Recent am participat la un nou eveniment din seria Maratonului de Sanatate Secom, in cadrul caruia dr. Ana Maria Iulian, expert in nutritive comportamentala, ne-am vorbit despre alimentatie corecta, despre alegeri potrivite si mai ales despre un stil de viata sanatos pe care sa il insuflam si copiilor nostri. Am primit multe informatii interesante despre alimentatie si, chiar daca personal nu am fost de acord cu toate parerile expuse in discursul ei, am avut de invatat lucruri utile despre alimentatia sanatoasa ca stil de viata.

Participarea la eveniment m-a ajutat sa imi restructurez in minte principiile dupa care ma ghidez eu in alimentatia lui Bogdan, dar si sa aflu aspecte care sa ma ajute ca noi sa avem un stil de a manca mai sanatos in familie.

Principiile dupa care ne ghidam noi in alimentatia lui Bogdan sunt urmatoarele:

– mesele sunt mereu momente placute, niciodata nu il oblig sa manance si nu ii impun feluri de mancare care nu ii plac (uneori insist sa guste un anumit fel de mancare, pentru ca el este reticent sa incerce lucruri noi, asa ca il rog doar sa guste si apoi sa decida singur daca vrea sau nu sa manance; de asemenea mai insist putin atunci cand ne pregatim sa plecam de acasa si stiu ca este nemancat si ca probabil i se va face foame repede, iar el uneori este dispus sa stam la masa, alteori luam o gustare la pachet si mancam mai tarziu)

– incerc sa mancam des in familie si sa ne bucuram de masa impreuna, pentru ca sunt sigura ca exemplul nostru conteaza enorm pentru ca Bogdan sa aiba o relatie buna cu mancarea (de asemenea noi mancam des la restaurant si noua ne plac mult aceste mese, pentru ca sunt momente aparte in care imbinam distractia in familie cu mancaruri care ne plac)

– atunci cand mergem la magazin il implic pe Bogdan in alegerea alimentelor si ii explic de ce este buna o anumita varianta sau de ce nu vom lua anumite produse de pe rafturi (acum stie singur sa aleaga produse sanatoase si daca vede dulciuri ambalate atragator mi le arata, ii explic din nou de ce nu le cumparam si el intelege imediat)

– pana acum am evitat zaharul din alimentatia lui Bogdan, pentru ca nu cred ca este sanatos, mai ales la varste mici (insa facem si exceptii: cand este ziua cuiva la gradinita mananca tort, daca mergem in vizita undeva poate gusta orice desert de acolo, in vacante a mai gustat inghetata din cornet)

– ma straduiesc ca alegerile facute sa fie sanatoase, dar in acelasi timp incerc sa nu exagerez, pentru ca imi place sa avem un oarecare echilibru si sa nu transform alimentatia sanatoasa intr-un stres atat pentru mine, cat si pentru el (de exemplu a incercat o lingurita de Nutella cand a descoperit borcanul meu ascuns :-), a gustat pufuleti de la un alt copil, a cerut sa incerce inghetata Nirvana din congelator); pentru noi varianta aceasta de a-l lasa sa testeze produse pe care noi in mod normal nu i le oferim atunci cand este inevitabil sa se intample asta mi s-a parut mai potrivita decat sa ajung sa ii pun tot felul de interdictii care sa il frustreze sau care sa ma faca pe mine sa evit anumite contexte doar ca sa nu vada mancare “nepotrivita” (mi se pare esential insa ca astfel de momente sa fie doar exceptii si mai ales cei mici sa stie motivele pentru care aceste alimente nu fac parte din viata lor in mod normal)

– incerc sa ii vorbesc despre mancare de fiecare data cand am ocazia, ca sa stie de ce o anumita alegere este mai buna decat alta, pentru ca mi se pare esential pentru ca el sa inteleaga de ce este bine sa mancam sanatos si sa isi insuseasca aceste principii si atunci cand va fi mai mare si va putea face propriile alegeri alimentare.

Inca mai am multe de invatat in materie de mancat sanatos, stiu ca am facut si unele greseli (mai ales in legatura cu alimentatia mea), dar imi doresc sa invat despre alimentatia corecta atat pentru sanatatea mea, cat si pentru ca Bogdan sa aiba parte de cele mai bune alegeri si sa se dezvolte armonios. Tocmai de asta intalnirea cu dr. Ana Maria Iulian mi-a oferit o serie de informatii utile, pe care vi le impartasesc si voua, cu speranta ca va vor ajuta in alegerile pe care le faceti in legatura cu alimentatia voastra si a copiilor vostri.

Informatii interesante despre alimentatie corecta si un stil de viata sanatos

(punctele 3-11 din lista de mai jos sunt preluate direct din comunicatul oficial al evenimentului, pentru ca am vrut sa le redau exact asa cum au fost prezentate, cred ca este mai util sa le cititi in acest format)

1. Nu exista mai multe stiluri de a manca in mod corect, ci doar un singur fel: mancatul sanatos. Atunci cand mancam sanatos slabim in mod natural, fara a tine vreo dieta. Toti copiii ar trebui sa manance sanatos, indiferent daca sunt normoponderali sau supraponderali. Atunci cand un copil se confrunta cu probleme de greutate este datoria noastra sa il ajutam atat sa invete sa manance sanatos, cat si sa isi rezolve problemele emotionale care apar atunci cand copilul simte ca are o problema. Chiar daca nu arata intotdeauna, copiii supraponderali sufera din cauza problemelor de greutate, pe care le pot interpreta ca o forma de esec si care le pot aduce deseori atitudini ostile si jignitoare din partea celorlalti copii si implicit excluderea din anumite grupuri.

2. Atunci cand mancam produse nesanatoase care contin zahar sau tot felul de substamte nocive pentru organism (produse de patiserie, dulciuri procesate, paine procesata, etc) putem ajunge rapid la o dependenta de zahar si la fenomenul de binging, care inseamna de fapt o nevoie de a manca foarte des si necontrolat. Acest stil nesanatos de alimentatie ne adduce atat probleme de greutate, cat si o imbatranire prematura pe care o putem observa atat la nivelul organelor interne, cat si la nivelul pielii (riduri, aspect imbatranit, celulita).

Mancarea aleasa corect ne aduce atat beneficii legate de sanatate, cat si o stare psihica buna si mai multa energie.

3. “Nu exista o dieta, ci un fel de a manca din toate alimentele, pornind de la ideea ca organismul nostru e un fel de masina care nu este in stare sa digere orice. Nu suntem ceea ce mancam, suntem ceea ce putem digera si apoi ceea ce putem absorbi din intestin in sange. Prin urmare daca mancam spanac nu vom avea fier. Exista un anumit tip de a pregati spanacul pentru ca fierul sa ajunga in sange.” (dr. Ana Maria Iulian)

Nefiind ceea ce mancam trebuie sa invatam ce anume mancam. Intr-o farfurie, legumele ar trebui sa ocupe o jumatate din spatiu, un sfert ar trebui sa-l ocupe produsele animale si un sfert glucidele cu absorbtie lenta. Cand vorbim despre aceste glucide cu absorbtie lenta nu ne referim la biscuiti, napolitane, ciocolata, bauturi carbogazoase, produse de patiserie etc. Acestea sunt glucide cu absorbtie rapida de care trebuie sa ne ferim, pentru ca excesul lor se poate vedea „pe burta”, adica nivelul circumferintei abdominale.

4. Circumferinta abdominala ne spune un lucru foarte important despre noi. Si anume, m-am saturat de zaharul pe care tu mi-l dai in fiecare zi, de 7 sau de 30 de ori pe saptamana si nu mai pot. Excesul de zahar pe care-l consumam prin dulciuri, orez alb, paine, produse de patiserie, pizza etc se depoziteaza in zona abdomenului. In plus, acest exces incepe sa ne deregleze homeostazia interna, ne dorim sa mancam din ce in ce mai mult si apare fenomenul de binging – un consum excesiv sau compulsiv.

5. Este foarte important sa respectati proportiile alimentelor din farfurie, sa consumati alimente bogate in fibre (orez integral, paine integrala, legume), fructe (pentru a inlocui glucidele cu absorbtie rapida).  O alimentatie sanatoasa ne ofera energie pentru a ne trezi dimineata, combustibil pentru intregul organism si buna-dispozitie.

6. Este foarte important sa alegem alimentele de calitate si sanatoase. Cand cumparam alimente este ca atunci cand mergem sa ne luam haine. De ce ne-am cumpara alimente care sa ne imbolnaveasca si sa ne faca batrani pe interior? Atunci cand ne imbracam ne uitam sa aratam bine cu ceea ce alegem. De exemplu, de ce nu ne-am imprieteni cu urda, un aliment despre care studiile arata ca este bogat in cisteina, un aminoacid care in organism formeaza un antioxidant foarte puternic numit glutation. Acest ingredient ne apara de stresul oxidativ, prin urmare ne apara de imbatranire si ne ajuta sa aratam bine.

7. Pentru buna functionare a organismului si implicit sanatatea acestuia, avem nevoie de vitamine, minerale, enzime. Intre toate acestea trebuie sa existe un echilibru. Nicio extrema nu este buna, fiecare trebuie sa gaseasca o cale de mijloc. In conditiile in care nutritia moderna arata prin studii longitudinale ca un anumit fel de a manca poate sa ofere o oarecare protectie, dincolo de ereditate, pentru ca nu ereditatea este atat de importanta, ci mediul, stresul pe care-l gestionam prost, alimentele pe care le consumam, atitudinea noastra referitoare la lucrurile care ni se intampla. Conceptul de medicina integrativa este cel care abordeaza pacientul ca intreg si-l trateaza in universul lumii lui.

8. Este foarte important sa avem trei mese zilnic. Organismul este generos dimineata si asa cum ne alimentam masina inainte de a porni la drum, tot asa trebuie sa oferim corpului nostru energie pentru a rezista pana la pranz. Daca nu-i oferim resursele necesare, corpul nostru isi va lua singur. Seara, atunci cand vom manca 3 mese intr-una. Exact atunci corpul nostru nu mai este dispus sa-si imparta energia cu noi si-si va pune deoparte jumatate din tot ceea ce mancam.

Stabiliti-va doua gustari intre mese. Acestea va vor mentine glicemia constanta intre mese si va vor mentine capacitatea de concentrare si energia constanta.

9. In plus, este foarte important sa ne facem timp sa mancam. Daca nu vom manca in jumatate de ora dupa ce ni s-a facut foame, peste doua ore vom manca de trei ori mai mult si s-ar putea sa nu ne saturam. Acordati-va timp pentru a va odihni si pentru a va reface. Somnul are un rol foarte important in homeostazia organismului. O noapte pierduta va putea fi recuperata in patru.

10. O alimentatie sanatoasa contine toate cele trei tipuri de grasimi: grasimi saturate, grasimi monosaturate si grasimi polisaturate. Toate aceste grasimi sunt bune, insa conteaza mult proportia acestora. Se poate observa ca alimentatia ultimilor 50 de ani abunda in  grasimi saturate si in glucide rafinate. Chiar daca tendinta generala este sa se consume alimente light si degresate, acestea nu contin grasimi, dar sunt bogate in glucide rafinate. Reduceti grasimile saturate, insa evitati produsele light si ne orientati-va catre alimentele complete, de ex. unt, lapte integral. Va puteti lua aceste grasimi saturate din unt, carne si nu din produsele de fast-food, produse de patiserie.

11. Includeti in alimentatie grasimi monosaturate – avocado, uleiul de masline, nucile, uleiul de samburi de struguri. Grasimile Omega-3 sunt alta categorie de grasimi sanatoase care n-ar trebui sa va lipseasca din alimentatie. Acestea pot fi de origine vegetala: uleiul de in, uleiul de rapita, uleiul de seminte de dovleac. Pestele oceanic este o sursa extraordinara de acizi grasi Omega-3, de origine animal. Sardinele, macroul, heringul, tonul, somon-ul, codul, fructele de mare – sunt bogate in acizi grasi omega-3 si ar trebui sa se gaseasca in alimentatie sanatoasa. Acizii grasi Omega-3 au foarte multe implicatii in metabolismul organismului. Sunt antiagreganti plachetari, antiinflamatori, intra in constructia membranelor celulare care sunt dublu fosfolipide, sunt analgezici, protejeaza creierul de actiunea nociva a anumitor substante, ne ajuta sa scadem in greutate.IMG_0627


Evenimentul despre alimentatie sanatoasa a facut parte din maratonul de Sanatate Secom, un proiect de informare care isi propune sa aduca fata in fata specialistii din domeniul medical si persoanele interesate de sanatate, intr-un maraton de dialoguri deschise. Proiectul este are drept scop promovarea unei atitudini responsabile fata de propriul organism si cultivarea unui comportament preventiv si va cuprinde o serie de seminarii, distribuite in cadrul mai multor sectiuni.

Despre alte evenimente din aceasta serie am mai scris aici:

Cum alungam stresul si oboseala – lucruri simple care ne pot ajuta

Infectiile respiratorii la copii – mituri, adevaruri si sfaturi practice

Cum este influentata dezvoltarea copiilor de timpul petrecut in fata televizorului sau tabletei?

Maratonul este organizat de Secom cu sprijinul Anei – Mamica Urbana, cea datorita careia am avut si eu ocazia sa particip la aceste intalniri. Se anunta si alte intalniri cu subiecte interesante, asa ca sigur voi mai reveni cu vesti pe blog.IMG_0626

Credit foto: Cristina Bobe – haart studio

Tagged on:

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: