Cum ne pregatim de mese si gustari in calatoriile cu masina
Acest articol este un gust post scris de Florina Badea. Sunt foarte bucuroasa sa public un articol al ei pe blogul meu, pentru ca am admirat mereu felul in care ea scrie despre un stil de viata sanatos si faptul ca inspira oamenii sa faca alegeri sanatoase pentru ei si pentru copiii lor. Florina este mama a doua fetite si autoarea blogului FlorinaBadea.ro – blog de viata sanatoasa, pe care va invit cu drag sa il urmariti. Este Health Coach certificat international si Ambasador in Romania al programului Food Revolution, by Jamie Oliver, asa ca sunt foarte fericita ca a ales sa ne sfatuiasca despre cum putem pregati mese si gustari pentru calatoriile cu masina, sunt sigura ca multi parinti vor gasi inspiratie in articolul ei!
Cunosc multi oameni care inceteaza sa calatoreasca atunci cand apar copiii, pe motiv ca sunt mici si ca trebuie da doarma si sa manance in timpul zilei. Mai ales cu masina, pe distante lungi. Dupa parerea mea, e chiar mai usor sa calatoresti cu masina si copiii mici, decat cu avionul, unde trebuie sa respecti regulile companiilor aeriene, care poate nu sunt mereu atat de prietenoase si permisive. La fel, in ceea ce priveste copiii si calatoria cu masina, the sooner the better, ca sa zic asa. Si cu cat mai multe calatorii faceti cu ei cand sunt mici, cu atat vor invata mai repede modul de viata al familiei voastre si se vor adapta mai usor. Desigur, depinde de fiecare familie si valorile ei, precum si de cat efort suntem dispusi fiecare sa facem din punct de vedere planificare, caci despre acest lucru este vorba. O calatorie lunga cu masina se pregateste cu ceva timp in avans, pentru ca pe langa bagajele clasice de haine si accesorii si actele, copiii au nevoie de jocuri cat mai variate, iar mesele si gustarile trebuie gandite pas cu pas, in functie de durata calatoriei, traseu si numarul de membri al familiei, precum si varstele lor.
Cum ne pregatim pentru un drum lung cu masina?
Sa zicem ca ne-am propus sa ajungem la Viena drum intins de 12 ore sau in vreo insula greceasca. Avem deci o zi intreaga la dispozitie, cu opriri din motive…tehnice :-), dar si pentru a lua masa, de cateva ori chiar. Sigur ca depinde si de varstele copiilor, de cantitatea de apa bauta de fiecare, insa in medie, odata la 2-3 ore tot va opriti, cu siguranta, oricat de obisnuiti sunteti cu drumurile. Daca nu sunteti, chiar mai devreme de acest interval estimat generos de mine.
Ce sa nu faceti!
Nu va bazati pentru benzinarii si oferta lor. Principiile dupa care sunt aprovizionate acestea nu au nicio legatura cu principiile voastre cand vine vorba de masa. Riscati sa mancati numai sendvisuri si ciocolata. Si sa beti numai sucuri. Credeti-ma, nu veti vrea sa aveti in masina atatea ore copii care si-au luat energia din astfel de carbohidrati, care devin zgomotosi, nelinistiti si irascibili, dupa fiecare doza consumata.
Gasiti pe blogul Florinei un articol foarte bine documentat despre consumul de zahar si motivele pentru care ar trebui sa il evitam in alimentatia copiilor nostri: Cele mai ingrijoratoare motive pentru a reduce zaharul
Nu va bazati pe restaurantele din drum, chiar daca ati mai facut acel drum de cateva ori inainte. Ofertele acestora sunt slabe si gandite pentru soferii care tranziteaza tarile respective, nu pentru oameni cu copii. Adica veti manca snitel cu cartofi prajiti sau omlete la orice ora. Nu mai vorbim despre sendvisuri, ca sunt la ordinea…meniului. Sigur ca puteti gasi supe sau ciorbe, dar extrem de sarate, pentru ca ori sunt din plic, ori sunt gatite sa reziste cateva zile, deci contin conservanti puternici.
Nu plecati fara sa cercetati drumul – ce opriri sunt posibile si in ce localitati. Cu toate ca nu va doriti sa consumati ofertele lor, e bine sa stiti ca aveti unele optiuni, pentru cazuri de urgente – incalzit ceva, epuizare de gustari sau apa etc.
Ce sa faceti?
Sa va echipati cu caserole de diferite dimensiuni – cele de sticla sunt mai ok. Si neaparat sa aiba capac cu inchidere etansa. De asemenea, cu servetele umede si uscate, tacamuri de plastic, pungi pentru alimente, pungi termorezistente, ceva prosopele de mana, apa pentru spalat pe maini si sapun lichid, servet pentru picnic, daca de cazul, bavete pentru cei mai mici. Poate aveti si un aspirator de masina, ca sa puteti aspira la nevoie dupa o masa mai zgomotoasa. 🙂
Sa faceti o lista pentru fiecare copil si pentru adulti. Lista sa contina idei de meniu pentru din ei, in functie de preferinte dar si de cat de rezistente sunt pentru drum alimentele.
Sa pregatiti gustarile pentru fiecare si sa le puneti in pungi diferite, de preferinta din cele termorezistente.
Sa pregatiti apa (plata, de preferat) la sticle de 0.5 l, estimati cantitatile pentru tot drumul, apa este foarte scumpa in benzinarii si restaurante.
Daca stiti ca folositi des masina in calatorii, cumparati un frigider de masina/cutie sau lada termoelectrica. Poate apa nu va intereseaza sa fie rece, insa mancarea trebuie pastrata la o temperatura optima vara, pe drumurile lungi.
Idei de gustari
Cum ziceam, e bine sa evitati: dulciuri ambalate sau produse extrem de sarate (biscuiti, covrigei, alune, chips-uri), sosuri (se preling, murdariti haine, interiorul masinii, scaunul de masina, pot provoca stari de greata sau varsaturi la copii – am trecut prin toate acestea, e tare neplacut, mai ales la un drum de o zi intreaga), sucuri (sunt foarte dulci, cer si mai mult si mai mult).
Puteti opta pentru:
- Crackers fara sare sau lipie – se pot rontai si ca gustare, dar pot insoti si un fel de mancare simplu;
- Fructe oleaginoase si seminte – nuci, fistic, caju, alune nesarate; mix-urile sunt foarte bune, gustoase si hranitoare pentru cei mici;
- Biscuiti de ovaz cu stafide preparati acasa;
- Chipsuri de cartofi si morcovi preparati uscati la cuptor, pe folie, fara sare adaugata;
- Iaurt cu seminte diverse – chia, in, quinoa etc;
- Cereale fulgi, dar sa nu fie cu zahar;
- Sticks-uri de legume cu humus – legume taiate pe lung (morcovi, ardei, castraveti;
- Buchet de masline – soiuri diverse, cat mai colorate, umplute cu muraturi sau cu branza;
- Popcorn de casa, cat mai nesarat;
- Fructe proaspete: mere, pere, struguri, portocale, banane – in functie de anotimp si preferinte;
- Oua fierte – se vor manca cu prioritate; pentru copii poate sunt mai amuzante ouale de prepelita;
- Briose cu legume sau variatii;
- Branza cubulete cu orice leguma care va/le place.
Idei de mese: pranz sau cina
Evitati sa rontaiti totusi non stop si planificati 2 mese principale, tip picnic, daca sunteti la drum vara. Daca nu, gasiti variante in locuri special amenajate, pe traseu.
Puteti pregati:
- Salata cu pui – sa fie deja ingredientele spalate si pregatite, doar sa adaugati dressing-ul;
- Sendvisuri sanatoase – cu legume crude sau fripte si gratar de curcan, de exemplu, cu muraturi si porumb; cu ton sau alt peste;
- Frigarui de pui/porc cu legume;
- Peste fript cu orez simplu;
- Gratar de carne – dupa gust;
- Penne fara sos cu bucati de pui sau simple, cu legume;
- Sunca de casa – noi am descoperit o reteta geniala;
- Legume oparite – broccoli, dovlecel, morcov;
- Chec cu sunca;
- Chiftelute de legume sau carne – la cuptor, pe folie, fara prea multa grasime.
Daca aveti copii mai marisori, ii puteti implica in pregatirile de dinainte de plecare, pentru a va asigura ca nu vor refuza mancarea pe drum. Si nu uitati felul de mancare minune: pofta de calatorit, cu buna dispozitie alaturi! 🙂
Florina Badea
Health Coach certificat international
Ambasador in Romania al programului Food Revolution, by Jamie Oliver
Blogger @ www.florinabadea.ro – blog de viata sanatoasa
Minunat articol! Ma bucur ca am descoperit-o pe Florina.
Daaa, Florina este minunata, am fost tare bucuroasa ca a scris articolul acesta pe blogul meu!
Noi calatorim des (nu asa lung, e drept) si de multi ani. Ce am luat in deplasari sunt apa (mai multa decat e nevoie), fructe, legume, sandvishuri cu branza si legume, adica numai chestii stabile si care le consumam in mod normal. Desi avem o lada frigorifica nu recomand ou deloc (se incalzeste masina in soare si doar 1 ora parcata si chiar de nu e iulie, in portbagaj devine cuptor) – mai stabil e un piept de pui de la gratar (pe testatele ….).
In plus incerc sa evit si plastice pt ca ajung prin natura iar multe pubele/cosuri de gunoi pe drumuri nu sunt golite, asa ca o extra sticla de apa va fi numai buna si de spalat pe maini/fata, prosop la indemana etc.
Ce mai fac e sa caut din timp pe traseu ca oprire (de alergat si dezmortit): loc de mancam o supa/un bors, intr-o locatie frumoasa si pe unde sa ne plimbam putin. Costa ceva dar e mai mult decat bani, e confort: doar suntem in vacanta, si pana la urma prefer sa duc cafeaua la pachet de acasa pt drum dar sa cumparam 3 castroane de supa calda.
Si noi ne cautam mereu opriri frumoase pe drum! Eu si Adrian suntem gurmanzi si ne place sa descoperim mancaruri delicioase, asa ca opririle acestea sunt foarte pe placul nostru! 🙂
Foarte bun articolul, felicitari!