Cum incurajam autonomia copiilor (+ un video cu Otilia Mantelers)
Saptamana aceasta am participat la un eveniment dedicat autonomiei copiilor, asa ca profit de ocazie ca sa impartasesc cu voi mai multe lucruri utile pe care le-am aflat acolo, dar si informatii pe care le-am citit de-a lungul timpului si mi s-au parut interesante.
Este esential sa incurajam autonomia copiilor astfel incat ei sa invete sa aiba incredere in fortele proprii si sa devina adulti increzatori si siguri pe ei. De multe ori ca parinti suntem tentati sa intervenim mai mult decat este necesar in vietile copiilor nostri, iar acest lucru le poate aduce lor multe dezavantaje pe termen lung. Un copil care a fost crescut cu dragoste, respect si autonomie se va transforma intr-un adult echilibrat, capabil sa faca fata dificultatilor si deschis spre relatii armonioase cu cei din jur. Gandindu-ne la asta, cu siguranta ne dorim sa ii incurajam pe cei mici sa faca lucruri pe cont propriu, asa ca am strans aici cateva sfaturi care mie mi-au fost de folos si care sper sa va foloseasca si voua.
1. Sa ii oferim copilului libertate deplina si control asupra modului in care se desfasoara jocul
Atunci cand copilul se joaca uneori suntem tentati sa intervenim ca sa “corectam” jocul dupa cum ni se pare noua ca este mai bine. Acest lucru insa ii poate descuraja pe copii in dorinta lor de a se exprima prin joc si a descoperi lucruri noi. Este normal sa ne dorim sa ghidam copilul atunci cand face prima data o activitate sau sa ii aratam cum credem noi ca se poate face altfel un anumit joc, dar este bine sa ne limitam doar la asta, iar in rest sa lasam copiii sa se joace asa cum simt. Cei mici au destul de putin control asupra vietilor lor, pentru ca inevitabil trebuie de multe ori sa se supuna programului facut de parinti si tocmai din acest motiv este important ca macar in momentele de joaca sa ii lasam sa detina controlul, sa decida ei cum vor sa se joace si sa aiba libertatea de a fi creativi, chiar daca uneori nu suntem pe deplin de acord ceea ce aleg ei sa faca in acele momente.
2. Sa implicam copilul in cat mai multe alegeri din ceea ce tine de viata lui si a familiei
Desigur ca in multe privinte parintii sunt cei care trebuie sa decida, dar in acelasi timp sunt multe alte momente in care ii putem incuraja pe copii sa faca propriile alegeri. Povesteam recent pe blog cum l-am lasat pe Bogdan sa isi aranjeze singur camera exact asa cum si-a dorit, este un lucru simplu de facut, dar care ii ofera copilului satisfactia de a simti ca parerile lui sunt ascultate si ca el poate decide asupra anumitor lucruri din viata lui.
Cu cat ii permitem copilului sa faca mai multe alegeri inca de mic, cu atat el va fi mai pregatit ca atunci cand va creste sa stie sa ia decizii corecte si independente. Putem incepe cu alegeri usoare cum ar fi alegerea hainelor pentru gradinita, selectarea hainelor pentru bagajul de vacanta, ordonarea jucariilor pe rafturi, iar apoi sa le oferim copiilor tot mai multa libertate de exprimare a propriilor pareri pe masura ce ei cresc si sunt capabili sa se implice in tot mai multe decizii.
3. Sa acceptam greselile copilului si sa ii dam sansa sa incerce din nou
Desigur ca atunci cand lasam copiii sa faca anumite lucruri singuri apar inevitabil si greselile. De exemplu cand Bogdan a inceput sa manance singur era un bebelus neindemanatic si doar o mica parte din mancare ajungea cu adevarat in gura lui, restul se imprastia prin jur. Atunci cu siguranta ar fi fost mai usor sa iau eu lingurita si sa ii dau sa manance, dar se poate ca asta sa-l fi descurajat si sa-i fi transmis mesajul ca nu este capabil sa manance singur. Avand rabdare cu el si acceptand ca este normal ca la inceput sa nu poata manca prea “eficient” i-am dat incredere in fortele proprii, iar acum mananca singur cu mare incantare si se descurca mult mai bine.
La fel se intampla si cu imbracatul, de exemplu, este mult mai usor sa imbracam noi copiii in doua minute decat sa ii lasam sa incerce ei minute in sir pana sa nimereasca sa isi puna toate hainele corect, dar pe termen lung autonomia oferita copiilor are beneficii pentru care merita sa avem rabdare in aceste momente.
Pe masura ce le dam sansa copiilor sa faca lucruri singuri, ei au prilejul de a invata sa se descurce, de a-si creste increderea in sine si de a fi mandri de realizarile lor.
4. Sa fim alaturi de copil si sa il ajutam cand ne cere asta
Exista o conceptie gresita conform careia autonomie inseamna “sa lasam copilul sa se descurce singur”, fara sa il ajutam. De fapt autonomia inseamna sa ii oferim libertatea de a face lucruri singur atunci cand isi doreste asta si nici pe departe sa il fortam sa faca lucruri pe care nu vrea sau nu poate sa le faca.
Daca un copil ne cere ajutorul cu ceva (de exemplu cu imbracatul) este bine intotdeauna sa ii raspundem si sa il ajutam (chiar daca credem ca el ar putea sa se descurce singur). iar treptat sa il incurajam sa incerce sa faca lucrul respectiv singur, atunci cand se va simti pregatit. Autonomia trebuie sa insemna bucuria copilului de a descoperi ca poate face singur un anumit lucru si dorinta lui de a face ceva pe cont propriu, asa ca noi trebuie doar sa profitam de curiozitatea lui naturala si si sa fim alaturi de el in noile descoperiri.
Un filmulet cat o mie de cuvinte
Unul dintre invitatii conferintei despre autonomie a fost Otilia Mantelers si recunosc ca abia asteptam sa o ascult, pentru ca eram sigura ca voi avea de invatat de la ea. Si asa a fost! Ca de fiecare data cand o ascult, Otilia mi-a oferit inspiratie si motivatia de a fi un parinte mai bun.
Planuiam sa scriu aici lucrurile utile aflate de la ea, dar am aflat cu bucurie ca exista o inregistrare a prezentarii ei de la eveniment, asa ca va las chiar pe voi sa o ascultati in filmuletul de mai jos. Sunt sigura ca discursul Otilia va fi si pentru voi o buna sursa de inspiratie.
In final voi lasa aici scris unul din lucrurile pe care le-am notat in timpul discursului Otiliei, care mi se pare esential pentru ca noi, parintii, sa le putem fi alaturi celor mici intr-un mod autentic, incurajandu-i sa descopere lumea in felul lor.
De ce are nevoie copilul de la noi pentru a-si dezvolta autonomia:
– dragoste neconditionata din partea parintilor
– respect pentru nevoile lui
– coaching prin incurajare, strategii de rezolvare a problemelor si sprijin emotional.
Conferinta dedicata autonomiei copiilor a fost organizata sub sloganul “Spune DA” de Social Moms si Danonino. Daca v-a placut sa o ascultati pe Otilia, sa stiti ca pe data de 23 aprilie ea va asteapta in cadrul unui eveniment aparte: Conferinta Stima de sine a copilului tau, un eveniment care sunt sigura ca ne va aduce multe informatii pretioase. Daca vreti sa va inscrierti la conferinta Otiliei o puteti face aici, eu voi fi acolo sambata si va recomand cu drag acest eveniment.sursa foto preview: pagina de Facebook Danonino