Plastilina este indragita de multi copii, dar uneori parintii sunt reticenti sa o introduca in activitatile bebelusilor din cauza ca ei baga mai toate jucariile in gura, iar majoritatea seturilor din comert contin substante chimice. Pe de alta parte unii parinti evita plastilina la bebelusi pentru ca au impresia ca ei oricum nu se vor juca prea mult cu ea, pentru ca nu au inca dexteritatea de a modela forme.
Noi am descoperit insa o plastilina eco pe care o folosim mereu cu incredere si de cand am inceput sa ne jucam cu ea am gasit cateva idei de joaca pe care vi le propunem si voua.

1. Plastilina in activitati senzoriale
Imi plac mult activitatile senzoriale si uneori pregatesc o “cutie a descoperirilor” cu care sa ne jucam. Pun lucruri de diferite texturi si Bogdan le descopera pe fiecare. In aceste cutii folosesc de obicei diferite lucruri din bucatarie (paste, orez, malai) si de multe ori adaug bucati mari de plastilina sub forma de bulgaras, pe care el le poate cerceta in voie. Plastilina are o textura interesanta pentru bebelusi, care sunt incantati de faptul ca pot avea o actiune directa cu manutele lor asupra formei platilinei.
2. Urme pe plastilina
O alta activitate presupune sa intindem plastilina pe masa si apoi sa lasam amprente ale diferitelor lucruri. Am inceput cu degetelele, apoi am folosit paste, bucati de Lego, creioane, castane si tot felul de alte lucruri pe care le-am avut la indemana. Pe copii ii distreaza sa vada urmele lasate in plastilina si joaca este un bun prilej de a invata lucruri noi.
3. Bilute de plastilina
Uneori fac mai multe bilute din plastilina, de mai multe culori si apoi le punem impreuna de pe masa intr-un castronel colorat. Apoi aduc mai multe castroane si le mutam din unul in altul. Activitatea este captivanta pentru Bogdan, pentru ca ii place mult sa puna si sa scoata bilutele din castronele. Pentru copii mai mari probabil ca jocul poate fi imbunatatit prin sortarea pe colori a bilutelor in castronele de aceeasi culoare.
4. Forme de plastilina
Chiar daca bebelusii nu pot modela plastilina asa cum o fac copiii mai mari, o joaca la indemana lor este realizarea de forme de plastilina.
Eu intind plastilina pe masa si ii dau lui Bogdan formele pe care le folosesc la decupat biscuitii. El pune forma pe plastilina si apoi separam forma. Este un joc simplu si bun de facut in timp ce eu gatesc, pentru ca el sa aiba o preocupare.
5. Frigarui de plastilina
Este o activitate pe care noi nu am incercat-o inca, dar care imi pare distractiva. Copilul isi dezvolta si motricitatea fina, deci este un prilej bun de a imbina utilul cu placutul. Descrierea activitatii o gasiti aici.
Mi-ar fi placut sa am cateva poze din timpul activitatilor, dar daca in timpul jocului scot mobilul Bogdan se deconcentreaza de la ce face, curios sa vada cum fac eu pozele si risc sa isi piarda interesul pentru joaca.
Ma bucur ca am descoperit moduri de a folosi plastilina inca de la varsta lui Bogdan, pentru ca ne da posibilitatea de a inventa mereu jocuri noi. La final va fac si o recomandare de plastilina pe care eu o consider ideala pentru activitatile cu cei mici: plastilina naturala de la Ecoera, pe care o puteti gasi aici si aici. Este o plastilina frumos colorata si inofensiva in caz ca este “gustata” de copil, nu se usuca asa cum am patit cu alte tipuri de plastilina si rezista in timp foarte bine. Noi am primit un astfel de set pentru testare si ne-a placut mult.
Tot pe site-ul Ecoera mi-au mai atras atentia conurile din ceara pentru colorat, cred ca le vom incerca si noi in curand. Tot acolo gasiti o multime de produse bio interesante, cum ar fi de exemplu nucile de sapun si inalbitorul, despre care a scris Raluca aici mai pe larg. Asa ca va invit sa le descoperiti produsele, multe dintre ele se potrivesc perfect nevoilor noastre de parinti.

One thought on “5 idei de activitati cu plastilina pentru copii mici (+ o recomandare)

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: