La nastere se face vaccinul BCG contra tuberculozei, inca din maternitate. Este unul dintre vaccinurile din schema standard de vaccinare si l-am facut si noi in maternitate.
Acest vaccin determina o reactie locala, care este normala si care conform pediatrei noastre are loc de obicei la 8-10 saptamani. Noi am avut aceasta reactie din luna a treia, cand locul unde este facut vaccinul a inceput sa se umfle. Regiunea s-a inrosit si ulterior a inceput sa colecteze puroi, asa ca arata destul de umflat si plin de lichid.
Stiam ca este ceva normal, deci nu ne-am panicat. Totusi intr-o seara dupa baita umflatura s-a spart, iar puroiul a supurat, impreuna cu putin sange. Pe moment m-am speriat putin, dar ne-am documentat si am aflat ca se poate intampla. Acelasi scenariu s-a repetat de mai multe ori dupa baita.
Chiar inainte de botez, la patru luni, locul parea sa se vindece complet, era doar rosu, dar disparuse partea umflata. Ne-am bucurat, dar apoi dupa vreo doua saptamani locul a inceput sa se umfle iarasi, dar ceva mai putin.
Circula multe sfaturi pe internet despre evitarea baitelor, aplicarea de pansamente si altele. Noua ni s-a spus sa nu facem nici un tratament local, doar daca supureaza sa stergem cu un tifon steril ca sa curatam locul, fara sa apasam sau sa facem orice alte proceduri.
Baita se poate face, uneori supureaza dupa, dar doar pentru ca se inmoaie locul si se duce coaja formata acolo. Daca preferati, puteti evita locul la baita, dar daca se uda sa stiti ca nu este o problema. La controlul de cinci luni pediatra s-a mirat ca inca avem reactia aceasta si a masurat diametrul petei rosii. Am mers chiar la un alt doctor dintr-un cabinet alaturat, care a confirmat ca este totul normal. Am aflat atunci ca pentru reactii mai puternice se poate folosi un unguent local, dar doar la recomandarea medicului, pentru ca este vorba de un anumit medicament, in rest orice alte creme nu au nici un efect.
Reactia este normala, chiar de dorit, pentru ca arata ca imunizarea s-a facut corect. Daca nu se face acel semn pe manuta pe care il avem cu totii vaccinul trebuie repetat, deci mai bine sa fie o reactie. Sfatul doctoritei a fost doar o igiena locala buna si rabdare, pentru ca va trece de la sine atunci cand sistemul imunitar va considera ca s-au creat suficienti anticorpi. Daca totusi apar manifestari mai grave, cu inrosirea unei zone mari de piele, umflarea ganglionilor de la subrat si orice alte simptome neobisnuite trebuie sa mergem la doctor, care va decide ce avem de facut.

Tagged on:

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: