De ce este important sa ii invatam pe copii despre mancatul sanatos (+ o invitatie)
Primii ani de viata sunt esentiali din multe puncte de vedere, pentru ca atunci punem bazele dezvoltarii copiilor nostri. Ne dorim sa ii invatam multe lucruri, sa le dezvoltam creativitatea, inteligenta emotionala si alte abilitati importante ce le vor folosi intreaga viata. Insa unul dintre aspectele esentiale care deseori este trecut cu vederea este mancatul sanatos! Se vorbeste prea putin despre cum ii invatam pe copii despre mancatul sanatos, desi conteaza enorm pentru sanatatea lor!
De ce este importanta educatia alimentara a copiilor
In primul rand, pentru ca felul in care copiii invata sa manance de mici le va marca intreaga viata. Obiceiurile dobandite in copilarie ne insotesc toata viata. Pentru a mai putea sa le schimbam mai tarziu este nevoie de mult efort si vointa.
Asadar, este mult mai usor sa le oferim copiilor un start bun in relatia cu mancarea decat sa corectam mai tarziu obiceiurile nesanatoase.
In al doilea rand, alimentatia copiilor se reflecta in starea lor de sanatate. In afara de problemele de obezitate generate de mancatul nesanatos, problemele dentare ce pot fi cauzate de alimentatia nepotrivita, dar si la efectul ei asupra sistemului imunitar.
Un alt aspect prea putin luat in seama este cel legata de latura emotionala a relatiei copilului cu mancarea. Multe dintre luptele pe care le ducem ca adulti cu obiceiurile alimentare nesanatoase au cauzele in copilaria noastra! Felul in care reusim noi sa “intermediem” relatia copilului cu mancarea conteaza enorm! Copiii pot ajunge sa aiba un sentiment de repulsie fata de ora mesei daca sunt obligati sa manance. Sau pot ajunge sa se refugieze in mancare cand au probleme emotionale, daca nu ii ajutam sa le gestioneze altfel. Sau pot ajunge sa manance in exces daca noi nu-i lasam sa-si asculte organismul si insistam sa manance tot din farfurie.
Acestea si multe altele sunt motivele pentru care cred ca educatia alimentara este importanta si merita din plin atentia noastra! O abordare corecta a mancatului ii va ajuta pe copii sa se dezcolte armonios si sa evite multe probleme care ar putea aparea mai tarziu.
Cum ii invatam pe copii despre mancatul sanatos
In ceea ce ma priveste, cred cu tarie intr-o abordare echilibrata! Mi se pare important ca parintele sa fie atent la tot ceea ce tine de alimentatia copilului in primii ani de viata. De asemenea, mai presus de ceea ce le punem copiilor in farfurie, mai important mi se pare sa ii invatam pe ei sa faca alegeri sanatoase.
Ca parinti nu vom putea mereu controla ce alimente ajung in fata copiilor, insa putem sa le oferim informatiile necesare pentru a putea decide singuri ce este benefic (sau nu) pentru ei.
Iata cateva idei despre cum ii invatam pe copii despre mancatul sanatos, care pot fi folosite inca de la varste mici:
Sa fim chiar noi un exemplu si sa le vorbim copiilor despre alegerile noastre
Daca un copil isi vede parintii mancand mereu fast-food, el asta va invata ca este normalitatea, chiar daca parintii incearca sa ii ofere lui o alimentatie sanatoasa. Exemplul parintilor este esential mereu, iar copiii studiaza mereu cu atentie ce avem noi in farfurie.
O idee despre care am citit si mi s-a parut utila este sa le vorbim copiilor despre alimentatia noastra si motivele pentru care alegem anumite alimente. O putem face la magazin, in timp ce gatim sau la masa. Ii putem povesti copilului de ce anumite alimente sunt bune pentru corpul nostru si altele nu, ce elemente nutritive ne ofera fiecare (pe intelesul copilului) si chiar cum incercam noi sa corectam anumite obiceiurile alimentare nesanatoase pe care le avem.
Sa il implicam pe copil in tot ceea ce tine de alimentatia lui
Il putem implica in mersul la cumparaturi sau pregatirea mesei. Sunt prilejuri bune de a vorbi despre mancatul sanatos si de a face asta intr-un mod distractiv si jucaus.
Sa acceptam refuzurile copilului, chiar daca nu suntem de acord cu ele
Este o lectie invatata de la un doctor, pe care sincer nu mi-a fost usor sa o pun in practica. Bogdan a avut perioade cand refuza complet fructele sau legumele. In altele nu manca deloc lactate in afara de lapte. Pe moment ma frustra refuzul lui constant, dar am invatat sa ma relaxez si sa iau fiecare etapa asa cum este. Copiii isi schimba preferintele, trebuie doar sa avem rabdare si sa gasim alternative sanatoase in ciuda refuzurilor lor. De exemplu, acum Bogdan mananca o multime de fructe si multa branza, dar refuza aproape toate legumele si iaurtul. Stiu ca este doar o etapa, asa ca accept refuzurile si gasim impreuna alternative de alimente care sa ii placa. Niciodata nu l-am obligat sa manance un anumit lucru, nici nu am aplicat tehnici de convingere. I-am explicat insa beneficiile si alternativele si l-am lasat pe el sa decida cum sa procedam.
Sa citim despre alimente sanatoase si sa facem activitati despre mancarul sanatos
Copiilor le plac povestile si joaca, asa ca ele sunt un prilej perfect de a aborda si subiectul alimentatiei. Gasiti pe net o multime de idei de activitati si jocuri pe care le puteti pune in practica. La noi au functionat bine cartile si jocul de rol cu jucarii pe care le invatam despre mancatul sanatos. Mai jucam un joc dragut care poate fi jucat oriunde, inclusiv pe drum sau in masina. Se numeste “alegere sanatoasa / alegere nesanatoasa”. Unul din nou spune nume de alimente sau mancaruri si celalalt spune ce fel de alegere este si de ce. Explicatiile sunt usoare, pe intelesul lui. De exemplu portocala este buna pentru ca are vitamina C, acadeaua nu este o alegere sanatoasa pentru ca are mult zahar, morcovul ne ajuta ochii sa fie sanatosi, etc. Combinam totul cu tot felul de exclamatii si rasete si este o activitate simpla si distractiva!
Mai pe larg despre cum abordam noi alimentatia lui Bogdan puteti citi aici: Alegeri alimentare sanatoase pe intelesul celor mici (abordarea noastra)
O invitatie pentru parintii care sustin mancatul sanatos
La final, as vrea sa va povestesc despre Food Revolution, un program interesant dezvoltat la nivel mondial. Daca il indragiti pe Jamie Oliver si va plac retetele lui, cu siguranta va fi pe gustul vostru!
Food Revolution promoveaza educatia alimentara a copiilor ca fundament pentru un stil de viata sanatos si incurajeaza gatitul in familie! In Romania, programul este sustinut de ambasadorii Food Revolution. Ei ii invata pe parinti si copii sa faca alegeri sanatoase in alimentatie.
In luna mai se sarbatoreste international Food Revolution Day, un eveniment la care va invit si pe voi! Are loc pe 20 mai in locatia La Conac si va combina lectii de gatit in familie cu sesiuni de sport pentru cei mari.
Mai multe despre eveniment, dar si despre ambasadorii Food Revolution a scris Andreea pe blogul ei, aici. Andreea este unul dintre ambasadorii acestui program. Pentru mine, ea este un motiv in plus pentru care sustin cu drag acest eveniment! Imi plac mult pasiunea ei pentru mancatul sanatos si implicarea ei in a-i invata si pe altii despre nutritie si sport. O puteti cunoaste si voi personal pe 20 mai, la eveniment!
Vestea buna este ca participarea este gratuita! Trebuie doar sa completati formularul de inscriere de pe pagina de Facebook a evenimentului, aici. Daca decideti sa mergeti pe 20 mai acolo impreuna cu cei mici, eu va doresc distractie placuta si m-as bucura sa reveniti apoi cu impresii!
Exemplul parintilor este intr-adevar decisiv, dar sa ne reamintim ca ei traiesc inr-o lume magica, o lume in care vor sa se joace de dimineata pana seara. Pai daca tot vor sa se joace de ce sa nu le oferim posibilitatea sa se joace cu legume si cu fructe. Noi preferam sa mai dosim jucariile din plastic si sa ne jucam cu legume – sa rostogolim merele, sa culegem boabele de strugure de pe ciorchine, sa aruncam cu nuci intr-o oala, sa’numaram morcovii, sa decojim o varza. Imaginatie sa ai! La final se gateste impreuna si se mananca. Legume si frucet cu gust.
Imi place ca va distrati! O sa incerc si eu joculete cu legume, poate isi mai schimba Bogdan parerea despre ele! 🙂