Schema de vaccinare pentru bebelusi
Iata care sunt vaccinurile incluse in schema platita de stat, cele considerate obligatorii. Stiu ca pe tema vaccinurilor sunt multe discutii legate de utilitatea acestora, dar noi am decis sa le facem pe acestea si in plus doua recomandate de pediatra.
1. imediat dupa nastere, in maternitate – vaccin antihepatita B (HepB)
2. in primele zile dupa nastere, in maternitate – vaccin antituberculoza (BCG)
3. la 2 luni – vaccinantidifteric / antitetanic / antipertussis (DTPa), vaccin antipoliomelitic (VPI), vaccin antimeningita (Hib), vaccin antihepatita B (HepB) facute simultan de pediatru
3. la 4 luni – vaccinantidifteric / antitetanic / antipertussis (DTPa), vaccin antipoliomelitic (VPI), vaccin antimeningita (Hib) facute simultan la pediatru
4. la 6 luni – vaccinantidifteric / antitetanic / antipertussis (DTPa), vaccin antipoliomelitic (VPI), vaccin antimeningita (Hib), vaccin antihepatita B (HepB) facute simultan la pediatru
5. la 12 luni – vaccinantidifteric / antitetanic / antipertussis (DTPa), vaccin antipoliomelitic (VPI), vaccin antimeningita (Hib), vaccin antihepatita B (HepB) facute simultan la pediatru
La 4 ani va urma vaccinul antidifteric, antitetanos, antituse convulsiva, iar apoi vaccinurile din unitatile scolare.
Fiecare vaccin poate veni cu reactii adverse care sunt explicate de pediatru, pentru ca parintii sa fie pregatiti. Mereu este bine sa intrebati ce reactii pot aparea si cum sa actionati daca va confruntati cu ele dupa vaccin, mai ales ca bebe este mic si trebuie sa fim cat mai atenti la orice schimbare din starea lui.
Deocamdata noi am trecut de vaccinurile din maternitate si de cel de la 2 luni. Am aflat ceva informatii utile despre ele, le scriu aici cu speranta ca vor fi de folos si altor parinti care trec prin asta.
La vaccinul facut in maternitate antituberculoza (BCG) se va injecta in mana, iar locul va reactiona de obicei la 4-7 saptamani, cel putin asa ne-a spus pediatra. La noi reactia a fost observabila cam pe la 9 saptamani si consta in inrosirea zonei si umflarea ei. Din informatiile pediatrei reactia dureaza cateva saptamani si poate ajunge chiar la strangerea unei pungute cu puroi care apoi dispare de la sine. Aceasta este o reactie normala si deci nu trebuie tratata in nici un fel. Este chiar un semn bun ca apare o reactie locala, care apoi va lasa acel semn cunoscut de vaccin pe care il avem si noi de cand eram mici.
La vaccinul facut la 2 luni se va injecta in picior, iar pe moment bebe va simti durere local. Reactiile adverse pot fi inrosirea piciorului, umflarea locului, agitatie, febra si stare generala deteriorata. Cel mai bine cereti pediatrului variante de tratament pentru orice problema poate aparea. Noi am pus in ziua vaccinului comprese cu apa rece pe picior ca sa prevenim umflarea locului. Am fost sfatuiti ca daca locul se umfla sa punem comprese cu rivanol rece, de la frigider, dar nu a fost nevoie de asa ceva. In ziua respectiva bebe a fost mai agitat, iar seara a avut fruntea mai fierbinte.
Pe langa aceste vaccinuri am fost sfatuiti de pediatra sa mai facem doua vaccinuri, dintre care cel antirotavirus, pe care l-am facut la 2 luni. Vaccinul se cumpara de la farmacie (pe noi ne-a costat 275 lei), trebuie transportat cu atentie la temperatura recomndata si se ia pe cale orala, dat de pediatru. Are gust bun, deci bebe il va lua destul de usor. La fel este bine sa stiti ce reactii adverse pot aparea ca sa stiti cum sa actionati.
De asemenea dupa schimbarea scutecului in urmatoarele doua saptamani dupa vaccin trebuie sa ne spalam bine pe maini, pentru ca virusul se elimina prin scaun si riscam sa facem o diaree puternica.
Treptat dupa ce vom trece prin urmatoarele vaccinuri voi scrie aici informatiile pe care le primesc, daca va fi ceva nou.
Cu siguranta alegerea de a face vaccinurile trebuie luata de parinti dupa cum considera, cred doar ca este bine ca toti sa fim informati si sa stim riscurile pe care ni le asumam atunci cand ne decidem pentru una dintre variante. Sfatul pediatrului poate fi util, mai ales daca ati gasit un medic bun si aveti incredere in recomandarile primite.