Alaptare la cerere sau alaptare dupa program?
Am citit mult pe tema asta, mai ales dupa ce am nascut. Parerile si argumentele sunt destule de ambele parti, chiar pare ca se duce o lupta intre cele doua abordari. Multe mamici scriu despre metoda lor cu certitudinea ca este cea mai buna alegere. Cu siguranta este cea mai buna alegere pentru ele si bebelusii lor, dar nu inseamna ca solutia este universal valabila. Ce se potriveste unui bebelus poate fi total nepotrivit pentru altul, deci nu cred in abordarile predefinite care ne asigura reusita in alaptare.
Dupa parerea mea alaptarea este un proces de adaptare treptata la nevoile bebelusului, dar si ale mamei, pentru ca amandoi trebuie sa se simta confortabil cu alegerea facuta. Voi spune de la inceput ca sunt impotriva ideii de a lasa bebelusul sa planga, mai ales de foame. Dar de asemenea cred ca felul in care bebelusul mananca poate fi influentat de mama, inca din primele luni.
In prima luna dupa ce am nascut am decis sa ascult de Bebe, sa il pun la san de fiecare data cand imi cere si sa il las pe el sa ma invete ce ar trebui sa fac. Cred mult in instinctele bebelusilor si in faptul ca ascultand de ele putem sa ii facem fericiti si multumiti. Am avut norocul unui bebelus mare, de peste 4 kg la nastere, iar asta conteaza mult, pentru ca avea un stomacel cu o capacitate mai mare si deci rezista mai mult intre mese. Prima vizita a pediatrei la noi acasa a fost atunci cand Bebe avea 10 zile si atunci am putut discuta mai multe cu ea, iar unul dintre subiecte a fost alaptarea. Ea m-a sfatuit sa alaptez la intervale cuprinse intre 2 si 4 ore, ideal la 3 ore, dar preferabil niciodata inainte de 2 ore. Mi-a explicat ca de mult eori interpretam plansul bebelusului gresit, mai ales cand inca suntem incepatoare si ca ne obisnuim sa il punem la san considerand ca il alaptam la cerere. De fapt de multe ori bebelusul este doar nelinistit si simte dorinta de a fi aproape de mama, fara sa ii fie foame, iar atunci cand il punem la san el se linisteste, desi nu cerea de fapt sa fie alaptat. De asemenea cand este obosit si nu poate adormi, iar noi il punem la san el va putea mai usor sa adoarma, desi nu era necesar sa il alaptam. In timp faptul ca noi l-am pus des la san fara sa avem ca motiv foamea il face sa isi formeze un stil de a manca mai dezorganizat, cand va manca putin si des, iar ulterior chiar va solicita lapte la intervale scurte de timp, pentru ca noi l-am invatat asa.
Deci primul lucru pe care a trebuit sa il invat a fost sa inteleg corect plansul bebelusului, sa disting momentele de foame de cele in care imi cere altceva. De multe ori este mai comod sa il punem pe bebe la san de fiecare data, pentru ca se linisteste repede, dar acest lucru ne poate fi dificil pe termen lung, cand bebe va fi mult mai dependent de san si va deveni cam singura lui modalitate de a se linisti atunci cand este mai agitat.
In prima luna l-am alaptat pe bebe doar la cerere, dar cu atentie pentru a interpreta cerintele lui. Foarte rar a cerut la san la interval mai mic de doua ore. Din contra, uneori treceau patru ore si el inca nu cerea la san, iar atunci incercam sa il alaptez si daca vroia ii dadeam portia de lapte.
Cand bebe a treut de 5 kg, adica din a doua luna, am incercat sa ii fac un program de alaptat ghidat dupa cerintele lui, dar totusi ceva mai organizat. Il alaptam la 3 ore in timpul zilei, iar noaptea oricand se trezea sa imi ceara asta, lucru care se intampla la intervale de cel putin trei ore. Nu sunt de acord cu orele fixe de alaptare, asa cum am citit in unele carti, pentru ca mi se pare ca devine un proces prea mecanic si lipsit de implicarea bebelusului. Mereu ma ghidam dupa ora de dimineata cand bebe imi cerea prima masa. Daca imi cerea la ora 5, atunci in ziua respectiva il mai alaptam aproximativ la orele 8,11, 14, 17 si la 20.30, dupa baita. Apoi peste noapte il lasam iar sa imi ceara lapte cand vroia, niciodata nu il trezeam ca sa il alaptez, pentru ca oricum ar fi adormit la san repede si nu mi se parea normal sa il intrerup din somn fara motiv.
Acum la 5 luni, se trezeste de obicei o singura data, la ora 2, sau nu se trezeste deloc pana pe la ora 4 sau 5. Mai avem nopti agitate, cand se trezeste de trei ori, dar de obicei suntem destul de linistiti.
Programul nu este strict, adica daca se face ora de alaptare si bebe se joaca multumit, astept sa termine si abia apoi il pun la san. De asemenea daca doarme in timpul zilei nu il trezesc ca sa manance, ci aman masa pana se trezeste si apoi adaptam programul dupa noile ore.
Niciodata nu am lasat bebelusul sa planga de foame, dar sincer chiar nu am fost nevoita sa ma abat de la program decat rar, cand bebe avea un puseu de crestere. De asemenea durata alaptarii este stabilita de el, adica uneori sta doar 5 minute la alaptare, altadata sta 20 de minute sau mai mult. Stiu ca as putea mari intervalul la 4 ore fara dificultati, dar asa am avea mai putine mese in timpul zilei si cred ca ar scadea sansele sa il obisnuiesc sa doarma toata noaptea.
Programul nostru este unul relaxat, adaptat la cum ne simtim in fiecare zi, fara sa ii impun lui Bebe ceva strict si fara sa il las vreodata sa planga. Cred ca acest program ii face bine, adica sistemul lui digestiv este reglat si este mereu un bebelus vesel.
Avem mai multe avantaje datorita acestui program:
♥ bebe este linistit intre alaptari, probabil s-a obisnuit ca primeste mereu lapte la intervale de trei ore si nu i se mai face foame intre timp
♥ bebe a luat bine in greutate, pediatra a fost multumita de evolutie, iar bebe este alaptat doar la san, foarte rar a mancat din biberon
♥ eu am timp liber cand trebuie sa plec de acasa. Chiar daca se intampla rar, stiu ca atunci cand trebuie sa plec il pot lasa trei ore fara sa planga de foame. In weekend il ducem sambata la bunici si noi putem pleca de doua ori cate trei ore, iar bebe este linistit si satul pana ne intoarcem.
♥ prin acest program bebe mananca mai mult in timpul zilei si poate dormi noapte mai bine, deci se odihneste si creste sanatos.
Nu sustin ca varianta aleasa de mine este cea corecta, ci doar ca este cea care ni se potriveste noua cel mai bine. Fiecare mama poate alege orice varianta, dar trebuie sa se gandeasca in primul rand la binele bebelusului si apoi si la capacitatea ei de a face fata alaptarilor. Eu cred doar ca trebuie sa diferentiem plansul bebelusului si sa nu credem de fiecare data cu pusul la san este o solutie pentru linistire. De multe ori am observat ca atunci cand folosim sanul ca un calmant bebe nici nu mananca, ci doar foloseste sanul ca o suzeta, fara sa auzim ca inghite lapte. Acest lucru mi se pare ca va crea o dependenta nesanatoasa de san, mai bine alegem alta forma de a-l linisti si de a-i arata dragostea noastra.
Sunt fericita ca am ales aceasta imbinare de alaptare la cerere cu alaptare dupa program, a fost o alegere inspirata si sper ca dupa ce incepem diversificarea sa ne stabilim un program cat mai potrivit pentru mese ca bebe sa poata dormi toata noaptea. Pentru mine alaptarile sunt acum unul dintre cele mai placute moment, iar bebe ma rasplateste cu cele mai vesele priviri atunci cand sta la pieptul meu. Sunt fericita ca pot alapta si ca pot oferi dragostea mea materna in cel mai natural si minunat mod.
Sunt de acord cu abordarea ta.si pentu noi functioneaza tot asa.in prima luna a fost la cerere apoi am alaptat aproximativ la 3 ore.uneori mai mult.acum are 3 luni jumate.bineinteles ca ma conformez nevoilor ei,ii dau sa pape cand ii e foame si asta nu poate fi mecanic dupa cum ai spus si tu astfel masa de noapte nu ne gaseste mereu la aceeasi ora.uneori ultima masa e pe la 9-10 si masa de noapte pe la 2-3, alte ori ultima masa e pe la 11-12 si atunci mai papa dimineata intre 4 si 6.bineinteles ca parerile vor fi mereu impartite,lumea isi expune parerea si fiecare mamica isi ia ce i se potriveste.ma bucur foarte mult ca am dat peste articolul tau.a fost foarte inspirational
M-a bucurat mult comentariul tau si imi pare bine ca tu si bebe ati gasit un ritm al vostru. La noi alaptarea a fost destul de "ordonata" pana pe la 7 luni, cand Bebe a inceput sa manance multe solide si sanul a ramas doar dimineata, seara si la cerere in timpul noptii. Ziua imi cerea el uneori, mai mult de drag decat de foame.
Am trecut si prin perioade mai grele, cand vroia doar sa stea la san, am avut rabdare si treptat am trecut peste toate. Sper ca la voi alaptarea sa fie mereu la fel de lina, frumoasa, plina de dragoste. Sa ai un bebelus sanatos si sa te bucuri de el!
Bebele meu are 6 sapt si doarme de la 12 noaptea la 4 dimineata, in rest il alaptez cam la 3ore, 3 ore jumatate. Cu fetita mea care are 4 ani. a fost la fel, de la o luna jumate dormea cam 5 ore pe noapte, si ea alaptata exclusiv 🙂
Esti o mamica norocoasa! 🙂
Sa aveti un somn linistit in continuare si sa te bucuri din plin de cei doi copii!