Am citit mai multe varianta despre varsta potrivita pentru diversificare, cea mai actuala varianta este de 4 luni pentru bebelusii hraniti cu formula de lapte si de 6 luni pentru bebelusii hraniti cu lapte matern. Dar pentru ca in diferite carti de pediatrie numarul de luni difera, mi se pare ca varianta cea mai buna este cea determinata de dezvoltarea bebelusului, mai presus de varsta acestuia. Aceasta varianta cuprinde cateva elemente pe care trebuie sa le verificam inainte de diversificare si care ne spun daca bebelusul este pregatit pentru introducerea alimentelor. Ca regula generala diversificarea nu va incepe inainte de 17 saptamani si va fi decisa dupa recomandarea pediatrului.

Iata semnele care iti arata ca bebelusul este pregatit:
♥ bebelusul poate sta in fund pe scaunul de masa si isi tine bine capul (Bebe isi tine capul de mult, dar sta in fund doar sprijinit, dar pe scaunul de masa sta comod)
♥ bebelusul sa isi fi dublat greutatea de la nastere (la noi se potriveste perfect, Bebe a avut la nastere 4.180 g si acum are 8.480 g)
♥ se uita cu interes cand altii mananca si chiar mesteca instinctiv (Bebe se uita l anoi cand mancam de parca i-ar fi pofta si de multe ori mesteca de parca ar vrea sa ne arate ca vrea sa guste)
♥ reflexul de scoatere a mancarii din gura a disparut (noi nu am testat acest lucru, dar Bebe pare interesat sa duca la gura mancarea)
♥ bebelusul pare ca nu se satura din mesele de lapte si se trezeste noaptea mai des pentru a cere de mancare (asta nu cred ca ni se potriveste, deocamdata Bebe mananca bine la san, la intervalele normale, uneori se trezeste noaptea mai des, dar cred ca este normal sa aiba nopti mai agitate uneori).
La sfatul pediatrei noastre vom incepe diversificarea acum, pentru ca avem varsta potrivita si am indeplinit cerintele de mai sus macar partial. Cred ca instinctul este cel care ii poate spune oricarei mame cand este momentul potrivit, pediatrul este cel care va ghida primele etape ale diversificarii si bebelusul este cel care decide ce alimente ii plac si pe care le va introduce cu placere in alimentatie.
sursa foto
Tagged on:     

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: