Rolul neonatologului dupa nasterea bebelusului
Neonatologul este cel care se ocupa de bebe de imediat ce este scos din burtica, in sala de nasteri. Imediat dupa ce bebe se naste, este preluat de doctor care il verifica pe o masa situata undeva in apropierea mamei, pentru ca aceasta sa il poata vedea.
Procedurile incep prin curatarea cailor respiratorii ale bebelusului, prin introducerea unor tuburi prin nas si gura, pentru a scoate secretii ramasa acolo. Apoi bebelusului este verificat atent pentru a se stabili scorul Apgar de la nastere.
Acest scor se stabileste dupa cinci criterii notate cu valori de la 0 la 2 de catre doctor. Se verifica ritmul cardiac, respiratia, reactiile reflexe, tonusul muscular si culoarea pielii.
Dupa verificarile esentiale facute in sala de nasteri bebelusul este adus la mama care va putea sa il tina in brate pentru prima data, un moment atat de emotionant care iti ramane mereu in amintire.
Apoi bebe este dus in salonul de neonatologie unde procedurile sunt reluate. Se face prima baita prin care se curata stratul de secretii cu care bebelusul a fost acoperit in burtica cu rol protector.
Dupa baie bebe este pus sub o sursa de caldura pentru ca adaptarea la viata din afara uterului sa se faca usor. Apoi bebe va putea fi pus intr-un patut si va putea fi adus la mama pentru prima alaptare.
In zilele petrecute in maternitate bebelusul este verificat periodic de neonatolog care verifica evolutia acestuia. Se asculta inima si plamanii pentru a identifica orice posibila problema.
Tot in maternitate se fac primele doua vaccinuri ale bebelusului daca parintii sunt de acord. La plecarea din maternitate doctorul neonatolog este cel care ofera parintilor sfaturi pentru perioada urmatoare, care trebuie urmate cu atentie pentru ca totul sa decurga bine.
Iata care sunt sfaturile primite de noi la plecarea din maternitate.
– bebe va face baie zilnic, urmata de procedurile de igiena pentru ochi, nas si bont ombilical (despre care voi scrie separat)
– bebe va merge la controale regulate, primul la 10 zile dupa plecarea din maternitate, apoi lunar pana la un an
– pentru prevenirea rahitismului va lua Vigantol cate 2 picaturi zilnic din ziua a zecea de viata
– dupa prima luna de viata trebuie facute o ecografie de sold si o ecografie de cord pentru a gasi orice eventuale probleme si a le putea corecta la timp
Pe langa aceste sfaturi medicale am primit multe informatii practice despre cum sa il ingrijim pe bebe acasa, care ne-au fost utile.
Neonatologul este primul doctor care se ocupa de bebelus si are un rol important pentru adaptarea lui la toate schimbarile care apar. Din acest motiv este bine sa obtinem de la neonatolog cat mai multe raspunsuri la nelamuririle noastre, pentru ca este cel mai in masura sa ne dea sfaturi pentru urmatoarele luni.