Mici trucuri pentru a-i imprieteni pe copii cu mancarea
Trebuie sa va spun de la inceput ca Bogdan a fost de mic un copil mancacios, asa ca ma puteti considera o mama norocoasa. Nu cred ca acest lucru a fost in vreun fel meritul meu, ci mai cu seama o combinatie intre felul lui de a fi si atitudinea noastra relaxata fata de mancare.
Chiar si asa, Bogdan are o reticenta destul de mare la a incerca mancaruri noi sau chiar acelasi aliment dar intr-o forma diferita. Asa ca pe parcursul timpului am descoperit tot felul de mici trucuri pentru a-l imprieteni cu mancarea. Vi le impartasesc aici atat pentru mamele cu copii la fel de reticenti la “noutati”, cat si pentru mamele cu copii mai putin mancaciosi, care poate vor gasi idei care sa le inspire.
Inainte de a va spune ce facem pentru a imprieteni copilul cu mancarea va spun 3 lucruri pe care nu le facem si care sunt sigura ca il ajuta pe Bogdan in “relatia” cu mancarea:
– NU il fortam niciodata sa manance daca el nu vrea (nici nu insistam exagerat, nici nu folosim amenintari sau promisiuni de recompense)
– NU laudam mancarea, doar il invitam sa o descopere (daca i-as spune ca o mancare este extraordinara si lui chiar nu i-ar placea stiu ca apoi nu mi-ar mai acorda la fel de multa incredere cand il invit sa incerce ceva nou)
– NU consider ca trebuie sa manance de toate, doar pentru ca mie imi plac respectivele alimente sau mancaruri (accept refuzurile lui daca a incercat ceva si mi-a spus ca nu ii place, mi se pare normal sa ii respect preferintele).
7 idei care au functionat la noi
Am strans aici 7 idei descoperite pe parcursul timpului; desigur ca ele nu functioneaza mereu, dar pe noi ne-au ajutat mult aproape de fiecare data cand ne-am dorit sa il imprietenim cu un anumit aliment sau fel de mancare sau cand avea o perioada in care refuza sa manance si incercam sa il determinam sa nu ramana flamand. š
1. Implicati copilul in alegerea alimentelor la cumparaturi
Noi facem multe cumparaturi online si deci nu mergem des la magazin, dar am observat cat de mult ajuta ca Bogdan sa aleaga singur de pe rafturi ceea ce ii place. Puterea de a fi decis singur ce mananca il face mult mai cooperant in momentul mesei si mult mai dornic sa manance produsele de pe raft.
Drumurile la magazin sunt siĀ o ocazia foarte buna de a discuta despre ce inseamna alimente sanatoase si de a-l invata sa faca alegeri corecte atunci cand ia un produs de pe raft.
2. Implicati copilul in gatit
Noi alegem retete simple si usor de facut si il implicam pe Bogdan de fiecare data cand vrea. Curiozitatea de a vedea cum se prepara un fel de mancare combinata cu nerabdarea de a gusta rezultatul final ne ajuta sa avem mese mancate cu entuziasm si multa pofta.
3. Povestiti-i copilului despre alimente
Bogdan la un moment dat nu prea mananca fructe si nici nu voia sa incerce alte lactate in afara de iaurt (ma refer la chefir, crema de branza). Asa ca am inceput sa ii povestesc despre ele: ca fructele cresc in copaci (cu toata povestea de la muguri la flori si apoi la fruct), ca lactatele ne sunt daruite de vaca / oaie / capra si asa mai departe.
El este foarte atent la povestiri si daca ii arat si imagini este si mai incantat. In scurt timp am fost uimita sa vad ca isi aminteste tot si imi spune ca vrea “chefir de la vacuta”Ā sau ca este dispus sa incerce mai multe fructe.
4. Aratati-i copilului ca poate imparti mancarea lui cu animalele
Cred ca mai toti copiii indragesc animalele, asa ca ele pot fi un aliat bun atunci cand vrem sa ii aratam copilului ce binevenite sunt fructele si legumele in alimentatie.
Bogdan a inceput sa ceara morcovi dupa ce a vazut ce incantate erau animalele de la Ferma Animalelor sa ii manance, s-a imprietenit cu merele dupa ce a vazut ca le poate imparti cu calutii si tot asa. Conteaza mult sa le aratam copiilor cat de mult se bucura animalele atunci cand le oferim mancare, ei vor retine asta si vor fi mai tentati sa incerce si ei alimentele rontaite cu pofta de animalele preferate. (Reversul medaliei este ca Bogdan a gustat incantat si boabele pisicilor. š )
5. Incercati combinatii noi
Chiar daca poate parea ciudat pentru noi, copiii au criterii diferite cand aleg mancarea, uneori se ghideaza doar dupa culoare sau textura si nici nu vor sa guste.
De asta pe mine m-a ajutat sa incerc combinatii diferite pentru ca alimentul nou sa aiba pe rand texturi si nuante diferite. La noi exista si o solutie (aproape) universal utila: orice se pune in briose este imediat acceptat! š Fie ca vorbim de fructe, legume sau carne. Nu stiu daca functioneaza si la voi, dar sigur orice copil are “slabiciunile” lui culinare de care puteti profita.
6. Pregatiti o degustare aparte pentru jucarii
Noi avem 3 prieteni “mancaciosi” printre jucariile de plus: Ursuletul si minionii Bob si Dave. Asa ca uneori cand am ceva nou pregatit sau vreau sa incercam un produs nou cumparat ii povestesc lui Bogdan despre ce este vorba si il intreb daca ar vrea sa organizam o masa de degustare pentru prietenii de plus.
Apoi punem patru scaunele la masa, ii asezam pe toti si eu le povestesc tuturor ce urmeaza sa mancam. Bogdan este incantat sa le explice si el si sa le ofere farfuriile cu mancare. Degustarea este mai mereu un succes, in sensul in care Bogdan accepta sa manance. Uneori decide ca nu ii place felul de mancare / alimentul respectiv, alteori mananca si portiile jucariilor. Pentru mine este insa o reusita doar faptul ca a incercat si a avut sansa sa descopere ceva nou.
7. Fiti creative si surprinzatoare cu modul de prezentare a mancarii
Aici recunosc ca eu nu am talent deloc, de obicei mancarea facuta de mine arata absolut normal, nu ma pricep sa o fac asa atragatoare cum vad in pozele de pe blogurile culinare si nici nu am prea mult talent la decorat farfuria. Stiu insa ca uneori este bine sa fac un efort,Ā deoarece pentru copii un aspect frumos si jucaus poate conta mult si poate face diferenta intre o portie de mancare ignorata total si una gustata cu multa pofta.
Creativitatea poate consta fie intr-o farfurie mai aparte (noi avem una cu Mickey care este tare indragita), fie intr-un mod de decorare aparte (de exemplu facem briose decorate cu “fete zambitoare”), fie intr-o asezare in farfurie cat mai creativa (gasiti pe internet o multime de idei de farfurii asezate in forma de personaje din desene, de norisori colorati si asa mai departe). In functie de cat de creative sunteti, putetiĀ concepe voi ceva deosebit sau doar sa preluati o idee care v-a placut, important este ca farfuria sa fie atractiva si surprinzatoare pentru copil, sa il determine sa fie curios sa guste mancarea si sa transforme masa intr-un moment placut si cat mai distractiv.
Cam acestea sunt ideile mele, sper sa va fie de folos si sa va ajute si peĀ voi sa iiĀ imprieteniti pe cei miciĀ cu cat mai multe alimente sanatoase. Daca aveti si voiĀ miciĀ trucuri care functioneaza m-as bucura sa mi le impartasiti,Ā cu siguranta orice inspiratie este binevenita!Ā
Ce a mai functionat cu fetita mea:
1. O las pe ea sa se serveasca (mai putin cu ciorbele). Isi pune singura mancarea in furfurie, servindu-se din tava/platou/cratita/oala, dupa caz :). Este foarte incantata de activitatea asta, de a-si alege singura ce mananca si de a-si pune in farfurie, fara ajutor.
2. Are cateva cutite pentru copii, mai putin taioase, cu care isi taie singura bucatele (pepene, omleta, budinca etc)
La fel e incantata ca poate folosi cutitul asa cum fac mami si tati si parca mananca mai cu spor. š
3. Daca felul de mancare permite (de ex. omleta) folosim formele pentru biscuti si facem stelute, inimioare, ursuleti.
Foarte dragute ideile, iti multumesc! Chiar vazusem zilele trecute niste cutite pentru copii la Zara Home, o sa ii cumpar si eu lui Bogdan.
Imi place mult ideea de a se servi singur, o vom incerca si noi!