Sfaturile pediatrului pentru inceputul diversificarii
Am fost la controlul lunar si pentru ca diversificarea este unul dintre subiectele care ma preocupa cel mai mult in aceasta perioada am privit multe sfaturi legate de primele luni de introducere a alimentelor in dieta.
Voi nota aici toate informatiile primite de la pediatra, cu speranta de a fi utile si altor mamici care se pregatesc de diversificare. Deocamdata mai citesc despre subiectul diversificarii, poate voi aborda putin diferit schema de introducere a mancarurilor si cu siguranta voi adapta totul la necesitatile si gusturile lui Bebe, fara sa ii impun nimic.
Pe masura ce ne apucam de diversificare voi scrie detaliat cum am introdus alimentele, tot din dorinta de a fi de folos altor mamici. Eu sunt destul de debusolata acum la inceput, pentru ca informatiile sunt variate, am citit pe bloguri diferite modele de scheme si acestea m-au ajutat cel mai mult pana acum (cele venite de la persoane de incredere in domeniul nutritiei), deci sper sa pot face acelasi lucru pentru alti parinti.
Bebe a fost alaptat aproape exclusiv pana acum, la 5 luni si 3 saptamani. Spun aproape, pentru ca uneori cand il lasam cu altcineva primea biberon, dar asta destul de rar. Pediatra ne-a recomandat ca odata cu diversificarea sa introducem apa, pentru ca alimentele vor crea nevoie sporita de hidratare. Apa este fie cea pentru bebelusi din magazine (Hipp are astfel de sticle), fie apa plata fiarta si apoi racita.
Prima mancare introdusa in meniu va fi supa de legume. Reteta este urmatoarea:
– in 500 ml de apa se adauga 250 g de legume (cam o cana plina), voi detalia imediat ce legume se pot introduce
– se fierbe totul la foc mic pana cand legumele devin moi
– apa se va mai evapora, asa ca la final se va adauga apa fiarta (neaparat fiarta) pana se completeaza nivelul de 500 ml de supa.
– la supa se adauga 1-2 picaturi de ulei de germeni de porumb sau de ulei de masline
– supa se raceste brusc, adica se pune intr-un vas cu apa rece, nu se lasa sa se raceasca treptat
– dupa servire se pune la frigider si poate fi servita doar inca o zi.
Legumele care se introduc sunt urmatoarele:
– la prima supa se pune morcov cu telina, pastarnac sau radacina de patrunjel (una dintre ele, se adauga treptat cate una pe zi pana se face supa din morcov cu toate cele trei)
– dupa ce se introduce supa din morcov + telina + pastarnac + radacina de patrunjel se vor adauga treptat noi legume, o data la 2 zile, in aceasta ordine: dovlecel (fara seminte), ardei, ceapa, cartof (niciodata nu adaugam cartofi noi, sunt toxici pentru bebelusi), broccoli si conopida.
In prima zi se consuma 20-30 ml de supa clara. Din ziua a doua putem incepe sa pasam legumele. Dupa ce supa este gata se scot legumele, se paseaza si apoi se pun la loc sa mai dea 2-3 clocote. Supa crema se serveste cu lingurita sau cu biberonul cu tetina mare. Ardeiul si ceapa nu se paseaza, se scot din supa inainte de etapa de pasare. Din ziua a treia se mareste portia cu cate 30 ml de supa crema pana se ajunge la 100-120 ml la o masa. Daca bebelusul va refuza supa, care oricum este cam fara gust, se pot folosi mici trucuri: se adauga 1 picatura de lamaie, nu se mai paseaza telina (doar se scoate inainte de pasare) sau nu se mai pune deloc telina, care da un gust mai putin placut.
Dupa ce am introdus legumele pana la cartof inclusiv pot adauga carnea in supa. Aceasta va i de pui (piept sau pulpa superioara), de curcan (piept sau pulpa superioara) sau de vita (nu se va folosi carne de vitel, ci doar carne macra de vita). Carnea se fierbe separat, apoi se va pasa pana devine o pasta. In prima zi se va adauga o lingurita de carne, apoi se adauga cate o lingurita pe zi pana la 7-8 lingurite.
Apoi se introduc fructele, la inceput doar mar. Se va incepe cu 5 ml de suc clar dat intre mesa, cu diferente de 1,5 ore intre alaptari. Se va creste cu 5-10 ml pe zi pana la 80 ml de suc. Cand ajungem la 40-50 ml de suc se poate pune pulpa data cu lingurita. In piureul de fructe pun 1-2 lingurite de cereale fara gluten, din cele care se dizolva in lapte, ca sa ingros piureul la consistenta dorita. La piure se pot adauga 1-2 lingurite de morcov. Cand ajungem la 80-100 ml de piure de fructe il vom prepara din mar + morcov + cereale. Cand avem portia de 150 ml pot inlocui complet o masa de lapte cu cea de piure de fructe.
Alte sfaturi primite de la pediatra noastra:
– ar fi bine sa mancam 5-6 zile pe saptamana carne
– sucul nu va fi mai mult de 100 ml.
Dupa ce introducem legumele, carnea si fructele putem introduce branza de vaci facuta in casa. Reteta este urmatoarea: se fierbe 1 litru de lapte (3,5% grasime, UHT), apoi se opreste si se adauga 8 tablete de calciu lactic (de la farmaciu) sau zeama de la o lamaie. Se strecoara putin si se poate manca cel mult 2 zile. Se adauga 1 lingurita in piureul de fructe treptat pana la 7-8 lingurite in loc de cereale.
Aceasta schema de introducere a alimentelor are ca scop urmatorul meniu atunci cand bebelusul va avea 7-8 luni:
ora 7 -> 8 = lapte matern
ora 9:30 -> 10 = fructe + branza / cereale
ora 14 = piure de legume + carne
ora 18 = cereale
ora 21 = lapte matern.
Deocamdata inca mai procesam informatiile primite si apoi vom decide daca le vom respecta intocmai sau daca vom mai adapta conform altor carti de nutritie pediatrica pe care le-am citit. Aceste sfaturi primite de la pediatra sunt gandite pentru Bebe si sunt scrise aici doar informativ. Orice mama trebuie sa consulte pediatrul pentru a primi schema de diversificare potrivita pentru bebelusul ei. Sper ca aventura diversificarii se fie frumoasa, Bebe sa fie mancacios si eu sa ma descurc cu toate noutatile. Va fi o provocare, dar va merita fiecare efort atunci cand voi vedea treptat toate aceste alimente introduse in dieta.
2 Comments