Traditii la aniversarea primului an
Sunt multe traditii care insotesc aniversarea primul an al bebelusului, multe difera in functie de regiunea tarii si de obiceiurile fiecarui loc. Pana la urma parintii si nasii sunt cei care decid ce traditii vor sa respecte si mai ales cum vor sa arate prima aniversare din viata copilului.
Am citit informatii din mai multe surse despre obiceiurile legate de aniversarea primului an, mai ales pentru baietei, asa ca am hotarat sa scriu cateva dintre lucrurile aflate aici, poate le sunt de folos si altor mame care se pregatesc de petrecere.
Taierea motului – Traditia spune ca motul se poate taia oricand intre 1 si 3 ani, cu conditia ca parul sa nu fie tuns deloc pana la acel moment. Nasii sunt cei care se ocupa de taierea motului, dupa ce prind o suvita de par cu o ata rosie sau albastra. Dupa ce se taie, bucatica de par se prinde pe un banut de argint cu ceara de la o lumanare, preferabil lumanarea de botez. In unele regiuni ale tarii acest obicei se pastreaza doar pentru baieti, in altele si pentru fete. Taierea parului semnifica alungarea fricii si traditia spune ca asa copilul va deveni curajos.
Alegerea obiectelor de pe tava – Dupa taierea motului copilul este invitat sa aleaga trei obiecte de pe o tava pe care parintii si nasii au pus diferite lucruri cu semnificatie. Obiectele de pe tava pot fi: o carte, bani, bijuterii, ata, un creion, chei de la masina, un microfon, un parfum, o surubelnita, o verigheta, o icoana si orice altceva credeti ca se potriveste. Fiecare obiect are o anume semnificatie si se spune ca reprezinta o predictie pentru viitorul copilului.
Ruperea turtei – Acesta este un obicei folosit mai ales la fetite, dar pe care il cunosc bine pentru ca am o finuta de doi anisori si am trecut prin asta acum ceva timp. Traditia spune ca nasa trebuie sa rupa turta, adica un fel de colac facut din aluat de cozonac, deasupra capului finutei, in forma de cruce, iar apoi turta este impartita tuturor invitatilor de la petrecere.
O alta traditie spune ca nasii trebuie sa aduca un cadou copilului si sa ii cumpere haine noi pe care sa le poarte la aniversare, iar parintii trebuie sa le ia nasilor un dar.
Indiferent ce traditii sunt specifice regiunii in care locuiti cel mai bine este sa alegeti acele obiceiuri care chiar va plac, chiar daca poate nu veti multumi toate rudele care au alte conceptii despre cum trebuie sa arate aniversarea. Cel mai important este ca voi sa va simtiti bine, bebe sa fie vesel la petrecere si peste ani sa revedeti cu drag pozele de la eveniment.