Ce ar trebui sa stim despre protectia solara pentru copii

Dupa o discutie cu o prietena care m-a cam pus pe ganduri am decis sa ma documentez mai pe indelete despre protectia solara pentru copii, iar pe langa sfaturile generale pe care le stiam am descoperit cateva informatii esentiale si mult mai putin cunoscute. De multe ori suntem tentati sa ne lasam convinsi de marketingul (uneori agresiv) facut pentru produsele de protective solara si nu mai cautam informatii in surse de incredere, iar asta ne poate duce la alegeri gresite, unele chiar costisitoare.
Va impartasesc si voua tot ce am invatat in ultimul timp despre produsele de protectie solara, sper ca toate aceste informatii sa va ajute sa faceti alegerea cea mai potrivita pentru copilul vostru.
Sfaturi generale
– Copiii nu trebuie expusi la soare in timpul orelor de varf din zilele calduroase. Ideal este ca programul de plaja sa cuprinda doua parti, una dimineata devreme, pana la ora 11, si alta dupa-amiaza, dupa ora 17.
– Atunci cand ne plimbam prin soare ideal este sa imbracam copilul cu haine usoare, din materiale de calitate si in culori deschise. Chiar si pe plaja este bine sa ii punem copilului un tricou peste costumul de baie, pentru a fi mai ferit de razele de soare.
– Crema de protectie solara este obligatorie, la fel si palaria care il fereste de insolatii. Este esential sa alegem produse de protectie cat mai naturale, adaptate pielii copilului si de asemenea trebuie sa stim sa le aplicam corect. Despre toate acestea voi incerca sa scriu mai pe larg in continuare.
– Epiderma copiilor este mult mai subtire decat cea a adultului si din acest motiv este esential sa acordam atentie sporita acestui aspect, mai ales cand planificam o vacanta la mare.
Cum alegem produsul potrivit pentru protectia solara
Sunt cateva caracteristici pe care trebuie sa le luam in considerare de fiecare data cand alegem un produs. Le voi detalia mai jos si voi include si argumentatia pe care am descoperit-o pentru fiecare caracteristica in parte, mi se pare important sa stim de ce facem anumite alegeri.
– Produsul trebuie sa fie unul de spectru larg. Asta inseamna sa ofere protectie atat impotriva razelor UVA, cat si a celor UVB. Marketing-ul pune de obicei accentul pe factorul de protectie SPF, dar acesta se refera doar la protectia impotriva razelor UVB. Razele UVA sunt cele care provoaca imbatranirea prematura a pielii, iar razele UVB sunt cele care cauzeaza arsurile solare. Asa ca este important sa le acordam atentie sporita amandurora. De asemenea nu trebuie sa ignoram pericolul pe care il reprezinta razele ultraviolete din perspectiva riscului cancerigen, iar avertismentele doctorilor privind necesitatea unei protectii solare atente trebuie luate in considerare, cu atat mai mult in privinta celor mici.
– Pe ambalajul produselor puteti citi factorul SPF, care va arata protectia impotriva razelor UVB (binecunoscutele SPF 15, SPF 30, etc), dar trebuie sa cautati de asemenea gradul de protective impotriva razelor UVA. Codificarea acestui tip de protectie se face folosind simbolul de mai jos si sunt cuantificate cu un sistem de la 1 stea (protectie minima) la 5 stele (cea mai eficienta protectie).
La ce ingrediente trebuie sa fim atenti
Este important ca produsele de protectie solara pentru copii sa nu contina substante nocive, asa ca trebuie evitate produsele cu parfumuri si parabeni.
Daca citim eticheta cu atentie putem descoperi daca ea contine ingrediente naturale prietenoase cu pielea sau daca produsul abunda in chimicale. Doua ingrediente recomandate pe care este bine sa le cautati pe etichea produsului, mai ales daca aveti un copil cu piele sensibila, sunt oxidul de zinc (zinc oxide) si dioxidul de titaniu (titanium dioxide). Aceste doua ingrediente raman la suprafata pielii si formeaza o bariera impotriva razelor solare. Este un mare avantaj ca piele nu absoarbe substante chimice si produsele care au la baza oxidul de zinc si dioxidul de titaniu sunt ideale pentru copiii cu dermatita atopica si alte probleme dermatologice.
De altfel este bine sa diferentiem cele doua tipuri de ingrediente care pot fi continute de produsele de protectie solara: cele care ofera protectie prin actiune chimica si cele care ofera o protectie fizica prin filtre minerale. Diferenta este simpla: filtrele chimice ne apara de radiatii printr-un strat protector de la suprafata pielii, care are rolul de a absorbi razele ultraviolet inainte de a patrunde in piele, iar filtrele fizice sunt particule insolubile care au rolul de a reflecta radiatiile care ajung pe piele. Filtrele minerale sunt consitituite din cele doua ingrediente mentionate anterior, oxidul de zinc si dioxidul de titaniu. Pe de alta parte filtrele chimice sunt compuse din mai multe tipuri de ingrediente, care sunt combinate diferit in functie de gradul de protectie oferit.
Pe de alta parte sunt alte ingrediente de care trebuie sa ne ferim. Le voi trece aici denumirea in engleza, asa cum am gasit-o si eu, cel mai bine cititi direct lista de ingrediente in limba engleza ca sa va asigurati ca este totul in regula: oxybenzone, retinyl palmitate (o forma de vitamina A), parabens, aluminium starch octenylsuccinate.
Cum aplicam crema pentru protectie optima
Crema trebuie aplicata copiilor inca de acasa, inainte de a pleca la plaja. In primul rand pentru a avea timp sa se absoarba in piele, in al doilea rand pentru ca atunci cand vor ajunge pe plaja vor fi asa incantati incat putin probabil ca vor vrea sa stea linistiti cat aplicam crema. Vom aplica produsul pe toata suprafata corpului, inclusive la pliuri si alte zone uneori neglijate. Pentru a avea siguranta ca ati aplicat crema uniform va recomand produsele de protectie solara colorate. Exista creme care raman colorate pe piele pentru un scurt interval de timp, pana se absorb, iar astfel putem vedea clar pe unde am aplicat crema si pe unde mai trebuie sa o folosim.
Crema trebuie reaplicata la fiecare doua ore si de asemenea de fiecare data cand copilul intra in apa. Doar o aplicare corecta asigura protectie impotriva arsurilor si este bine sa nu neglijam acest aspect. Daca folosim produse care sunt rezistente la apa nu trebuie sa trecem peste reaplicarea regula dupa fiecare iesire din apa. rezistenta la apa se refera la faptul ca produsul ofera protectie si in perioada in care ne aflam in apa, de obicei timp de cel mult 40 de minute, dar dupa baie este neaparat necesar sa aplicam din nou crema pe toata suprafata corpului.
La final, nu pot decat sa va doresc o vara cu soare si multa veselie! Sa va bucurati din plin de zilele calduroase alaturi de cei mici!
[mc4wp_form id=”8407″]
este foarte-foarte important într-adevar! Frumos articol, cu multe informatii si sfaturi utile.
Iubesc soarele si imi place sa petrec cât mai mult timp in aer liber. In general suport bine baile de soare, nu am alergii si sunt genul de om care mai bine lesina de caldura decât sa sufere de frig :))
Chiar daca pielea mea s-a obisnuit cu expunerea ani-de ani, crema de fata pe care o folosesc zi de zi, atât iarna cât si vara are SPF 15.
În mod special vara, când stiu ca voi petrece o zi întreaga la plaja, folosesc o crema protectoare pentru fata cu factor SPF30. Preferata mea este Lancaster.
O saptamâna minunata sa ai, Raluca draga!
Eu am folosit mult produsele Bioderma si am fost multumita de ele. Pe plaja in afara de cremele de protectie mai folosesc apa termala Vichy pentru racorirea pielii. Este un truc cu efecte tare bune pentru piele!
Pupici cu drag!
Nice blog ! 🙂 Buna fetelor! Eu folosesc Sebaderm. Au si produse pentru copii, iar cel mai important pentru mine e ca au pH 5.5 (ideal) si nu contin sapunuri. Eu zic sa incercati, Merita! O vara frumoasa va doresc !
Eu folosesc atat pentru fetita mea si cat si pentru mine cremele pentru protectie solara La Roche Posay si sunt foarte multumita. Am gasit si oferta pe http://www.bebeardealul.ro. Va recomand: https://bebe.farmaciaardealul.ro/oferta-la-roche-posay-anthelios-pentru-adulti-si-copii-spf50?___SID=U
Imi place articolul, e util.
As adauga ca la mare ii imbrac in hainute cu factor de protectie SPF50+, pe care le iau de la Decathlon, unde le gasesc accesibile.
Am doua mentiuni, lucruri despre care am alta parere, la fel, dupa ce am citit multe surse. Crema de protectie solara cu filtru mineral NU se absoarbe in piele, ideal este sa ramana la suprafata pielii, unde creeaza o “bariera”. Trebuie aplicata in cantitate sificienta, prin miscari de netezire, nu circulare cum facem cu cremele care intra in piele. Despre aplicarea corecta a cremelor cu protectie solara are Corina Alan un articol foarte bun pe http://www.pasagera.ro. Nu am acum timp sa il caut. Dai cautare pe blog.
De asemenea, iti recomand sa citesti la ea pe blog mai multe despre parabeni, ca sa afli cat e mit/marketing si cat e realitate.
Nu in ultimult rand, tot de la pasagera am aflat si despre site-urile pe care gasesc reviewuri despre produsele cosmetice si eu caut acolo orice produs cosmetic inainte sa il cumpar. Eu folosesc beautypedia.com. Sunt si altele, gasesti recomandari tot pe pasagera.ro. E o sursa buna de informatii!
Multumesc pentru informatii, voi intra pe blogul ei sa citesc mai multe!
Multumim pentru informatii. Bioderma Photoderm are 3 parabeni si alcool pur (alcohol denat), deci acum chiar sunt in ceata. Produsele Bioderma se aflau pe lista scurta, acum se pare ca o iau de la capat cu informarea.
Incercati cremele solare de la forever. Gasiti articole pe net. De ex.:http://www.aloevera-forever.eu/Aloe-Sunscreen.html