Citesc des articole despre cum sa stabilim reguli pentru copiii nostri si cum sa ii convingem sa le urmeze. Noi avem destul de putine reguli pentru Bogdan, in principiu cele care tin de siguranta si doar cateva in plus, care sa ne ajute sa ne descurcam mai usor in anumite situatii. Vad in jur insa parinti care impun multe reguli si vor sa se asigure permanent ca acestea sunt urmate, iar asta dupa parerea mea nu face decat sa puna o presiune inutila pe copil si sa cauzeze certuri care ar putea fi evitate. Nu ii judec pe parinti, fiecare seteaza regulile in functie de propriile asteptari, dar recunosc ca de multe ori imi pare rau sa ii vad pe copii impovarati de prea multa strictete si incercand cu orice pret sa isi multumeasca parintii, chiar daca cu siguranta si-ar dori mai multa libertate.

Ma intreb de multe ori daca noi parintii avem asteptari la fel de mari si de la noi, daca ne setam si noi reguli in relatia noastra cu copiii si daca suntem la fel de stricti cu urmarea lor. Ne suparam uneori pe copil ca a intrat incaltat in casa desi regula este sa ne descaltam la intrare, dar uitam ca si noi ridicam uneori tonul in discutiile cu copilul, desi ne propusesem sa nu tipam niciodata la el. Tare bine ar fi sa ne gandim si la regulile noastre ca parinti, sa ni le amintim din cand in cand si mai ales sa incercam sa ne asiguram ca le respectam. Copiii nu ne vor impune niciodata reguli, ei ne iubesc neconditionat, dar cred ca tocmai din cauza asta noi suntem datori sa ne straduim sa fim parinti cat mai buni pentru ei.

Asa ca am decis sa scriu aici lista mea de reguli de mama, sa o am undeva mereu la indemana si in perioadele dificile sa o pot reciti, sa imi amintesc ce este cu adevarat important pentru mine ca parinte.

1. Copilul meu va sti mereu cat de mult il iubesc, pentru ca simt ca trebuie sa auda asta de la mine, sa fie convins in fiecare moment ca dragostea mea pentru el este pentru totdeauna si nimic nu va putea vreodata sa schimbe asta.

2. Voi fi mereu prezenta in viata copilului meu, in modul acela autentic si real. Il voi asculta, voi fi langa el cand va vrea sa ma aiba aproape, voi sti ca pretuiesc orice moment petrecut alaturi de el.

3. Imi voi trata mereu copilul cu respect, asa cum mi-ar placea sa fiu si eu tratata de cei din jur. Cred cu tarie ca un copil tratat cu respect va deveni un adult care va sti sa ii respecte pe ceilalti.

4. Niciodata nu imi voi lovi copilul, nu cred ca exista vreo situatie in care bataia sa fie in vreun fel justificata. Nu il voi jigni si nu imi voi folosi niciodata puterea de parinte pentru a-l face sa se simta umilit si neimportant.

5. Imi voi incuraja mereu copilul sa faca lucrurile care ii plac, sa isi descopere pasiunile si sa se bucure de ele.

6. Ii voi explica mereu copilului meu alegerile facute de mine care au impact asupra lui si de fiecare data cand voi putea voi tine cont de parerile lui.

7. Voi avea mereu in gand ca unui copil ii trebuie atat radacini, cat si aripi. Imi doresc sa ii ofer siguranta ca voi fi mereu alaturi de el, dar si libertatea de a-si gasi propriul drum in viata.

8. Imi voi recunoaste greselile facute fata de copilul meu si ii voi cere iertare de fiecare data. Mi se pare important ca el sa stie ca este in regula sa gresim uneori, dar ca intotdeauna le datoram scuze celor fata de care am gresit.

9. Nu imi voi proiecta propriile ambitii sau neimpliniri asupra copilului meu, nu il voi impinge de la spate sa faca lucruri pentru care nu este pregatit, doar pentru ca mi-as dori eu sa faca un anume lucru. Nu imi voi masura niciodata reusita ca mama in perfomantele obtinute de el, ci doar in fericirea pe care o voi citi in ochii lui.

10. Nu voi compara niciodata copilul cu alti copii si nici nu ii voi spune ca mi-as dori sa faca un anume lucru ca un alt copil. Cu siguranta altii vor fi mai priceputi decat el la unele lucruri, dar el este copilul meu si il iubesc exact asa cum este.

11. Ma voi stradui mereu sa fiu un exemplu pentru copilul meu, sa poata vedea in mine un om care respecta valorile in care crede si care lupta intotdeauna pentru a-si implini visele.

12. Imi voi ierta copilul atunci cand a gresit, vom gasi solutii impreuna atunci cand vom trece prin situatii dificile si voi incerca de fiecare data sa inlocuiesc reprosurile cu discutii care sa ne ajute sa invatam o lectie din fiecare greseala.

13. Voi crede in el cu tot sufletul, chiar si atunci cand ceilalti nu o vor face. Il voi imbratisa chiar si in momentele cand ma va supara mai tare. Ii voi accepta temerile, ii voi incuraja visele. Voi fi prietena lui, confidenta lui, omul pe care se va putea in orice moment.

Aceste asunt regulile mele de mama, sunt lucrurile care cred ca definesc cel mai bine felul in care imi doresc sa imi cresc copilul. Sunt constienta ca voi gresi uneori ca parinte si voi incalca cateodata cate o regula, sper doar sa am intelepciunea de a invata din greseli si de a deveni o mama mai buna.

Eu v-am impartasit lista mea, m-as bucura sa imi spuneti cum este si despre regulile voastre: Voi ce reguli v-ati setat ca parinti?  Ce este pentru voi cel mai important in relatia cu cei mici?

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: