Ce ne-a ajutat cel mai mult pentru acomodarea la scoala (offline si online)
Anul trecut, pe 15 august, Bogdan a mers pentru prima data la scoala, aici, in California. Primul an se numeste “kindergarten” si este echivalentul clasei pregatitoare in sistemul american.
Pe atunci eu eram insarcinata in 9 luni si mi-am dorit mult sa fac acomodarea cat mai usoara pentru Bogdan, mai ales pentru ca stiam ca va urma o alta mare schimbare in viata lui dupa nasterea bebelusului.
Anul acesta, pe 13 august, Bogdan a inceput clasa intai, insa de data aceasta inceputul scolii a fost diferit, pentru ca aici s-a inceput scoala exclusiv online. A trecut aproape o luna de cand invata online si va continua asa pana la inceputul in ianuarie, cand se va decide daca vor putea trece la un sistem hibrid, care sa combine prezenta la scoala cu invatatul online.
Pentru ca stiu ca multi dintre voi se pregatesc acum de inceputul anului scolar, asa vrea sa va impartasesc cateva din lucrurile care ne-au ajutat pe noi atat anul trecut, cand scoala a inceput “normal”, cat si anul acesta, cand totul se desfasoara online.
Sunt multe de povestit, dar o sa incerc sa scriu aici cat mai condensat si daca vreti sa detaliez vreuna dintre idei dati-mi de veste si revin cu drag cu mai multe detalii.

Ce ne-a ajutat la inceputul primului an de scoala
1 – Ne-am pregatit din timp vorbind pe indelete despre inceputul scolii.
Stiu ca aceasta idee nu se mai aplica acum, cand inceputul scolii este atat de aproape, dar o voi include aici pentru cei care vor citi articolul in anii urmatori.
Cu trei saptamani inainte de prima zi de joaca am creat o “numaratoare inversa” cu biletele numerotate pe care le-am agatat pe perete. In fiecare zi Bogdan lua un biletel de pe usa si descoperea o activitate pe care o faceam impreuna legata de scoala.
Activitatile cuprindeau cititul de carti (despre scoala si alte lucruri importante pe care mi le doream sa le stie inainte de a merge la scoala), realizarea de desene cu diferite teme despre scoala, mersul la cumparaturi de rechizite (asta se intampla inainte de pandemie), mersul la o intalnire cu viitorii colegi, plus activitati distractive ca vizionatul de filme.
(Cartea noastra preferata despre inceputul scolii este aceasta – nu este tradusa in limba romana, dar am adaugat link-ul catre varianta citita a povestii in caz ca vreti sa folositi imaginile ca sa o povestiti voi celor mici.)

A fost un mod frumos de a-l pregati pentru prima zi de scoala si planuiesc sa il transform intr-o traditie anuala, dar cu o perioada de timp mai scurta.
Anul acesta am facut un “countdown to first grade” timp de 10 zile doar cu idei distractive.
2 – Am pregatit cateva daruri speciale pentru prima zi de scoala
Chiar daca Bogdan parea pregatit pentru inceperea scolii, stiam ca va avea emotii pe masura ce se va apropia prima zi. Asa ca am pregatit 3 daruri care sa il ajute sa se simta mai bine in prima zi si sa ne simta aproape in acel moment important din viata lui.
Iata care au fost darurile pregatite (pe care le-a primit in seara de dinaintea primei zile de scoala):
- un set de bratari pentru Bogdan si pentru noi, parintii – Le-am cumparat de pe Etsy si includeau un mesaj dragut despre inceperea scolii. Le-am purtat toti trei si a fost un mod frumos de a-i arata ca suntem alaturi de el.
- un set de inimioare din fetru – In fiecare dimineata alegea o inimioara (erau de culori diferite) si o punea in buzunar sau in ghiozdan ca sa ne simta aproape de el cat timp era la scoala. Le-a indragit foarte mult si invatatoarea mi-a spus ca scoatea inimioara in pauza de pranz si o tinea langa el cat manca.
- un filmulet cu incurajari de la noi, bunici si strabunici – I-am rugat pe bunici si strabunici sa ne trimita un mesaj video pentru prima zi de scoala (cate unul individual de la fiecare), am adaugat filmulete facute de fiecare dintre noi (plus un filmulet cu jucariile de plus facut de mine) si am facut un colaj dragut cu toate mesajele.

Bogdan a fost asa incantat de filmulet incat am facut unul si anul acesta, ca sa facem prima zi de scoala mai speciala.
Daca vreti sa pregatiti aceste daruri si nu aveti timp sa mai comandati nimic, puteti face bratarele din ata impletita (sau chiar sa folositi elestice de par subtiri) si sa decupati voi inimioarele din fetru sau hartie.
3 – Am creat rutine usoare care sa ne ajute sa avem dimineti si dupa-amieze mai linistite
Ca sa evitam haosul de dimineata si certurile inutile legate de programul de dupa scoala, am creat rutine simple pe care le-am urmat in fiecare zi.
Le-am discutat in avans si a fost nevoie de ceva rabdare la inceput, dar dupa ce ne-am obisnuit cu ele ne-au ajutat enorm sa facem acomodarea mai usoara pentru intreaga familie.
Am avut o rutina de dimineata putin modificata fata de cea pe care o aveam inainte, o rutina noua de dupa-amiaza, plus cea de seara care a ramas neschimbata.
Pentru fieacare am creat afise cu imagini care sa il ajute pe Bogdan sa le urmeze usor fara prea multa implicare din partea noastra.
(Voi posta afisele cu rutinele in limba romana pe blog in zilele urmatoare, intr-un articol separat.)

4 – Pentru rutina de dupa scoala am creat cu ceas cu culori
Am descoperit ideea asta pe Pinterest si stiam ca lui Bogdan ii va placea sa simta ca are mai mult control asupra programului lui, asa ca am incercat-o si a fost un real succes.
Am cumparat un ceas foarte simplu, am adaugat culori diferite care corespund anumitor activitati si am pus ceasul pe perete impreuna cu un mic afis cu ce reprezinta fiecare culoare.
In acest fel, Bogdan putea vedea usor cand avem programate diferite activitati si dupa-amiaza noastra se desfasura mult mai lin si mai placut pentru amandoi.
Am scris pe larg despre ceasul nostru colorat aici (pe blogul meu in engleza), in caz ca vreti sa incercati si voi sa incercati ideea aceasta.

5 – Am discutat pe indelete despre scoala pe tot parcursul anului scolar, mai ales in primele luni
Scoala vine cu noi provocari pentru copii, de la toate lucrurile noi pe care trebuie sa le invete la toate regulile pe care trebuie sa le respecte si toate interactiunile pe care le au pe parcursul zilei (in special cu colegii).
Asa ca in primul an de scoala m-am concentrat mult pe discutii despre aspectele “emotionale” mai mult decat pe cele “academice” legate de inceputul scolii.
Am vorbit mult cu Bogdan despre relatiile cu colegii si cu invatatorea, despre cum poate gestiona frustrarea atunci cand scoala i se pare prea grea, despre cum poate depasi momente dificile si multe altele.
Aceste discutii au contat mult si am observat multe schimbari in bine datorita lor.
Din punctul meu de vedere, cel mai important sfat pe care l-as da oricarui parinte la inceputul scolii ar fi sa se asigure ca ii ofera copilului suportul emotional de care are nevoie pentru a naviga aceasta schimbare importanta din viata lui.
Atunci cand copilul se simte sustinut si ajutat, toate celelalte aspecte ale vietii scolare sunt mult mai usor de gestionat.
Ce ne-a ajutat la inceputul anului scolar online
Pentru noi scoala online a inceput in martie si a continuat pana in iunie, cand a venit vacanta de vara. Apoi, pe 13 august, a inceput noul an scolar in districtul nostru si de atunci invatatul se face tot exclusiv online.
Daca va veti regasi in situatia de a gestiona (din nou) scoala online pentru cei mici, iata care sunt lucrurile care ne-au ajutat pe noi cel mai mult:
1 – Am creat un spatiu special pentru scoala si am incercat sa il facem cat mai placut, pentru ca Bogdan sa se simta cat mai bine pe parcursul orelor petrecute la birou.
2 – In afara de biroul lui si de rafturile cu materiale pentru scoala, avem si o “statie mobila” pentru activitati scolare.
Am folosit un carucior similar celor de la Ikea, cu roti si 3 spatii de depozitare. Statia mobila ne ajuta sa putem face activitati oriunde, asa ca Bogdan se poate muta usor sa lucreze langa mine la masa din sufragerie oricand este nevoie.
3 – Am facut un program zilnic bazat pe programul facut de invatatoare, in care combinam perioade cand invata singur sau este in call si perioade cand facem activitatile impreuna sau discutam despre ce a invatat.
Programul este foarte util, pentru ca ne ajuta ca ziua sa fie mai previzibila pentru Bogdan si mai usor de gestionat pentru mine.
4 – In fiecare zi facem impreuna o lista cu tot ce are de facut pentru scoala, pe care o urmarim impreuna si o bifam pe masura ce completeaza activitatile.
Lista aceasta ma ajuta pe mine sa tin evidenta activitatilor mai usor, dar mai ales il ajuta pe Bogdan sa vada exact ce are de facut fara sa il bat eu la cap toata ziua.
5 – In pauzele de la activitati incerc sa il incurajez pe Bogdan sa faca miscare (avem multe dansuri si workout-uri trimise de invatatoare), ii ofer snack-urile lui preferate (pentru ca foamea il face mult mai necooperant) si incerc sa ma conectez cu el facand diferite activitati scurte si distractive care sa ii faca ziua mai frumoasa.
6 – Incepem si incheiem fiecare zi de scoala cu un “check in”. Dimineata vorbim despre cum ne simtim, care este planul pentru ziua respectiva si cum as putea eu sa il ajut pe parcursul zilei.
Dupa ore vorbim despre cea mai buna parte si cea mai grea parte din ziua de scoala, despre cum ne simtim si despre cum am putea face lucrurile mai bine (in caz ca avem o zi grea in care ne confruntam cu dificultati).
7 – Daca observ ca Bogdan se confrunta cu o anumita problema in mod repetat sau ca evita sa faca anumite activitati pentru ca le considera prea grele, incerc sa gasesc metode de a-l ajuta fara sa pun presiune pe el.
Uneori primesc sfaturi bune de la invatatoare, alteori incerc sa imbin o activitate care nu ii place (de exemplu scrisul) cu o activitate care stiu ca ii place (desenatul) ca sa il incurajez sa exerseze fara sa simta ca este fortat.
Sunt multe idei interesante pe care le-am descoperit in ultimele luni despre cum putem incuraja copiii sa invete lucruri care li se par complicate, dar despre asta pot povesti mai pe larg intr-un articol separat, daca v-ar fi de folos.
Cam acestea sunt lucrurile care ne-au ajutat pe noi atat anul trecut, cat si anul acesta. Sper sa va fie de folos si voua!
Stiu ca anul acesta vine cu multe framantari care se suprapun peste emotiile normale ale inceputului de scoala, asa ca va transmit tuturor ganduri bune, va doresc o acomodare cat mai lina si un an scolar plin de impliniri si momente frumoase!