sa fim mai pregatiti data urmatoare.
Primul lucru pe care l-am observat a fost ca Bebe nu s-a imbolnavit mult mai des decat alti copii de varsta lui care stateau acasa, pentru ca acestia intra si ei in contact cu alti copii la locurile de joaca si in tot felul de alte locuri, iar virusii nu asteapta mult ca sa isi faca simtita prezenta.
Din fiecare moment mai neplacut am incercat sa invatam ceva, iar asta ne ajuta sa fim mai relaxati cu prezenta acestor virusi si bacterii in viata noastra de zi cu zi, iar asta cred ca ne ajuta sa ne pastram moralul ridicat. Pentru ca poate ce am invatat noi este util si altor mamici am decis sa scriu putin despre asta. Nu am descoperit lucruri “salvatoare” sau solutii care alunga boala, ci doar mici detalii care ne fac mai pregatiti sa luptam cu orice noua provocare apare.
1. Nasul infundat
Prima luna la cresa a fost o continua generare de muci, desi inca nu incepuse toamna. Am ajuns sa ii tratam ca un lucru destul de normal pentru un copil in colectivitate, daca nu erau insotiti de alte simptome.
Sistemul respirator este inteligent si de aceea in medii cu virusi si bacterii poate dezvolta un fel de sistem de aparare cu multe mucozitati, menit sa formeze un fel de bariera pentru patrunderea in sistem a altor “musafiri” nepoftiti. Din acest motiv mucii nu sunt de speriat, atat timp cat nu isi modifica semnificativ culoarea si nu impiedica buna respiratie. Dificultatile au aparut o data cu nasul infundat, care ne facea noptile mai greu de suportat. Bebe respira greu si deci nu se odihnea bine. Nu sunt mare fana a picaturilor de pus in nas, asa ca prima data folosim metode traditionale.
In primul rand facem curatarea nasului cu un aspirator nazal. Pentru ca nu imi plac cele legate la aspirator (si nici nu a fost cazul sa folosim asa ceva pana acum) folosesc doar aspiratorul clasic. Cel mai eficient model mi se pare cel conectat la gura mamei, prin care se aspir amai bine secretiile. Am cumparat unul de la Vibrocil de care sunt multumita.
Un truc pentru desfundarea nasului seara este baia cu aburi. Inainte de baia de seara lasam mai mult timp apa calda sa curga, pana cand in baie se fac aburi grosi. Apoi umplem cadita, il punem pe Bebe acolo si pe parcursul baii lasam deschis robinetul de la cada mare, din care curge apa clada. Acea apa nu ajunge la cadita lui Bebe sau la el, doar curge aproape de cadita lui, iar aburii ajung la nasucul infundat. Efectul este imediat, se observa cum mucii incep sa curga singuri si asa reusim sa eliminam multe dintre secretiile care nu prea ies cu aspiratorul. Daca totusi simtim ca a mai ramas ceva punem aspiratorul nazal imediat dupa baie, iar mucisorii ies mai usor.
O alta varianta pentru secretii nazale care se incapataneaza sa nu iasa sunt aerosolii cu ser fiziologic. despre aerosoli am scris mai multe aici.
Mai este varianta clasica de pusser fiziologic in nas si apoi aspirat. Aici am gasit un alt truc. Bebe nu statea deloc sa ii punem ser fiziologic din monodoze (acele recipiente mici, de 5 ml, cu ser ficiologic) si toata procedura era chinuitoare pentru amandoi. Apoi am inceput sa cumpar ser fiziologic la cutie mare (sunt fie sub forma de cutie, fie sub forma de punguta, cumparate de la farmacie). Recipientul este mare, se poate folosi mult timp si este mult mai ieftin decat variantele cu recipiente individuale. Se tine la frigider mereu, iar serul se scoate cu o seringa. Noi folosim seringi de 2 ml, pentru ca sunt mai micute. Dupa ce scoatem serul din recipient cu seringa (cu ac) folosim seringa (fara ac) ca ii punem serul in nasuc. Seringa (fara ac) poate fi pusa la baza narii, indiferent de pozitia in care sta copilul, iar apoi se apasa brusc pe piston, iar serul iese cu presiune si ajunge imediat in nasuc. Noi facem asta usor, Bebe vine singur langa mine si in timp ce sta in picioruse sau in fund ii pun serul, care nu il mai deranjeaza. Serul curata nasul si apoi se scurge repede afara, deci discomfortul chiar este mic.
Picaturile de nas sunt o varianta doar daca sunt indicate de doctor. Noi am folosit Colargol (atunci cand avea o infectie de tip bacterian, pentru ca la acestea este tare util) si Vibrocil (doar putin cand a avut nasul infundat pe fondul unei infectii virale). Important este ca Vibrocilul sa nu fie luat mai mult de 5 zile consecutiv, indiferent de situatie.
2. Bronsiolita, respiratia greoaie si tusea
La noi tusea a venit cand Bebe a facut bronsiolita si a insemnat patru zile de concediu medical. Din acest moment neplacut am invatat mai multe lucruri utile.
– Respiratia ingreunata a copilului (cea insotita de un zgomot ca un suierat) trebuie urmarita atent, pentru ca arata o problema respiratorie care se poate agrava. Am invatat de la pediatra ca gravitatea problemei poate fi estimata prin numararea respiratiilor. Numararea se face atunci cand copilul este linistit, preferabil in somn, altfel respiratia poate fi mai rapida din alte motive. In mod normal trebuie sa numaram sub 40 de respiratii pe minut. Eu numar de obicei 30 si ceva de respiratii atunci cand respira obisnuit. Daca numarati mai mult de 40 de respiratii este clar o problema undeva in sistemul respirator si este bine sa va programanti la doctor. Daca numarati cumva mai mult de 45 de respiratii cel mai bine mergeti imediat la doctor, pentru ca poate fi ceva serios.
– Tusea este un simptom cu multe variabile. Inainte de acest moment stiam doar de tusea seaca si cea productiva, iar de la pediatra primisem doua sugestii de siropuri, cate unul pentru fiecare situatie. Cand Bebe a inceput sa tuseasca productiv am folosit unul din siropuri, dar apoi am aflat ca mai rau am facut si ca in bronsiolita nu se iau siropuri de tuse. Deci pentru orice medicament, oricat de inofensiv pare si indiferent de cate ori l-ati folosit anterior, consultati pediatrul, pentru ca fiecare situatie are alte particularitati.
– Am scapat de bronsiolita fara antibiotic, pentru ca am refuzat sa ii dau asa ceva fara dovada ca este ceva cauzat de o infectie bacteriana. Am fost avertizata de riscuri, am preferat sa merg la control de trei ori pe saptamana ca sa il asulte la plamani decat sa ii dau ceva cu care nu sunt de acord. Deci se poate, trebuie doar un doctor care sa vrea sa se implice.
3. Herpangina si durerile de gat
Cred ca este deja celebru acel rosu in gat pe care il fac mai toti copiii in perioada asta. Un lucru care ne arata clar ca bebelusul are dureri in gat este faptul ca nu isi mai inghite saliva si prefera sa o scoata din gurita, iar asta se vede prin scurgerile abundente de saliva care se aduna pe hainute. Abundenta lor ne arata ca nu sunt cauzate de eruptiile dentare si trebuie sa ne indice o inflamatie a gatului.
Copilul va tinde sa refuze mancarea si nu trebuie insistat sa manance. Eu nu insist niciodata cu mancarea, nici atunci cand este sanatos, dar atunci cand este bolnav tot aud sfaturi ca ar trebui sa insist mai mult ca sa aiba energie sa se refaca. Adevarul este ca bebelusii au un instinct puternic si au dezvoltate mecanisme care sa ii ajute sa se refaca. Daca refuza mancarea trebuie sa intelegem asta. Mie mi-a fost si mai clar acest lucru atunci cand m-am imbolnavit si eu de herpangina, boala care ii dadea lui dureri in gat, si am constatat ca nu puteam sa inghit nimic decat cu dureri mari. Nici chiar mancarea mea preferata nu imi mai trebuia, abia beam ceaiuri si apa. Deci imi inchipui cum se simtea el atunci cand refuza sa manance si ma bucur ca nu am insistat cu mancarea.
Herpanigina este o boala cauzata de un virus care determina aparitia in gat a unor afte dureroase. Se manifesta prin febra si dureri in gat. Din pacate nu se poate actiona cu ceva asupra aftelor, ci se pot doar ameliora simptomele cu antitermice si antiinflamatoare prescrise de doctor.
Durerile in gat pot fi cauzate de un virus (cum este in situatia virusului care determina herpangina) sau de o bacterie. Doar infectiile cauzate de bacterii si trateaza cu antibiotic, iar asta se stabileste prin exudat faringian. Prescrierea de antibiotice pentru rosu in gat fara identificarea cauzei acestei infectii face mai mult rau decat bine, asa ca este preferabil sa ne informam si sa fim siguri ca doctorul prescrie medicamentele intr-un mod responsabil.
4. Febra
Mi se pare important ca febra sa nu mai fie perceputa ca un dusman care trebuie inlaturat cu orice pret, ci mai cu seama ca un indicator al faptului ca organismul copilului lupta si sistemul imunitar isi face treaba. Noi avem o atitudine ceva mai relaxata in tratarea febrei, aprobata de pediatra noastra, pe car eo folosim de fiecare data.
In primul rand febra este doar temperatura peste 38,5 luata intrarectal. Ce este sub aceasta valoare este doar o temperatura putin crescuta care poate aparea in o multidutine de factori: oboseala, o camera prea calduroasa, agitatia de la joaca si multe altele. Daca temperatura trece de 38,5 atunci luam masuri. Pentru febra intre 38,5 si 39 folosim metode nemedicamentoase: dezbracam copilul doar in body, ii scoate sosetutele, il pun la san daca vrea (de obicei vrea) si ii fac o atmosfera cat mai linistita, pentru ca agitatia duce doar la mentinerea febrei.
Daca febra persista folosim o baita mai racoroasa, adica putin mai rece decat de obicei si comprese reci puse pe cap. Metodele cu infasurat in spirt, otet si orice alte leacuri babesti sunt periculoase, nu le recomand nimanui si pot avea urmari grave mai ales la copiii mici. Singurul infasat care functioneaza este cel intr-un prosop udat cu apa calduta (adica nu apa rece, ci doar putin mai rece decat cea de la baita), care se pune pe tot corpul, de la brau in jos. Aceasta metoda se foloseste si in spitale si trebuie folosita mai ales la temperaturi mari.
Pentru febra peste 38,9 – 39 folosim antitermice, adica Panadol si Ibalgin. Doza trebuie sa fie cea recomandata in functie de greutate. In mod normal antitermicele se dau la 6 sau la 8 ore, dar daca febra nu scade atunci se recomanda antitermice la 4 ore, alternativ Panadol si Nurofen. Daca Bebe nu vrea sa ia antitermicul sirop, atunci folosim supozitoarele cu paracetamol, care sunt destul de eficiente.
Noi nu ii dam antitermice preventiv si nici dupa un moment cu febra nu ii dam antitermic daca nu mai este cazul. Antitermice sunt facuta ca sa scada febra, nu vad sensul sa fie luate in absenta ei. Orice febra care persista este un motiv de mers la doctor. De asemenea febra la copii pana la 3 luni este o urgenta medicala si trebuie consultat imediat doctorul.
Singura situatia in care noi folosim antitermic la o febra intre 38,5 si 39 este atunci cand vad ca Bebe este molesit si are o stare proasta. Atunci stiu ca este o febra care va creste si este mai bine sa intervim din timp. Pana acum am fost norocosi si momentele cu febra au trecut relativ repede. Dar chiar si asa ma sperie putin fiecare febra, pentru ca stiu ca este semnul unei noi lupte cu vreun virus sau vreo bacterie si tare as vrea sa le pot alunga cumva ca sa nu il mai necajeasca pe Bebe deloc.
Ca un bilant al momentelor neplacute in care ne-am luptat cu bolile de toamna pot spune ca am trecut prin zile nenumarate de muci, o bronsiolita care ne-a tinut 4 zile acasa, o eruptie cutanata cu diagnostic necunoscut, o hepargina care a adus alte 4 zile de stat acasa, diferite momente cu febra din motive variate, nas infundat si o diaree de tip enterocolita. Am trecut peste toate, speram de acum incolo sa fim mai feriti de bolile colectivitatii. Sanatate multa tuturor copiilor si mamicilor!
of Doamne! bebelusii nu sunt doar dulci, ei pot fi plângaciosi atunci când sunt bolnaviori – am uitat, dar ai dreptate, nu avem cum sa ne ferim de astfel de situatii. Important este sa fie cauza bine determinata pentru ca in cel mai scurt timp sa fie înlaturata. Cu cât mai putin antibiotic, cu atât mai bine, mai ales în primii trei ani de viata.
Draga mea Raluca, va doresc sanatate multa si cât mai putine clipe de confruntare cu boli, raceli sau alte disconforturi. Pupici :-*
Multumim mult, draga Carmen! Sper sa treaca repede sezonul asta plin de boli si sa am in continuare un bebe sanatos si bucuros! 🙂
Sa stii ca la mine si teama de asa ceva a fost unul din motivele pentru care am spus nu cresei aceleia la 11 luni. Am amanat colectivitatea pt a fi ceva mai mare, caci cu cat este mai mare cu atat duce mai "usor" toate cele, inclusive febra. (Andrei, acum 2 sapt, la 5 dimineata, cu 39 si ceva febra, canta "the weels on the bus" si facea tumbe prin pat…:P). Bine, cred ca depinde si de firea copilului, el este prin natura zodiei:))un super pozitiv. Slava cerului, caci eu sunt Capricorn, si sunt orice numai pozitiva nu:(
Stiu ca ianuarie, care va fi inceputul gradinitei pt noi, s-ar putea sa fie inceputul unei perioade mai grea…pt ca sunt cosntienta ca va face si el tot felul de chestii din colectivitate. Sper sa am ..distonocalm??:))) in casa, si sa trecem cu bine prin toate. (da, glumesc..incerc sa ma incurajez singura…)
Herpangina a avut si Andrei, la 1 an si 6 luni, venita ca o complicatie a enetrocolitei ce ne- a trimis in Bals. La el , micutul, a fost forma oribila- caci si gura toata ii era plina de pustule..:( Pe fond de imunitate scazuta de la enetrocolita deja existent, virusul herpanginei a facut ravagii extreme…
Partea buna e ca ele trec…si ca doar neuronii nostril se mai imputineaza:)…caci ei uita repede ce-au patit. Din fericire!! :))
Sanatate si ..sa va ocoleasca bolile de-acum:)
Multumim, Vio! Si voua multa sanatate, sa incepeti gradinita fara boli suparatoare.
Eu admir mult la copii capacitatea lor de a uita de ce a fost greu, ei se refac si imediat au iar bucuria aceia frumoasa in privire, ca si cum nici o boala nu ii poate intrista. Mai greu pentru noi, ca se aduna noptile nedormite in care pazim capsorul infierbantat de febra, dar vor trece si asta pe masura ce ei vor mai castiga imunitate. 🙂