Se numesc semne de imaturitate. Am aflat despre ele de la pediatru, dar putini parinti afla despre ele inainte sa isi puna singuri intrebari. Sunt lucruri simple, pe care este linistitor sa le stim inainte sa ne gandim ca ar fi vreo problema, pentru ca sunt absolut normale.

1. Strabismul fiziologic
Mai toti nou nascutii au o forma usoara de strabism, adica le “fug” ochii, pentru ca acest lucru face parte din etapa de adaptare. Strabismul fiziologic este normal in primele luni si nu inseamna ca nou nascutul are probleme de vedere. Treptat el va invata sa isi adapteze vederea si va focaliza mai bine, iar apoi problema va disparea.

2. Reflexul Moro
Chiar daca noua ni se pare ceva neobisnuit, reflexul Moro este normal si chiar trebuie sa apara la nou nascut, pentru ca este un semn bun al adaptarii la noul mediu. Reflexul Moro este un efect de tresarire al nou nascutului, acesta isi intinde brusc mainile si piciorele, ca si cum ar vrea sa se prinda de ceva. Se poate manifesta in somn si uneori il trezeste pe bebelus, care incepe sa planga. Reflexul este normal, va disparea treptat dupa mai multe luni.

3. Stranutul de nou nascut
Multi parinti se sperie de stranuturile nou nascutului, de teama unei raceli, dar stranutul este ceva normal, atata timp cat este un simptom de sine statator, fara alte simptome care ar indica o alta problema (tuse, febra, etc). Strantul simplu poate aparea din mai multe cauze la nou nascut, care abia se obisnuieste cu stimulii noi din mediu. Multi nou nascuti stranuta la lumina puternica, mai ales daca ii scoateti afara la soare. Stranutul de acest tip dispare dupa cateva luni si daca nou nascutul nu are febra sau alte simptome nu este o problema pentru care sa mergeti la pediatru sau sa va preocupati.

4. Miscarile fontanelei
Uneori se observa o miscare a fontanelei, acea portiune din crestetul capului, care se inchide pe parcursul primului an. Miscarea se aseamana cu o pulsatie a fontanelei si ii preocupa pe multi parinti, dar este ceva normal in primele luni. Singurele simptome care indica o problema sunt umflarea sau adancirea fontanelei. Umflarea fontanelei poate semnaliza o inflamare a tesutului din interiorul capului, iar adancirea fontanelei poate semnaliza o deshidratare mai importanta. Ambele simptome trebuie verificate la pediatru, care poate decide ce ar trebi facut.

Toate cele patru simptome mentionate sunt naturale la nou nascuti si cred ca fiecare pediatru ar trebui sa le mentioneze la prima vizita, pentru ca parintii sa stie ca este normal sa se confrunte cu asa ceva. Daca totusi aveti indoieli despre oricare despre acestea, cel mai bine intrebati pediatrul, care sa va linisteasca. Un nou nascut este minunat de descoperit, fiecare lucru nou ni se pare cuceritor, ne emotioneaza si ne face sa ne atasam mai mult de bebelusul firav de langa noi. De asta este bine sa stim ce este normal, ca sa ne putem bucura de primele luni fara sa ne preocupam de orice altceva.

 

Tagged on:

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: