Nu, nu este in regula sa nu il pui in scaunul auto
“Da, este in regula sa nu il pui in scaunul de masina. Pentru ca tu, ca parinte, stii mai bine si oricum Codul Rutier este exagerat. Ai mereu explicatii pentru care faci asta si deja poate ai facut-o de multe ori si iata, nu s-a intamplat nimic rau. Asa ca ai renuntat complet la scaunul de masina sau el sta acolo de decor, in caz ca te vei intalni vreodata cu un politist, dar copilul oricum sta pe bancheta din spate sau in bratele mamei, ca doar acolo este sigur in siguranta.”
Din pacate asa gandesc prea multi dintre parinti si decizia lor de a considera scaunul de masina ceva optional sau doar un moft inutil ii poate costa viata pe copiii lor, care nu au nici o vina si care ar putea fi protejati prin simpla respectare a regulilor. Scuze se gasesc mereu, iar parintii care nu folosesc scaunul de masina iti pot tine discursuri aparent convingatoare despre alegerea lor, dar adevarul este ca in mod rational nu exista vreo justificare pentru a nu folosi aceasta modalitate simpla de a-i oferi copilului un drum mai in siguranta.
“Copilul meu nu vrea sa stea in scaun. Doar nu o sa-l oblig sa stea acolo daca el nu vrea!”
Stiu perfect cum suna protestele la vederea scaunul de masina si cat de inversunat poate fi un copil atunci cand nu vrea sa stea prins in centurile scaunului. Dar decizia de a lasa copilul sa faca ce vrea nu ne face intotdeauna parinti mai buni, ci din contra. Daca ai vedea ca bebelusul vrea sa bage degetele in prize l-ai lasa doar pentru ca asa isi doreste? Daca un copil ar vrea sa traga o oala plina cu apa clocotita de pe aragaz l-ai impiedica sau ai ceda protestelor lui si l-ai lasa?
Sunt momente cand este datoria noastra sa ne impiedicam copiii sa faca lucruri care le pun siguranta in pericol, chiar daca interdictia noastra adduce frustrari si proteste. La fel este si cu scaunul de masina.
Sunt multe metode blande de a imprieteni copilul cu scaunul de masina, cu multa rabdare si joculete care sa faca statul in scaun mai disctractiv. Iar in situatiile in care alte solutii nu functioneaza cred ca mai bine avem remuscari pentru ca am pus copilul in scaun impotriva vointei lui decat sa avem regret ca nu l-am protejat asa cum trebuie in cazul unui eveniment neplacut in trafic.
“Pe vremea mea nu se folosea scaun si uite ca nimeni din generatia noastra nu a patit nimic.”
Din prima pot spune ca nu imi plac afirmatiile care incep cu “pe vremea mea” si continua cu o critica la adresa mijloacelor moderne de ingrijire a copilului. Da, pe vremuri nu se folosea scaunul de masina. La fel cum nu se foloseau scutecele de unica folosinta, pompa de san, sistemele de purtare si multe altele. Dar am progresat si nu putem trai in trecut. Iar pericolele din circulatie de acum nu cred ca se pot compara cu cele de acum 20-30 de ani, cand cu siguranta orasul nu era plin de soferi grabiti si nervosi.
“Eu sunt un sofer bun, nu am avut nici un accident pana acum. Conduc atent cand sunt cu copilul in masina si nu are ce sa se intample.”
Chiar si cel mai bun sofer poate avea un moment de neatentie, pe car es-ar putea sa il regret toata viata daca in acel moment copilul nu era in siguranta, in scaunul de masina. Pe de alta parte, accidentele din trafic se pot produce din vina altcuiva, vedem mereu la stiri astfel de cazuri, iar atunci abilitatile de sofer nu mai conteaza deloc, dar masurile de siguranta pe care le luam pentru copiii nostril ar putea face diferenta.
“Mergem putin, nu are sens sa chinui copilul in scaun pentru 5 minute de condus.”
Chiar daca drumurile scurte au teoretic mai putine riscuri, pericole exista in continuare, iar accidente se pot produce chiar si pe stradute slab circulate. De asemenea pentru copil cred ca este benefic ca odata instaurata regula statului in scaunul de masina sa nu ne abatem de la ea nici macar pe drumurile scurte.
“Il tin eu in brate si asa este mai bine protejat decat in scaun. In caz de vreu pericol il tin eu bine si nu are ce sa pateasca.”
Aceasta gandire este una dintre cele mai periculoase din multe motive. Testele de siguranta rutiera au aratat ca in eventualitatea unui impact parintele va actiona sub impulsul instinctelor primare de autoconservare si va incerca instinctiv sa se protejeze pe el mai presus de orice. Este o reactie care apare din instinct si implicit nu poate fi oprita, chiar daca in momentele rationale ne gandim ca pe primul loc ne-am proteja copilul intr-o astfel de situatie.
Pe de alta parte, faptul ca un copil se afla in bratele cuiva poate determina chiar un pericol mai mare. Este posibil ca la un impact aparent usor al masinii corpul mamei sa exercite o forta de apasare mare pe corpul copilului, iar acesta sa fie ranit grav. Merita sa ne gandim la asta inainte de a allege sa ne tinem copilul in brate in loc de a-l pune in scaunul de masina.
“Scaunul de masina nu este comod, nu pot sa il tin acolo ore intregi.”
Scaunul de masina este gandit in asa fel incat sa ii ofere copilului sustinerea necesara si sa il protejeze cat mai bine in situatia unui impact. La drumuri lungi insa se recomanda pauze in care copilul sa iasa din scaun pentru cateva minute, dar acestea ar trebui sa fie normale, mai ales ca si pentru adulti se recomanda pause pe parcursul drumurilor de mai multe ore.
Lipsa de comoditate a scaunului la drum lung nu este o scuza pentru a renunta la folosirea lui, cu atat mai putin cu cat drumurile lungi sunt inevitabil expuse pericolului. Alegerea scaunul de masina intr-un mod correct si informat este una din metodele prin care inconvenientele de acest fel pot fi evitate, iar calatoria poate fi placuta pentru toata lumea.
Sper ca am reusit sa aduc cateva contraargumente pentru cele mai dese justificari pe care le auzim de la parintii care nu vor sa foloseasca scaunul de masina. Pana la urma siguranta copilului ar trebui sa fie mai presus de orice: de protestele lui, de ideile preconcepute, de falsele argumente pe care uneori ni le aduc tot felul de binevoitori.
Am facut si eu greseli in legatura cu siguranta in masina, mi le asum si pot spune ca din fiecare am invatat. Am facut un drum prin oras cu bebelusul in manduca, pe vremea aceea, in inconstienta mea, mi se parea ca este chiar mai bine protejat acolo decat in scaun. Am avut noroc ca nu s-a intamplat nimic, dar stiu ca a fost doar un noroc si ca inconstienta mea putea avea urmari grave.
Asa ca atunci cand auziti un parinte care spune ca nu foloseste scaunul de masina rugati-l sa se mai gandeasca la alegerea pe care o face, sa se documenteze si sa se gandeasca ca ii este dator copilului lui sa ii ofere siguranta in orice moment.
Bine punctat! Siguranta copiilor inainte de toate!