Curentul, infofolitul, fularul peste nas
“Dar de ce il tineti fara caciula pe vremea asta?” (vremea “asta” era toamna, cu soare si oameni care se plimbau fara geaca pe strada)
“De ce stati cu geamurile deschise prin casa si cu asta micu’ dezbracat?” (Bebe era imbracat exact la fel ca noi, in casa, adica in pantaloni scurti si tricou, in camera erau oricum peste 22 de grade)
“Mai pune-i un fular, ceva, sa ii tina de cald, nu vezi ce frig este?”, “Trage-i caciula mai pe frunte sa nu raceasca” (no comment)
“Iesiti afara pe frigul asta?” (frig adica o zi normala de iarna, in care evident ca scoatem copilul afara, ca altfel ar trebui sa il tinem din noiembrie pana in martie doar in casa)
Am citit articolul acesta al Bogdanei si mi-au revenit gandurile alea de revolta fata de replici de acest fel, fata de ignoranta cu care ne lasam convinsi ca racelile se fac de la frig, nu de la virusi, fata de usurinta cu care mai infofolim putin copilul doar pentru ca sa nu oripilam vecinii convinsi ca un copil nici macar nu ar trebui sa iasa afara pe frig, cu atat mai putin sa fie imbracat normal.
Ma bucur mult ca ea a scris despre asta, sper ca macar cuvintele unei mame de trei copii sa fie suficient de convingatoare pentru toti cei care inca mai cred ca “ne trage curentul” si “racim de la frig, mai bine ne ferim si stam in casa”.
La noi in casa geamurile stau deschise oricat dorim, pentru ca o camera aerisita este un mediu ideal pentru un copil si nu vad nici un pericol in asta. Avem noroc de o casa calduroasa, asa ca ne permitem sa deschidem geamurile si acum cand este frig afara, pentru ca temperatura ramane suficient de placuta pentru toata lumea.
De asemenea nu cred ca exista acel “curent” cu care ne ameninta atata lume. Da, exista curenti de aer care circula prin casa, normal, dar nu vad de ce am crea o fobie din asta. Evident ca nu lasam multe geamuri deschise, sa inceapa sa bata vantul prin casa, dar nici nu cred ca un curent de aer placut prin sufragerie este in vreun fel un pericol pentru noi.
Iarna imi pare rau sa vad atatia copii infofoliti, imbracati total nepotrivit cu vremea, alergand in costumul gros de iarna, cu caciula si strat dublu de fular pe aleile insorite ale parcului. Un bebelus trebuie sa aiba un strat de haine in plus fata de un adult, pentru ca isi regleaza diferit temperatura. Dar acel strat trebuie sa fie o bluza cu maneca lunga in plus, o salopeta de bumbac subtire pusa pe sub haine, in nici intr-un caz o salopeta groasa de polar pusa suplimentar fata de cum s-ar imbraca un adult. Iar copii mai mari ar trebui, dupa parerea mea, sa fie imbracati exact ca adultii. Sunt tot oameni si suporta frigul / caldura la fel ca noi. De ce daca noi iesim afara cu o geaca usoara ar trebui sa presupunem ca unui copil ii este frig asa si trebuie neaparat sa imbrace geaca de schi?
Racelile se fac de la virusi, nu de la frig. Evident ca trebuie sa ferim copiii de frig si sa nu ii expunem la temperaturi joase fara sa fie imbracati corespunzator, dar mult mai nociv este sa ii ducem la locuyri de joaca indoor in sezonul virozelor, acolo sansele sa ia un virus sunt sigur mai mari.
Observ o adevarata moda a fularului pus peste gura si nasul copilului. Tin minte ca pediatra ne-a explicat iarna trecuta ca aceasta practica des intalnita este periculoasa si are tocmai efectul contrar, adica duce la formarea unui mediu umed care atrage virusii si bacteriile, care apoi au cale libera spre sistemul respirator si astfel facem mai mult rau decat bine. Asa ca daca aveti ocazia sa transmiteti aceasta informatie unei alte mame va rog sa o faceti: Fularul nu se pune peste gura si nasul copilului, indiferent cat de frig este. Noi nici nu folosim folarul deloc, eu si Bebe avem pieptare si tare bine ne este cu ele.
Daca inca mai aveti indoiele despre cum sa imbracati copiii iarna, cred ca unul dintre cele mai bune remedii este o vizita intr-o tara nordica, unde veti vedea cum sunt imbracati cei mici pe o vreme mult mai friguroasa decat la noi. Poate veti spune ca ei sunt obisnuiti asa, asa este, dar si noi ne putem obisnui copiii asa, de noi depinde cat de mult sau de putin ii infofolim. Eu am inceput sa fac un exercitiu de gandire de fiecare data cand ies cu Bebe afara pe o vreme mai putin calduroasa: ma gandesc cum m-as simti eu in hainele lui, daca mi-ar fi confortabil, daca mi-ar fi prea cald, daca din contra mi-ar fi frig. Iar atunci cand imi dau singura raspunsul ajustez imediat si imbracamintea lui, mai scot sau mai adaug ceva. Pana acum sper ca a fost bine, nu l-am gasit niciodata transpirat si nici inghetat atunci cand am ajuns acasa. Doar cu mainile este Bebe mai rebel, ca nu vrea deloc manusi si uite asa am un bebelus cu manutele inghetate. Dar nu, nu a racit din asta si nici nu ramanem in casa doar ca sa nu ii inghete mainile afara. Ii tin putin manutele intre mainile mele si uite asa el se incalzeste imediat si eu ma topesc de dragul lui.
:)) imi amintesc si eu "regulile" de acum 25 de ani din România. Ma bucur ca azi femeile nu mai sunt asa de incuiate si ies cu copilul la plimbare din primele saptamâni de viata ale bebelusului. Si nu le mai pun trei caciulite si nu le e frica sa nu cumva sa stranute cineva în camera… Imi creste inima când vad parinti tineri cu bebelusul plecati in concedii. Asa trebuia sa fie mereu!
Parerea mea este ca un copil hranit la piept este imun la gripe sau raceli Nu cu fularul peste nas sau mai rau, cu cearceaful care-i acopera de tot capusorul, ferim copilul de raceala!
Te pup draga mea. Sa aveti o vacanta minunata! ♥
Si eu admir mereu cuplurile care pleca in concedii cu copii mici si se bucura de viata in trei frumos si natural. Chiar ma uitam vara aceasta in Austria la familiile cu cate doi copii, erau o multime prin Tirol si erau minunate, se simtea fericirea lor si bucuria de a fi impreuna. Fara infofoliri, caciuli groase si fulare, doar cu bucurie si libertate de a descoperi natura.
Eu pe Andrei il imbrac chiar mai subtire decat ma imbrac eu, pt ca m-am prins ca eu sunt super friguroasa si, daca il imbrac cum ma imbrac eu, imi transpira. Urasc fularul pe gura, plus toatre infofolelile…
Vacanta placuta sa aveti si un An Nou minunat. Eu nu stiu cand mai apuc sa intru, de maine sunt in concediu, iar pe 5 mergem la gradi..asa ca tot concediu pana pe 8-9 ian…
Pupam.
Multumim pentru urari, Vio! Si eu iti doresc un An Nou plin de impliniri, sa fiti sanatosi si sa vi se implineasca toate visele! Multa bafta la gradinita, sper sa ii placa lui Andrei si sa fii impacata cu alegerea facuta. Iti tin pumnii si astept vesti bune de la voi dupa ce va acomodati cu gradinita.